Cum ne Descurcăm cu Problemele Menstruale Frecvente?

0
1830

Uneori menstruația poate să îți dea bătăi de cap – la propriu. Multe fete trebuie să se descurce cu sindromul premenstrual, cu crampe sau dureri de cap, în perioada menstruală. Aceste probleme sunt, de obicei, normale și nu prezintă motiv de îngrijorare.

Aici sunt lucrurile problematice care se întâmplă, în mod obișnuit, în timpul menstruației – și cele care indică faptul că, poate fi vorba despre o altă afecțiune.

Ce reprezintă sindromul premenstrual?

Sindromul premenstrual este termenul folosit pentru a descrie totalitatea simptomelor fizice și psihologice (emoționale), pe care multe dintre fete și femei le experimentează, în perioada de dinainte de menstruația lunară. Dacă prezinți sindrom premenstrual, ai putea să experimentezi următoarele:

  • acnee
  • balonare
  • oboseală excesivă
  • dureri de spate
  • sâni sensibili la atingere
  • dureri de cap
  • constipație
  • diaree
  • pofte la anumite alimente
  • depresie sau sentimente de tristețe, deprimare
  • irascibilitate
  • toane
  • dificultăți de concentrare
  • probleme în a te decurca cu stresul
  • stări tensionate, agitate
  • probleme cu somnul

De obicei, sindromul premenstrual se manifestă cel mai mult, cu o săptămână-două înainte de apariția menstruației și dispare, în mod normal, când începe menstruația.

De ce unele fete prezintă sindrom premenstrual?

Medicii nu au determinat cu exactitate cauza apariției sindromului premenstrual, dar mulți dintre ei consideră că are legătură cu fluctuațiile nivelului de hormoni din organism. Ca urmare a menstruației, nivelul de estrogen și progesteron (hormoni sexuali feminini din organism) crește. Apoi, cu aproape o săptămână înainte de instalarea menstruației, nivelul acestor hormoni începe să scadă. Concluzia ar fi că, aceste schimbări conduc la apariția sindromului premenstrual.

Nu este cert motivul pentru care, unele fete prezintă sindrom premenstrual și altele nu. Este posibil ca, cele care experimentează simptomele sindromului premenstrual, să fie pur și simplu mai sensibile la schimbările hormonale. Există, de asemenea, și alte teorii. De exemplu, unii cred că ceea ce mănânci poate să afecteze modul în care te simți, în special, în timpul celor două săptămâni de dinainte de menstruație.

Din fericire, poți lua câteva măsuri, ca să ameliorezi simptomele sindromului premenstrual. O dietă echilibrată, cu fructe proaspete și legume și reducerea consumului de alimente prelucrate, precum chips-urile și snack-urile, pot ajuta. De asemenea, este recomandat să eviți consumul excesiv de sare (sarea determină retenția apei din organism, fapt ce te poate face să te simți balonată), și să bei cât mai multă apă.

Spune „nu” cofeinei (care îți poate induce stări de anxietate și nervozitate) și „da” somnului din abundență. Aportul suficient de calciu și un supliment de multivitamine, pe care să îl iei zilnic, poate fi de ajutor. De asemenea, exercițiile fizice făcute în fiecare zi și tehnicile de relaxare, precum meditația, pot fi de folos anumitor fete.

În ceea ce privește tratamentul medicamentos, analgezicele ce pot fi administrate fără prescripție medicală, precum ibuprofen, pot ameliora durerile de cap sau de spate. Dar, pentru dureri profunde cauzate de sindromul premenstrual, consultă un medic care să îți prescrie pilule mai puternice împotriva durerii sau anticoncepționale.

De asemenea, cere imediat sfatul unui medic, dacă te simți foarte deprimată sau ai avut gânduri de a-ți face rău singură.

De ce unele fete au crampe?

