Despre motivare și puterea de a nu renunța

0
3000

Ți-ai impus vreodată să atingi un obiectiv, precum să slăbești, să obții cele mai bune rezultate la școală sau să faci parte dintr-o anumită echipă? Asemenea multor oameni, poate la început te-ai descurcat foarte bine, dar apoi ți-ai pierdut entuziasmul și ți-a fost greu să te motivezi din nou.

Nu ești singur!

Tuturor oamenilor le este greu să rămână motivați și să își îndeplinească obiectivele. Ia exemplul oamenilor care țin dietă, slăbesc, și apoi se îngrașă din nou!

Realitatea este că reorientarea, schimbarea sau noile începuturi, nu contează cât de mici, sunt lucruri foarte importante. Cu abordarea corectă, cu siguranță poți reuși orice îți propui.

Cum să te motivezi

Deci, cum ai putea să rămâi motivat și concentrat asupra obiectivului pe care vrei să îl atingi?  Totul depinde de o bună planificare, așteptări realiste și dedicare. Câteva lucruri pe care ar trebui să le faci:

În primul rând, stabilește-ți obiectivul. Începe prin a scrie pe o foaie care este obiectivul tău principal. Obiectivul tău principal este lucrul cel mai important pe care dorești să îl faci. De exemplu, „vreau să am cele mai mari note la școală” sau „vreau să fiu în formă pentru a intra în echipa de cross-country” sau chiar „vreau să particip la Jocurile Olimpice”, sunt toate obiective mari, deoarece sunt lucrurile cele mai importante pe care o persoană și le-ar putea dori (bineînțeles, durează mai mult îndeplinirea unor obiective și este nevoie de mai multă muncă). Este în regulă să ai visuri mărețe. Acesta este modul în care oamenii reușesc să facă lucrurile. Trebuie doar să îți amintești că, cu cât obiectivul este mai mare, cu atât va trebui să depui efort mai mult, până la îndeplinirea lui.

Fii clar. Este mai ușor să plănuiești un obiectiv clar, decât unul vag. Să spunem că obiectivul tău este să slăbești. Acesta este destul de vag. Fă-l să fie un obiectiv clar, gândindu-te ce anume vrei să obții (tonifiere și definire a mușchilor sau rezistență), de ce vrei să slăbești și când. Aceste lucruri te vor ajuta să îți faci un plan și să îți îndeplinești obiectivul.

Fii realist. Oamenii deseori renunță la îndeplinirea obiectivului, deoarece așteptările lor nu sunt rezonabile. Probabil ei se așteaptă să obțină pătrățele în câteva săptămâni și nu luni, sau să se lase de fumat după mulți ani.

Să zicem că vrei să alergi la un maraton. Dacă încerci să alergi întreaga distanță de 42 km mâine, posibil că nu vei reuși. Unei persoane normale, îi ia aproximativ 4 luni de antrenament să alerge atât de mult! Dar cel mai mare risc este că vei fi atât de dezamăgit, încât vei vrea să renunți la visurile tale legate de maraton și alergat, cu totul.

Citeste  Jurnalul de Antrenament

O parte din a-ți păstra motivarea este să fii realist în legătură cu lucrurile pe care le poți obține, în perioada de timp planificată. Participarea la echipa olimpică de schi este un obiectiv realizabil dacă ai 15 ani și ești un foarte bun schior. Dar dacă ai 18 ani și ești la prima lecție de schi, timpul nu este cel mai bun prieten al tău.

Scrie-ți obiectivul pe o foaie.  Pune-ți obiectivul pe hârtie. Apoi scrie-l din nou. Și, din nou. Cercetările arată că scrisul este parte din procesul mintal de atingere a obiectivului. Scrie-ți obiectivul pe o foaie în fiecare zi pentru a-ți păstra concentrarea și pentru a-ți reaminti cât de mult îți dorești acel lucru.

Sparge gheața. Pentru a face orice schimbare este nevoie de auto-disciplină. Trebuie să-ți păstrezi atenția, pentru a nu fi distras. O modalitate de a-ți ușura treaba este să îți împarți obiectivul în pași mai ușor de îndeplinit. De exemplu, să zicem că vrei să alergi la un maraton. Dacă este luna februarie și maratonul este în august, ai destul timp să te pregătești. Începe prin a planifica să alergi 3 km și încearcă să alergi din ce în ce mai mult, până atingi distanța de care ai nevoie.

Apoi stabilește sarcini zilnice, precum consumul de cinci porții de legume și fructe și alergatul unei distanțe specifice pentru fiecare zi. Trece aceste lucruri într-un calendar, pentru a le putea verifica mai ușor. Cere ajutorul unui antrenor pentru a stabili mini-obiective realizabile, pentru a alerga câțiva km în plus și pentru a stabili anumite sarcini pentru a-ți îmbunătăți performanța, precum exerciții pentru putere și rezistență pentru a fi motivat să mergi mai departe.

Atingerea frecventă a obiectivelor mai mici este un lucru de sărbătorit. Acest lucru îți oferă încredere, curaj și motivare să continui să alergi – sau să faci orice îți propui. Deci, răsplătește-te!

Cum să rămâi motivat

Verifică-ți obiectivul. Acum că ți-ai împărțit obiectivul într-o serie de mini-obiective și sarcini zilnice, ocupă-te de acestea zilnic.

