Ai grijă de pielea ta

0
2788

Un țesut extrem de important care te ajută să te încălzeşti când îți este frig şi să te răcoreşti atunci când este prea cald. Te ajută să simţi lucrurile prin atingere și, totodată, te protejează.

Ce este acest lucru minunat? Vorbim, desigur, despre piele! Dar ce anume cere pielea ta în schimbul tuturor lucrurilor minunate pe care le face pentru tine? Puţină grijă şi apreciere. Deci hai să descoperim cum putem avea grijă de pielea noastră.

De ce să fii drăguţ cu pielea ta?

La fel ca inima, stomacul şi creierul, pielea este un organ. De fapt, este organul cu cea mai mare dimensiune. Totuși, este foarte ușor să o subapreciem. Dacă nu apare nicio problemă, aproape că nu ne gândim la ea. Dar aceasta are o misiune importantă.

Pielea te protejează în orice moment. Aceasta ţine infecţiile departe de corpul tău şi te fereşte de boli. Când ai grijă de pielea ta, o ajuţi să îşi îndeplinească misiunea cu succes. Dacă îți îngrijești pielea în fiecare zi, îți vei face singur un serviciu, întrucât, în felul acesta, poți evita probleme precum riduri sau chiar cancerul de piele.

O piele curată este una fericită

O modalitate simplă de a avea grijă de pielea ta este să o păstrezi în permanenţă curată. Este foarte important să îți menții mâinile curate, deoarece acestea pot împrăștia microbii în diferite părți ale corpului.

Când îţi speli mâinile, foloseşte apă călduţă. Umezeşte-ţi mâinile, apoi foloseşte un săpun delicat. Ar trebui să săpuneşti şi să freci peste tot, incluzând palmele, încheieturile, spațiile dintre degete şi cele de sub unghii. Clăteşte bine, şterge-te cu un prosop curat și ai terminat!

Când faci duș sau baie ar trebui să folosești apă călduță, nu prea fierbinte. Foloseşte un săpun delicat când îţi cureţi corpul. Nu uita de palme şi de spatele urechilor! Faţa ta are nevoie de atenţie, în special când eşti la pubertate şi pielea ta este mult mai grasă. Este o idee bună să îţi speli faţa o dată sau de două ori pe zi cu apă călduţă şi o substanţă de curăţat delicată.

Citeste  Să aflăm mai multe despre tampoane interne, absorbante și alte tipuri de produse pentru menstruație

Dacă te uiți în farmacii, vei vedea o mulțime de rafturi pline cu produse de îngrijire a pielii, dar copiii nu au, de obicei, nevoie de ceva mai mult decât de un săpun blând. Consultă-te cu un părinte sau cu doctorul tău dacă ai întrebări despre cum să îl foloseşti pe piele.

Dacă ai piele uscată sau crăpată poți folosi o cremă sau un unguent. Când alegi o cremă de hidratare a pielii, alege una fără prea multe culori sau parfumuri. Vaselina poate avea efect la unii copii. Dacă eşti îngrijorat în privința coșurilor, caută o cremă noncomedogenică, care nu cauzează coșuri.

Dacă ai coșuri și crezi că cel mai bun mod de a scăpa de acestea este să îți freci fața puternic, greșești. De fapt, dacă îți cureți fața ușor, folosind doar vârful degetelor în locul unui prosop sau burete dur, riscul apariției coșurilor scade. Dacă ai probleme cu acneea, vorbește cu un medic care te poate sfătui în privința celei mai bune substanțe de curățare pe care sa o folosești.

Alergiile la produsele de îngrijire a pielii 

Uneori, când utilizezi un tip nou de săpun sau alt produs destinat pielii, pielea poate fi iritată sau poţi suferi o reacţie alergică. Dacă ai o erupție cutanată sau dacă ai mâncărimi la nivelul pielii, aceasta este fierbinte, uscată sau arde, anunță un adult. Nu mai folosi acel produs şi amintește-ți să nu îl recumperi.

Pentru a testa un produs nou, aplică o cantitate mică în interiorul încheieturii sau a braţului. Fii atent la orice roşeaţă sau iritaţie în următoarele 24 de ore. Dacă pielea devine roşie sau iritată, nu folosi produsul. Uneori, pielea ta reacţionează bine când utilizezi un produs pentru prima dată, sau primele dăţi, dar mai târziu, pielea ta se înroşeşte sau se irită. Cel mai bun sfat este să nu mai folosești produsul respectiv.