Multe fete prezintă crampe abdominale, în timpul primelor câteva zile ale menstruației. Crampele sunt cauzate, de cele mai multe ori, de prostaglandine, substanțe chimice produse de organism care determină contracția mușchilor uterini. Vestea bună este că aceste crampe durează, de obicei, doar câteva zile. Dar dacă ai dureri inconfortabile, medicamente precum ibuprofenul, pot fi de ajutor.

Citeste  Ciupercile halucinogene

Antrenamentele fizice te pot face, de asemenea, să te simți mai bine, probabil pentru că, în timp ce faci sport ,organismul secretă endorfine – substanțe care literalmente îți induc o stare de bucurie. Băile calde sau aplicarea unor comprese calde pe abdomen, nu vor face crampele să dispară, dar pot ajuta mușchii să se relaxeze.

Dacă prezinți crampe severe care te împiedică să te duci la școală sau să petreci timp cu prietenii tăi, sau dacă medicamentele fără prescripție medicală nu funcționează, consultă-ți medicul.

De ce menstruația mea nu este regulată?

Poate să dureze câțiva ani de la momentul primei menstruații a unei fete, până ce organismul să se echilibreze într-un ciclu regulat. Chiar și atunci, noțiunea de „regulat” poate să varieze – ciclurile menstruale pot oscila între 21 până la 45 de zile.

Schimbările hormonale din organism, pot determina ca într-o lună menstruația ta să dureze foarte puțin (2-3 zile) și în următoarea lună să se prelungească (de exemplu, până la 7 zile). S-ar putea să nu fii la menstruație într-o lună, să ai două menstruații foarte apropiate una de alta, să ai o menstruație cu flux foarte abudent sau una cu un flux atât de redus încât, aproape nici nu o simți. Dacă ești activă sexual și se întâmplă ca într-o lună să nu ai menstruație, ar trebui totuși să consulți medicul de familie sau o clinică ginecologică, pentru a te asigura că nu ești însărcinată.

Aceste dereglări îți pot da peste cap calendarul ciclului menstrual. Încearcă să urmărești data primei zile a ultimei menstruații avute și aproximează că în jur de 4 săptămâni de la acea dată ar trebui să ai următoarea menstruație. Dacă ești îngrijorată că menstruația ta te va lua pe nepregătite la școală, în timp ce porți o rochie drăguță, asigură-te că iei cu tine cele necesare menstruației. Pune mereu în rucsac un absorbant sau un tampon, și poartă tampoane zilnice, pentru ca primul flux să nu te ia prin surprindere.

Când vine vorba de menstruații, organismul fiecărei fete are propriul sistem unic (și imprevizibil), care se echilibrează. Dacă menstruația ta încă nu s-a reglat, astfel încât, să fie cât de cât predictibilă după 3 ani sau dacă menstruațiile tale erau regulate și ulterior au devenit neregulate sau dacă nu ești la menstruație timp de 3 luni consecutiv, consultă-ți medicul pentru a determina existența anumitor probleme.

De ce nu am avut prima menstruație încă?

Fiecare trece prin procesele pubertății în ritm diferit. Unele fete au prima menstruație încă de la vârsta de 8 sau 9 ani; pentru altele, menstruația nu apare chiar și până la 15 ani. Totul depinde de hormoni – și de genetică.

Vrei să estimezi vârsta orientativă la care o să ai prima menstruație? Întreabă-ți mama și bunicile (din ambele părți ale familiei) când au avut ele prima lor menstruație. Momentul în care procesele pubertății încep, este datorat parțial, geneticii. Deși nu există nicio certitudine că tu vei moșteni acest aspect de la ele, femeile din familia ta îți pot da un punct de reper, în ceea ce privește propria ta menstruație.

