Despre Steroizi

1
3506

Merită steroizii?

Dominic nu se poate gândi decât la baseball. Fiind doar bun, nu este de ajuns – el vrea să fie cel mai bun. El visează să joace la seniori într-o zi, dar se îngrijorează cu privire la competiția intensă pentru o poziție într-o echipă a ligii seniorilor. Prietena lui, Deborah, este, de asemenea, o atletă extrem de competitivă al cărei aspect și performanță sunt foarte importante pentru ea. Ea vrea să iasă în evidență – atât fizic cât și sportiv.

Din cauza presiunii pe care o simte fiecare pentru a excela, Dominic și Deborah se întreabă dacă steroizii i-ar ajuta. Ei au auzit zvonuri despre efectele secundare ale steroizilor, dar ei nu au multe informații. Iată ce se întâmplă cu steroizii.

Ce sunt steroizii?

Steroizii, denumiți uneori „steroizi anabolici” sau „suc” sunt identici anumitor hormoni ai organismului. Corpul produce sterozi naturali pentru a susține funcții ca lupta împotriva stresului și promovarea creșterii și dezvoltării. Dar unii oamenii folosesc pastilele de steroizi, gelurile, cremele sau preparatele injectabile, deoarece ei cred că steroizii le pot îmbunătăți performanțele sportive sau felul în care arată.

Steroizii anabolici sunt hormonii artificiali produși care sunt identici androgenilor, hormonii sexuali de tip masculin ai corpului. Există mai mult de 100 de variații a steroizilor anabolici. Cel mai puternic steroid este testosteronul. Cu toate că testosteronul este, în principal, un hormon masculin, organismul fetelor produce cantități similare. Testosteronul ajută la construirea musculaturii și promovează trăsăturile masculine pe care băieții le dezvoltă în timpul pubertății, cum ar fi îngroșarea vocii și creșterea părului pe corp. Nivelul de testosteron poate, de asemenea, să afecteze cât de agresivă este o persoană. Atleții uneori iau steroizi anabolici din cauza efectului lor de testosteron.

Citeste  Să aflăm mai multe despre proteine!

Alt grup de steroizi, uneori denumit „suplimente steroidiene” conține dehidroepiandrosteron (DHEA-S) și/sau androstendion (de asemenea, cunoscut ca și andro). În cea mai mare parte, suplimentele steroidiene, care obișnuiau să fie găsite la magazinele alimentare de sănătate sau la sălile de sport, sunt acum ilegale și necesită prescripție medicală. DHEA-S este unul dintre puținele excepții și poate fi cumpărat în continuare, fără prescripție.

Suplimentele de steroizi sunt o formă mai slabă de androgen. Efectele lor nu sunt bine cunoscute, dar se crede că, atunci când sunt luate în doze mari, ele pot cauza efecte similare altor androgeni, cum ar fi testosteronul. Iată ceea ce se știe despre suplimentele steroidiene: companiile care le produc adesea folosesc afirmații false și se știe foarte puțin despre efectele pe termen lung, pe care unele dintre aceste substanțe le au asupra organismului. Acesta este un motiv pentru care guvernul a inițiat acțiunea de a proteja cetățenii, prin adoptarea legilor de controlare a distribuției de steroizi.

Cum funcționează steroizii anabolici?

Steroizii anabolici stimulează creșterea și dezvoltarea țesutului muscular ca răspuns la formarea prin imitarea efectului testosteronului produs în mod natural de organism. Steroizii anabolici pot rămâne oriunde în organism, de la câteva zile până la aproximativ un an. Steroizii au devenit populari, deoarece ei pot îmbunătăți rezistența, forța și masa musculară. Cu toate acestea, cercetările nu au arătat că steroizii îmbunătățesc abilitatea, agilitatea sau performanțele sportive.

Pericolul steroizilor

Steroizii anabolici cauzează diferite tipuri de probleme. Unele dintre reacțiile adverse frecvente sunt:

 • acneea
 • calviția prematură (căderea părului)
 • creșterea în greutate
 • schimbări ale stării de dispoziție
 • agresivitate
 • insomnii
 • hipertensiune arterială
 • posibilitatea ridicată de a leza un mușchi sau tendon
 • icter (îngălbenirea pielii); leziuni hepatice
 • oprirea creșterii în înălțime
 • creșterea riscului de a dezvolta boli de inimă, cheaguri de sânge, accident vascular cerebral și unele tipuri de cancer.
Citeste  Steroizii - periculoși sau nu?