Este folositor să-ți scrii pe hârtie obiectivele mai mici, la fel cum ai făcut și cu obiectivul principal. Astfel, poți urmări ce trebuie să faci, să tai de pe listă sarcinile după ce le îndeplinești și să te bucuri, de faptul că știi că te îndrepți spre îndeplinirea obiectivului.

Citeste  Despre Joc și Joacă

Imediat după ce termini o sarcină, taie-o de pe listă. Spune-ți: „Hei, am alergat 15 km, sunt la jumătatea obiectivului meu!”. Răsplătește-te cu ceva ce ți-ai promis atunci când ai setat obiectivul. Simte-te victorios – ești! Acum, gândește-te cum să îți îndeplinești restul sarcinilor până la atingerea obiectivului: „Ce trebuie să fac pentru a ajunge la 40 km? Cum o să îmi fac timp să mă antrenez?”.

Există și alte avantaje dacă scrii pașii pe care trebuie să îi atingi până la îndeplinirea obiectivului. Dacă te simți slăbit și fără voință, te poți uita pe listă pentru a te ajuta să te concentrezi.

Dacă te abați de la obiectiv, reîntoarce-te la acesta. Dacă te abați de la obiectiv, nu renunța. Iartă-te și fă un plan pentru a te reapuca de sarcini.

Răsplătește-te pentru fiecare lucru făcut bine. Nu te da bătut, chiar dacă te abați de la planul inițial. Majoritatea oamenilor se abat de la ceea ce au de făcut, atunci când încearcă să schimbe ceva – este o parte naturală a procesului.

Te ajută foarte mult, dacă ții evidența sarcinilor zilnice și a mini-obiectivelor. Dacă respecți planul, îți vei da seama când te-ai abătut și îți va fi mai ușor să te reconcentrezi și să te dedici obiectivului tău. Deci, în loc să te simți descurajat, poți știi unde te-ai abătut și de ce.

Ce se întâmplă dacă te abați de la planul inițial? Întreabă-te dacă te-ai dedicat suficient obiectivului de îndeplinit. Dacă da, reapucă-te de cel stabilit inițial – și ține evidența în scris. Procesul de a scrie orice, te poate ajuta să îți dai seama când nu ești dedicat unui obiectiv. De exemplu, poate că doar ești fascinat de ideea de a deveni un atlet, și există un alt lucru pe care ai vrea să-l faci.

Ar fi bine să vezi abaterile ca pe niște lecții și ca pe niște memento-uri ale schimbărilor pe care vrei să le faci. Când te abați, nu e o greșeală – este o oportunitate să înveți ceva nou despre tine. Să spunem că obiectivul tău este să te cerți mai puțin cu sora sau fratele tău. Poți învăța că e mai bine să spui: „Nu pot vorbi despre asta acum” și să te calmezi atunci când simți că te enervezi.

Citeste  Să mâncăm potrivit, în timp ce luăm masa în oraș

Ține-te de plan. Vizualizează-te atingându-ți obiectivul: tu arătând bine în rochia de bal sau tu dând golul necesar victoriei în echipa de fotbal. Auto-vizualizarea te ajută să păstrezi în minte ceea ce trebuie să îndeplinești. Te ajută să crezi că e posibil. Poți să apelezi la imaginea din mintea ta atunci când voința și motivația nu te ajută.

Discuțiile pozitive cu tine însuți, de asemenea, îți măresc motivația. Spune-ți: „Merit să iau premiul I, deoarece am muncit mult” sau „Mă simt foarte bine când înot!”; „ Mă țin bine de exercițiile planificate!”.

Împărtășește cu un prieten. Un alt lucru care te-ar putea ajuta este să te înconjori de oameni care te susțin. Găsește un prieten care aleargă, un prieten care a renunțat la țigări sau pe altcineva cu aceleași obiective ca și tine pentru a vă putea susține unul pe celălalt. Acest lucru poate face diferența atunci când nu te simți destul de motivat – precum să te trezești pentru alergarea de dimineață.

Dacă nu primești susținere de la o persoană de la care chiar ai avea nevoie, ai putea să iei o pauză de la acea prietenie și să găsești oameni care vor să te ajute să reușești. Pentru început, dacă mergeai la un prieten acasă pentru a studia în fiecare joi după școală, dar acum prietenul tău pornește televizorul, vorbește prin mesaje cu prietenii sau se joacă pe telefon, ignorându-te, întoarce-te la treaba ta – este timpul pentru un alt prieten cu care să studiezi. Nu poți rămâne concentrat pe obiectivul tău, dacă prietenul tău nu are același obiectiv – sau, și mai rău, încearcă să te dea înapoi. Caută alte persoane care sunt pe același drum ca și tine și lucrează cu ei.

Nu renunța!

Să renunți la un comportament nesănătos sau să creezi un altul nou, înseamnă să fii responsabil pentru viața ta. Să găsești motivația necesară, nu este chiar ușor, dar este întotdeauna posibil. Poți rămâne motivat dacă îți scrii obiectivele, dacă te ții de program, și dacă îți reamintești motivul care te-a determinat să îți alegi acel obiectiv. Schimbarea este palpitantă – noi toți, am fi plictisiți fără ea.

Mult succes în atingerea obiectivelor tale!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.