Un lucru care poate întârzia procesele pubertății – și implicit apariția menstruației – este antrenamentul fizic excesiv, de obicei, alergarea de rezistență, baletul sau gimnastica, combinate cu o dietă necorespunzătoare. Pentru ca antrenamentul fizic să fie considerat excesiv, este nevoie de mai mult de un joc de fotbal, de câteva ori pe săptămână sau efectuarea unor exerciții fizice, din când în când cu ajutorul unor video-uri speciale. Pentru ca menstruația să fie afectată de efortul fizic, ar trebui să te antrenezi în mod viguros timp de câteva ore pe zi, în majoritatea zilelor din săptămână și în același timp, să nu îți asiguri aportul necesar de calorii, vitamine și minerale.

Citeste  Ce este Cafeina?

În afară de cazul în care, exercițiile fizice au determinat întârzierea începerii procesului menstruației, nu există nicio soluție pe care să o aplici pentru a grăbi procesul. Dacă nu ai avut prima menstruație până la vârsta de 15 ani, cere sfatul unui medic. Acesta te va consulta, îți poate face chiar și un examen pelvian și analize de sânge, pentru a determina nivelul hormonilor din organismul tău. Diverse tratamente pot fi puse în discuție, în funcție de cauza acestei probleme.

Chiar dacă ție îți par ciudate, majoritatea lucrurilor care se întâmplă în timpul menstruației, sunt de obicei, normale. Cu toate acestea, câteva afecțiuni pot fi mai serioase. Dacă suspectezi că ai putea prezenta una dintre acestea, consultă-ți medicul pentru sfaturi.

Fără menstruații

Amenoree” este termenul folosit de medici, pentru a descrie absența menstruației. Fetele care nu au avut prima menstruație până la vârsta de 15 ani, pot prezenta amenoree primară, cauzată de obicei, de dezechilibre hormonale sau probleme de creștere.

Există, de asemenea, și afecțiunea numită amenoree secundară, caracterizată prin intervenția unei pauze de trei sau mai multe menstruații consecutive după instalarea unui proces menstrual aproximativ regulat. Nivelul scăzut de gonadotropine – hormoni de eliberare, care controlează ovulația și ciclul menstrual, este frecvent o cauză a amenoreei.

Stresul, anorexia, luarea sau scăderea în greutate, oprirea tratamentului cu anticoncepționale, afecțiuni ale tiroidei și chisturile ovariene, sunt exemple de factori care îți pot da peste cap hormonii. Pentru a echilibra organismul din acest punct de vedere, medicul poate folosi terapia cu hormoni.

Dacă orice afecțiune medicală îți tulbură ciclurile menstruale lunare, tratarea acelei afecțiuni va ajuta în rezolvarea problemei. Așa cum am menționat anterior, exercițiile fizice intense alături de o dietă nesănătoasă, pot fi una dintre cauzele amenoreei. Reducerea volumului de antrenamente și o alimentație echilibrată, cu mai multe calorii, va ajuta în reglarea problemei, însă un consult medical este oricum indicat.

Menstruații cu flux abundent

Sângerări uterine anormale” este termenul medical folosit pentru a descrie menstruații abundente, dureroase și foarte lungi. Este considerat sângerare anormală, un flux mult mai abudent decât în mod obișnuit și care durează mai mult de 1-2 zile. Fetele care prezintă sângerări uterine anormale, folosesc cel puțin un tampon sau un absorbant pe oră, pentru câteva ore consecutive, au cheaguri de sânge de mărimea unei monede sau mai mari ori au menstruații care durează mai mult de 7 zile. De asemenea, s-ar putea să fie nevoite să folosească atât tampon intern cât și absorbant sau să schimbe absorbantul sau tamponul, în timpul nopții.

Cea mai frecventă cauză a fluxului abundent este dezechilibrul între nivelul de estrogen si progesteron din organism. Din cauza acestui dezechilibru, endometrul – stratul învelitor interior al uterului, continuă să se acumuleze. Apoi, când organismul eliberează endometrul în timpul menstruației, rezultatul este sângerarea foarte puternică.

Multe dintre fete prezintă instabilități hormonale în timpul pubertății, astfel încât multe dintre ele experimentează sângerări abundente. Alte posibile cauze ale acestor sângerări sunt afecțiuni ale tiroidei, tulburări hemoragice (coagulopatii), inflamații sau infecții la nivelul vaginului sau cervixului.

