Cum să ai grijă de dantura ta?

0
2574

Când cineva face o poză, toată lumea spune „Zâmbiți!”, ceea ce şi faci – îţi deschizi gura şi îţi arăţi dinţii. Când te uiţi apoi la poză, vezi o persoană care se uită fericită spre tine. Cu cât ai dinţii mai sănătoşi, cu atât mai fericit vei arăta.

Dinţii tăi sunt foarte importanţi din mai multe puncte de vedere. Dacă ai grijă de ei, ei te vor ajuta să ai grijă de tine. Dinţii puternici, sănătoşi te ajută să mesteci mâncarea de care ai nevoie pentru a crește și a te dezvolta, te ajută să vorbești clar. Și, în plus, te pot ajuta să arăţi foarte bine!

De ce sunt importanţi dinţii sănătoşi?

Poate că, la prima vedere, nu vezi legătura dintre aceste lucruri și sănătatea dinților tăi. Dar, atunci când îți îngrijezi dinții cum trebuie, previi depunerea plăcii dentare (bacteriene), o bacterie care se lipește de dinții tăi.

După ce mănânci, bacteriile își fac de cap, iar zahărul se depune pe suprafața dinților. Bacteriile îl transformă, apoi, în acizi care mănâncă smalțul dinților, provocând carii. Placa dentară cauzează, de asemenea, gingivită, o boală a gingiilor care poate face gingiile roșii, umflate și dureroase. Gingiile tale sunt acele țesuturi de culoare roz din gură care țin dinții în poziție fixă.

Dacă nu ai grijă de dinţii tăi, cariile și gingiile cu probleme îţi vor face gura foarte sensibilă. Îți va fi greu să mănânci și nu te vei simți bine atunci când zâmbești.

Înainte ca pasta de dinţi să fie inventată

Suntem norocoşi pentru că avem atât de multe informații cu privire la sănătatea dinților. Cu mult timp în urmă, pe măsură ce oamenii îmbătrâneau, dinţii lor cădeau şi le provocau dureri foarte mari. Pentru a scăpa de durere, ei erau nevoiți să își scoată dintele cu probleme. Într-un final, oamenii au învăţat că spălatul pe dinţi e foarte important, dar ei nu aveau pastă de dinţi.

Citeste  Ce este testul Papanicolau și cum decurge examinarea?

În timp ce ţii acea pastă cu gust mentolat în gură, gândeşte-te la ceea ce oamenii au folosit cu mult timp în urmă pentru a-şi curăța dinții:

• cretă sau cărbune
• suc de lămâie
• cenușă (știi, lucrurile rămase după un incendiu)
• tutunul și mierea amestecate

Yuck!

Doar în urmă cu aproximativ 100 de ani, cineva a creat, în cele din urmă, o cremă pentru a curăța dinții. Nu după mult timp, tubul de pastă de dinți a fost inventat, astfel încât oamenii au putut stoarce pasta chiar pe periuța de dinți! Perierea dinților a devenit populară în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Armata a oferit periuţe și paste de dinți tuturor soldaților și ei au învățat să se spele de două ori pe zi. Atunci, tuburile de pastă de dinţi erau fabricate din metal; Astăzi sunt fabricate din plastic moale și sunt mult mai ușor de folosit!

Astăzi există multe feluri de pastă de dinți: o mulțime de culori și arome din care să alegi, iar unele sunt speciale doar pentru copii. Când alegi o pastă de dinți, asigură-te că aceasta conține fluorură. Fluorul face dinţii puternici si îi protejează de carii.

Când îţi periezi dinţii, nu ai nevoie de multă pastă de dinți: strânge puţin, cât dimensiunea unui bob de mazăre. Nu este bine să înghiți pasta de dinți, deci asigură-te că ai scuipat pasta după periaj.

Cum îţi poţi păstra dinţii sănătoşi?

Poți avea grijă de dinții tăi urmând acești pași:

Periază de cel puțin două ori pe zi – după micul dejun și înainte de culcare. Dacă poți, spală-te după prânz sau după gustări dulci. Periajul ajută la descompunerea plăcii bacteriene.
• Periază toți dinții, nu doar cei din față. Freacă toți dinții, inclusiv măselele. Roagă medicul dentist să îți arate cum este cel mai bine să îți cureți dinții, fără a-ți deteriora gingiile.

Citeste  Să aflăm mai multe despre tampoane interne, absorbante și alte tipuri de produse pentru menstruație

• Nu te grăbi când îți periezi dinții. Petrece cel puțin 2 sau 3 minute de fiecare dată când te speli pe dinți. Dacă ai probleme cu măsurarea timpului, folosește un cronometru sau ascultă o melodie care îți place pentru ca timpul să treacă mai repede.

• Asigură-te că periuța ta de dinți are peri moi (acest lucru este specificat pe ambalaj). Cere părinților să te ajute să îţi iei o nouă periuță de dinți la fiecare 3 luni. Unele periuțe de dinți au peri care îşi schimbă culoarea atunci când este timpul să le schimbi.

• Întreabă medicul dentist dacă este bine să îţi clăteşti gura cu lichid antibacterian.

• Învaţă cum să îţi cureţi dinţii cu ată dentară (acest pas este și el foarte important în menținerea sănătății dinților). Poate că la început ți se va părea ciudat să faci asta, dar te vei obișnui repede. Introdu ața dentară între fiecare dinte și de-a lungul gingiei, ușor, o dată pe zi. Aţa dentară te scapă de mâncarea care este ascunsă acolo unde periuța de dinți nu poate pătrunde, indiferent cât de bine te periezi.

• Poți, de asemenea, să îţi periezi limba pentru a-ţi menține respirația proaspătă!

De asemenea, este important să mergi la medicul dentist de două ori pe an. Pe lângă verificarea semnelor de carii sau de boli gingivale, medicul dentist te va ajuta să îţi păstrezi dinții curaţi și te poate învăța cum este cel mai bine să îți perii dinții sau să îi cureți cu ață dentară.

Pentru a avea dinți sănătoși trebuie să fii atent și la ceea ce mănânci sau bei. Evită zahărul pe cât posibil (îți amintești ce am spus mai devreme efectele zahărului pentru dinții tăi, nu?), mănâncă o mulțime de fructe și legume și bea apă în loc de băuturi carbogazoase. Și nu uita să zâmbeşti!

Citeste  Dinții tăi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.