Riscurile specifice pentru fete asociate cu steroizii anabolici includ:

 • creșterea părului facial și pe corp
 • dezvoltarea unor trăsături masculine: îngroșarea vocii și pierderea caracteristicilor feminine ale corpului, cum ar fi stoparea creșterii sânilor
 • mărirea clitorisului
 • se schimbă menstruația.

Riscurile specifice pentru băieți includ:

 • încetarea creșterii testiculelor
 • durere în timpul urinării
 • dezvoltarea sânilor
 • impotență (inabilitatea de a avea o erecție)
 • reducerea numărului de spermatozoizi
 • infertilitate

Alte probleme

Steroizii, de asemenea, pot avea efecte adverse psihologice serioase. Unii consumatori pot deveni agresivi sau bătăuși, cred lucruri care nu sunt adevărate (iluzii) sau au sentimente extreme de neîncredere sau teamă (paranoia). Și persoanele care consumă steroizii, de asemenea, sunt expuse la un risc mare de a folosi alte droguri, cum ar fi cocaina sau alcoolul, de multe ori pentru a contracara efectele negative ale steroizilor.

Consumatorii de steroizi care își injectează droguri, riscă să se infecteze cu HIV (virusul imunodeficienței umane), virusul care cauzează AIDS (SIDA), dacă ei împărtășesc aceleași ace cu alți consumatori. Persoanele care folosesc ace murdare sunt, de asemenea, expuși la un risc mare de a contracta hepatită, o boală a ficatului sau endocardită bacteriană, o infecție a mucoasei interioare a inimii.

 

Steroizii: Administrare și dependență

Unele persoane revin, la intervale regulate, la dozele lor de steroizi. Asta înseamnă că ei iau doze multiple de steroizi pe o perioadă de timp, apoi se opresc pentru o vreme, apoi încep din nou. Administrare înseamnă consumul a doi sau mai mulți steroizi anabolici diferiți. Alți consumatori pot „piramida” steroizii, începând cu o doză mică și crescând treptat doza, frecvența sau numărul de steroizi anabolici luați, apoi scad doza pentru a finaliza un ciclu. Consumatorii cred că administrarea îmbunătățește efectele fiecărui drog în parte, piramidarea permite organismului să se obișnuiască cu dozele ridicate și perioadele fără steroizi ajută organismul să se recupereze de la droguri. Nu există nici o dovadă științifică să susțină oricare dintre aceste afirmații.

Citeste  Ce este Crack-ul?

O mulțime de persoane își spun lor înseși că vor folosi steroizi, doar pentru un sezon sau pentru un an școlar. Din nefericire, steroizii pot crea dependență, ceea ce face greu încetarea consumului lor.

Și, odată ce consumatorii încetează să îi mai ia, ei pot avea simptome de sevraj, incluzând pierderea poftei de mâncare, oboseală, neliniște, insomnie, schimbările stării de dispoziție și depresie.

Alternative puternice la steroizi

Consumul de steroid anabolic este ilegal și interzis de către organizațiile profesionale de sport și asociațiile medicale. În ciuda acestui fapt, unii sportivi continuă să ia steroizi deoarece, ei cred că le oferă un avantaj competitiv. După cum se vede în cazurile de mare anvergură, dacă un sportiv este prins consumând steroizi, cariera acestuia poate fi distrusă. Și, există consecințe grave asupra sănătății.

Când vine vorba de partea cea mai extremă, rănindu-ți organismul sau obținând descalificarea, nu sunt metodele inteligente de a încerca să-ți îmbunătățești performanța atletică. Fiind un sportiv-star, înseamnă să muncești din greu și să te antrenezi într-un mod sănătos, consumând alimente potrivite, antrenându-te și antrenându-ți rezistența fără a consuma droguri.

1 COMENTARIU

 1. […] “Steroizi” are mai multe înțelesuri. Corpul tău produce în mod natural unii steroizi, pentru a te ajuta să lupți cu stresul și să te dezvolți mai mult în timpul pubertății. Dar corpul tău știe exact cantitatea de care ai nevoie, așa că nu este nevoie să iei în plus. Mai există un tip de medicament numit „steroizi” pe care oamenii îl pot lua dacă au dureri, suferă de astm sau de o problemă de piele. Dar nu acestea sunt tipurile de steroizi care atrag atenția în sport. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.