Citeste  De ce devin oamenii vegetarieni?

Pentru a determina cauza sângerărilor anormale, medicul poate să facă un examen pelvian, un test Papanicolau, analize de sânge, sau ecografii abdominale. Dacă medicul consideră că aceste sângerări puternice necesită tratament, vor decide pașii ce trebuie urmăriți în funcție de afecțiunea care le cauzează.

Menstruații extrem de dureroase

Dismenoree” este termenul medical folosit pentru a descrie menstruațiile foarte dureroase. Dismenoreea primară – menstruații dureroase care nu sunt cauzate de o boală sau un alt tip de afecțiune – este mai frecventă în anii adolescenței decât dismenoreea secundară (dureri menstruale puternice cauzate de o boală sau o altă afecțiune medicală).

Responsabilă de dismenoreea primară este prostaglandina, aceeași substanță chimică produsă de organism care cauzează apariția crampelor. Câteodată, prostaglandina poate cauza greață, vărsături, dureri de cap, dureri de spate, diaree și crampe severe, pe parcursul menstruației.

Din fericire, aceste simptome durează, în mod normal, o zi sau două. Medicii, de obicei, prescriu medicamente anti-inflamatoare pentru a trata dismenoreea. Precum în cazul crampelor, exercițiile fizice, compresele cu apă caldă și anticoncepționalele pot ameliora durerile. Câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni care cauzează dismenoreea secundară sunt:

  • endometrioza, o afecțiune în care stratul numit endometru, găsit în mod normal exclusiv în interiorul uterului, începe să crească în afara acestuia
  • boala inflamatorie pelvină (anexita), o infecție de tip bacterian cauzată, de obicei, de o boală cu transmitere sexuală
  • fibroame sau tumori în interiorul, exteriorul sau pe peretele uterului

Pentru oricare dintre aceste afecțiuni, vei avea nevoie de un doctor care să decidă asupra diagnosticului și asupra tratamentului cel mai potrivit pentru problema pe care o ai.

Cum acționezi când suspectezi o problemă?

Dacă ai întrebări legate de menstruația ta sau despre orice altceva legat de dezvoltarea organismului tău, consultă-ți medicul. Același lucru trebuie să faci și în cazul în care sesizezi schimbări în legătură cu ciclul tău menstrual. Deși, de cele mai multe ori, majoritatea „problemelor” de natură menstruală se dovedesc a nu prezenta motiv de îngrijorare, întotdeauna este bine să fii precaută.

Consultă un medic dacă:

  • te simți foarte deprimată sau deznădăjduită sau dacă ai gânduri de a-ți face rău singură. O formă severă a sindromului premenstrual poate să determine aceste lucruri, moment în care ar trebui să ceri ajutor imediat
  • nu ai avut încă prima menstruație până la 15 ani. Medicul te poate examina pentru a determina cauza pentru care procesul tău menstrual nu a început
  • nu ai menstruație sau ai menstruații foarte neregulate după ce anterior, ciclurile tale menstruale erau regulate. Acest lucru poate indica un dezechilibru hormonal sau probleme cu nutriția.
  • ai menstruații cu flux foarte abundent sau care durează foarte mult sau perioada dintre două menstruații este mai scurtă de 21 de zile. Pierderea unui volum mare de sânge poate determina apariția anemiei și te poate face să te simți slăbită și obosită.
  • menstruațiile tale sunt foarte dureroase. Medicul poate determina cauzele durerii și îți poate prescrie un tratament astfel încât, să te simți confortabil.

Este foarte posibil ca menstruațiile dureroase sau neregulate, să nu prezinte motiv de îngrijorare. Dar, dacă într-adevăr există o problemă, cu cât este depistată și tratată mai rapid, cu atât te vei întoarce mai curând la a te simți minunat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.