Citeste  Tehnologia: 5 moduri în care să te reiniţializezi

Fereşte-ţi pielea de pericole

Există un produs de care are nevoie toată lumea: loţiunea pentru plajă. Chiar dacă tenul tău este mai închis, tot trebuie să foloseşti o loţiune cu factor de protecție. Dacă îți protejezi pielea de soare previi arsurile solare care îți rănesc pielea. Loțiunea cu protecție solară ajută la prevenirea petelor care pot apărea pe pielea și scad riscul apariției cancerului de piele care este cauzat de expunerea excesivă la razele soarelui.

Alege o cremă de protecţie cu un factor de protecţie de 30 sau 45 şi aplică-l frecvent. Încearcă să nu omiţi nicio zonă, nici gâtul sau porţiunea din mijlocul spatelui. Roagă un prieten sau un părinte să te ajute să ajungi în zonele greu accesibile. Urmează instrucţiunile cremei solare, care deseori recomandă să o reaplici, în special după înot sau transpiraţie.

Din cauza faptului că loţiunea pentru plajă nu îţi poate proteja pielea complet de soare, poți purta o pălărie și poți folosi și un balsam de buze cu factor de protecție. Dacă ai nevoie de și mai multă protecţie, poartă mâneci lungi şi pantaloni. De asemenea, evită soarele între 10 dimineaţa şi 4 după-amiaza.

Calmează pielea sensibilă

Toţi avem mici zgârieturi şi tăieturi pe pielea noastră. Când acest lucru ţi se întâmplă ţie, fii sigur că igienizezi porţiunea cu apă caldă şi săpun delicat. Vorbeşte cu unul dintre părinţii tăi despre folosirea unei creme care conţine antibiotic sau a unui unguent; acestea pot preveni apariția unei infecții. Acoperă tăietura cu un bandaj pentru a păstra zona curată.

Dacă ai o tăietură mai serioasă, ar trebui să mergi la doctor sau la departamentul de urgenţe. O tăietură adâncă ar putea avea nevoie de cusături pentru a se vindeca în mod corespunzător. În loc să coase o tăietură cu un fir special, în unele cazuri, medicii pot folosi un tip special de lipici.

Arsurile constituie o altă problemă pentru pielea ta. Le poţi preveni stând departe de surse de foc, precum chibrituri, lumânări, șemineuri, sobe. Dacă te arzi din greșeală, spune-i unui adult care poate să aibă grijă de tine.

Citeste  Virusul Imunodeficienței Umane (HIV)

Rezolvă problemele pielii

Înţepăturile de gândaci, de albine şi iedera otrăvită sunt toate problemele comune ale pielii. Încearcă să nu te zgârii! Zgârietura poate rupe pielea și facilitează apariția unei infecţie. Părinții te pot ajuta prin aplicarea unui unguent sau a unei creme pentru a opri mâncărimile.

Eczema este o altă problemă de mâncărime. Dacă suferi de astm, alergie la polen sau alte alergii riscul de a avea o eczema este mai mare.  Dacă o cremă hidratantă nu funcționează, este posibil să ai nevoie de un consult dermatologic.

Urticaria este un tip de erupție pe piele care produce pete roșii sau umflături care provoacă mâncărimi. Urticaria poate fi cauzată de o infecție sau de o reacție alergică la o înţepătură de insectă, la un aliment sau la diferite substanțe care se află în aerul pe care îl respiri sau pe obiectele pe care le atingi atingi. Părinții îți pot administra medicamente, cum ar fi un antihistaminic, pentru a reduce umflarea sau mâncărimea . Dacă cineva are urticarie și alte simptome, cum ar fi probleme de respirație, persoana trebuie să meargă la departamentul de urgență.

Pielea capului este si ea foarte importantă. Uneori, aceasta se poate irita și va forma cojițe care cad. Ar putea fi mătreața, fulgi de culoare albă pe care îi poți vedea uneori dacă porți o bluză de culoare închisă. Discută cu părinții despre acest lucru și ei îţi pot cumpăra un șampon special sau discută cu medicul despre folosirea unui șampon care conține și medicamente care te pot ajuta să ții sub control mătreața.

O piele minunată! 

Am vorbit mult despre problemele pe care le poate avea pielea ta, dar nu uita cât de incredibilă este pielea ta. Pielea are o capacitate uimitoare de vindecare. Îți amintești ultima oară când ai avut o tăietură? Ce s-a intamplat atunci? Cel mai probabil pielea ta s-a vindecat complet sau a lăsat doar o cicatrice mică. Înțelegi de ce spunem ca pielea este un organ incredibil?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.