Ai văzut asta în filme: O fată se plimbă într-o parcare izolată. Dintr-o dată, un băiat cu o privire diabolică sare dintr-un vehicul sportiv utilitar. Fata îl împunge pe băiatul rău cu cheile în ochi – sau poate îl loveşte, cu siguranţă, în cel mai sensibil loc. Oricum, în timp ce el se agită, ea intră în maşina sa şi pleacă spre un loc sigur.
Acestea sunt filmele. Dar iată că este redarea acţiunilor din viaţa reală: când fata intenţionează să îl împungă sau să îl lovească pe băiat, acesta ştie ce urmează şi îi apucă acesteia mâinile (sau picioarele), iar ea nu mai are ce să facă. Înfuriat de încercarea ei de a lupta împotriva lui, el o aruncă la pământ. Acum e într-un loc de unde nu poate să se apere – și nu poate fugi.
Mulţi oameni cred că autoapărarea înseamnă loviturile de karate în abdomen sau împungerea ochilor atacatorului. Dar autoapărarea înseamnă de fapt, să faci tot ce e posibil să eviţi o luptă cu cineva care te ameninţă sau te atacă. Autoapărarea este totul despre cum să îţi foloseşti isteţimea – nu pumnii.
Foloseşte-ţi mintea
Oamenii (fetele, cât şi băieţii) care sunt ameninţaţi sau luptă în autoapărare riscă, de fapt, să facă situaţia mai rea. Atacatorul, care este deja nervos şi pompat cu adrenalină – şi cine ştie ce altceva – poate deveni mai nervos şi violent. Cel mai bun mod de a gestiona orice atac sau ameninţare este să scapi de acolo. În acest fel, este cel mai puţin probabil ca tu să fii rănit.
Un mod de a evita un potenţial atac, înainte ca acesta să se întâmple, este să ai încredere în instinctele tale. Intuiţia ta, combinată cu bunul simţ, te pot ajuta să ieşi din problemă. De exemplu, dacă mergi singur pe drumul către şcoală şi te simţi dintr-o dată privit, înseamnă că intuiţia ta îţi spune ceva. Simţul bine dezvoltat îţi va spune dacă este o idee bună să mergi înapoi unde sunt mai mulţi oameni în jur.
Diminuează o situaţie gravă
Atacatorii nu sunt întotdeauna străini care sar de pe alei întunecate. Din păcate, adolescenţii sunt atacaţi de oameni pe care îi cunosc. În joc apare o altă abilitate importantă de autoapărare. Pe aceasta o numesc experţii şi intermediarii diminuare.
Diminuarea unei situaţii înseamnă să vorbeşti sau să acţionezi într-un mod în care să previi lucrurile să devină mai rele. Clasicul exemplu al diminuării este să oferi hoţului banii decât să încerci să te baţi sau să fugi. Dar diminuarea poate funcţiona în alte moduri, de asemenea. De exemplu, dacă cineva te hărțuiește când nu e nimeni altcineva în jur, poți diminua lucrurile, fiind de acord cu el sau cu ea. Nu trebuie să crezi de fapt batjocura, desigur, foloseşti doar cuvintele care te pot scăpa din această situaţie. Apoi, poți redirecționa concentrarea agresorului („ups, am auzit doar clopotul pentru perioada a treia”), și să părăseşti calm această situație.
Ceva simplu cum e faptul ca tu să nu îţi pierzi cumpătul poate diminua o situaţie. Învaţă cum să îţi stăpâneşti furia în mod eficient, în aşa fel încât să poţi să îţi petreci timpul discutând sau să pleci fără a folosi pumni sau arme.
Deşi diminuarea situaţiei nu funcţionează mereu, te poate totuşi ajuta dacă rămâi calm şi nu îi oferi atacatorului o extramuniţie. Fie că este un străin sau cineva în care ai crezut că ai putea avea încredere, a spune și a face lucruri care nu amenință atacatorul îţi poate oferi un anumit control.
Redu riscurile tale
Altă parte a autoapărării este să faci lucruri care te pot ajuta să fii în siguranţă. Iată cîteva sfaturi oferite de către Consiliul Naţional pentru Prevenirea Crimelor şi de către alţi experţi:
- Cunoaşte împrejurimile. Mersul pe jos sau statul în zone care sunt deschise, luminate corespunzător și circulate. Să te familiarizezi cu clădiri, parcări, parcuri și alte locuri în care poţi merge. Acordă o atenție deosebită locurilor în care cineva s-ar putea ascunde – cum ar fi scările și arbuștii.
- Evită scurtăturile pe care le faci prin zone izolate.
- Dacă ieşi în oraş seara, mergi împreună cu un grup.
- Fii sigur că prietenii şi părinţii tăi îţi ştiu programul zilnic (cursurile, activităţile sportive, întâlnirile etc.). În caz că mergi la o întâlnire sau cu prietenii la o gustare după anumite activităţi, e bine ca cineva să știe unde te duci și când te întorci.
- Verifică locaţiile preferate. Arată ca fiind locuri sigure? Te simţi confortabil să mergi acolo? Vezi dacă oamenii din jurul tău par să te urmărească în activităţile distractive – dacă crezi că ești nechibzuit, mergi mai departe.
- Fii sigur că limbajul corpului exprimă confidenţialitate. Să pari ca şi când ştii unde te îndrepţi şi acţionează în mod alert.
- Când mergi cu transportul în comun, stai lângă șofer și fii atent. Atacatorii sunt în căutarea țintelor vulnerabile.
- Să ai un telefon mobil, dacă este posibil. Asigură-te că este programat cu numărul de telefon al părinților.
- Fii dispus să raportezi crimele din cartier și școală la poliție.
Urmează cursuri de autoapărare
Cel mai bun mod – de fapt, singurul mod – de a te pregăti pentru a înfrânge un atacator este să iei ore de autoapărare. Ne-ar face plăcere să îţi facem cunoscute mişcările potrivite într-un articol, dar unele lucruri le înveţi doar dacă le pui în practică.
Un curs bun de autoapărare te poate învăţa cum să evaluezi o situaţie şi să decizi ce ar trebui să faci. Orele de autoapărare te pot învăţa, de asemenea, tehnici speciale pentru stoparea puterii atacatorului şi alte lucruri prin care tu poţi scăpa. De obicei, atacatorii anticipează cum va reacţiona victima lor – care loveşte cu piciorul la vintre sau împunge ochii, de exemplu. Un curs bun de autoapărare te poate învăţa modurile în care să îţi surprinzi atacatorul şi să îl iei pe neaşteptate.
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care oamenii le deprind de la orele de autoapărare este încrederea în sine. Ultimul lucru la care vrei să te gândeşti în timpul unui atac este „Pot pune în practică cu adevărat această tactică de autoapărare?”. Este mult mai ușor să iei măsuri în caz de urgență dacă ai avut deja parte de câteva sfaturi înainte.
O clasă de autoapărare ar trebui să îţi dea șansa de a-ţi exersa mișcările. Dacă mergi la cursurile de autoapărare cu un prieten, puteți continua exersând împreună mişcările pentru a le păstra proaspete în minte, mult timp după ce cursul s-a terminat.
Verifică Asociaţia Locală, spitalul sau centrul comunităţii pentru cursuri. În cazul în care acestea nu le au, ei pot fi în măsură să-ți spună unde poţi găsi asemenea cursuri. Profesorul tău de educaţie fizică sau consilierul școlar îţi pot oferi, de asemenea, informaţii.