Folosirea medicamentelor fără prescripție

0
2150

Ana și-a auzit părinții vorbind despre cum medicamentele fratelui său pentru tratarea ADHD-ului îl fac să mănânce mai puțin. Deoarece Ana era îngrijorată cu privire la greutatea sa, ea a început să ia câte o pastilă de-a fratelui ei, o dată la câteva zile.

Ted a găsit o sticlă veche de analgezice care a rămas după operația tatălui său. A decis să le încerce. Deoarece un medic a prescris pastilele, Ted a înțeles că ar fi în regulă să le folosească.

Atât Ana, cât și Ted, riscă luând aceste pastile. Analgezicele prescrise și alte medicamente ajută mulți oameni să ducă vieți mai productive, eliberându-i de simptome precum depresia sau ADHD-ul. Dar acest lucru se întâmplă doar dacă sunt prescrise pentru o condiție specială a unei anumite persoane.

Consumul medicamentelor într-un mod care nu a fost recomandat de un medic, poate fi mult mai periculos decât cred oamenii. De fapt, este exces de droguri. Și este la fel de ilegal ca a lua droguri de stradă.

De ce fac unii oameni exces de medicamente prescrise?

Unii oameni utilizează medicamente prescrise deoarece cred că îi va ajuta să se simtă mai bine, să piardă în greutate și chiar să învețe mai eficient. Medicamentele prescrise pot fi mult mai ușor de obținut decât drogurile de stradă: membri ai familiei sau prieteni le pot avea. Dar medicamentele prescrise sunt, uneori, vândute pe stradă, la fel ca și alte droguri ilegale.

Excesul de medicamente prescrise este în continuă creștere. Studiile spun că în anul 2012, 24% dintre adolescenți  au luat medicamente, fără o prescripție medicală.

De ce? Unii oameni cred că medicamentele prescrise sunt mai sigure și nu dau dependență la fel ca drogurile de stradă. În cazul Anei, consumul medicamentelor pentru ADHD ale fratelui ei, a părut a fi o cale ușoară de a-și diminua pofta de mâncare. Ea a auzit cât de rele pot fi pastilele pentru slăbit și s-a gândit că medicamentele pentru ADHD ar fi mai sigure.

Dar medicamentele sunt sigure doar pentru persoanele care au prescripție medicală pentru acestea. Acest lucru se datorează faptului că un medic a examinat acele persoane și au prescris doza corectă de medicamentație pentru o anumită condiție medicală. Medicul le-a comunicat, de asemenea, modul în care să ia medicamentele, inclusiv lucrurile pe care să le evite în timp ce iau medicamentul – precum consumul de alcool, fumatul sau consumul altor medicamente. De asemenea, sunt conștienți de posibilele efecte secundare și pot monitoriza pacienții îndeaproape pentru acest lucru.

Citeste  Inhalanții

Alți oameni care încearcă medicamentele prescrise sunt ca Ted. Ei cred că nu fac nimic ilegal, deoarece aceste medicamente sunt prescrise de medici. Dar consumul de medicamente fără prescripție medicală – sau împărțirea uneia cu un prieten – este o încălcare a legii.

Care sunt medicamentele de care se face exces?

Cele mai comune medicamente prescrise consumate, se împart în trei clase:

1. Opioide

  • Exemple: oxicodonă (Oxycontin), hidrocodonă (Vicodin) și meperidină (Demerol);
  • Uz medical: opioidele sunt folosite pentru tratarea durerii, tusei sau diareii;
  • Cum funcționează: Opioidele se atașează de receptorii opioizi din sistemul nervos central (creierul și măduva spinării), împiedicând creierul de la a primi mesaje de durere.

2. Sedative pentru Sistemul Nervos Central (SNC)

  • Exemple: pentobarbital de sodiu (Nembutal), diazepam (Valium) și alprazolam (Xanax);
  • Uz medical: sedativele pentru SNC sunt folosite pentru tratarea anxietății, a tensiunii, a atacurilor de panică și a insomniilor;
  • Cum funcționează: Stimulenții măresc activitatea creierului, ceea ce duce la agitație mărită, atenție mărită și energie.

Medicamentele fără prescripție medicală

Chiar dacă consumă droguri de stradă sau medicamente, dependenții de droguri au probleme la școală, acasă, cu prietenii sau chiar cu legea. Probabilitatea ca cineva să comită o infracțiune, să fie victima uneia sau să aibă un accident este mai mare atunci când acea persoană este dependenă de droguri – nu contează dacă acelea sunt medicamente sau droguri de stradă.

Ca oricare alt exces de droguri, consumul medicamentelor prescrise pentru un motiv greșit prezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor. Excesul de opioide poate duce la vărsături, schimbări de stare, scăderea abilității de a gândi (funcția cognitivă), și chiar la scăderea funcției respiratorii, comă sau moarte. Acest risc este mai mare atunci când opioidele sunt consumate cu alte substanțe precum alcoolul, antihistaminicele sau sedativele SNC.

Sedativele SNC prezintă riscuri, de asemenea. Încetarea subită sau reducerea cantității rapid, poate provoca leziuni. Consumul de sedative SNC cu alte medicamente, precum analgezicele, unele dintre medicamentele eliberate fără prescripție medicală pentru răceală și medicamentele pentru alergii sau alcool, poate reduce ritmul cardiac și respirația – și poate duce la moarte.

Excesul de stimulenți (precum unele medicamente pentru ADHD), poate cauza infarct miocardic sau leziuni cardiace. Aceste riscuri se măresc atunci când stimulenții sunt amestecați cu alte medicamente – chiar și cu cele eliberate fără prescripție medicală precum anumite medicamente pentru răceală. Consumul unei cantități prea mari dintr-un stimulent poate duce la ridicarea temperaturii corporale sau la un ritm cardiac neregulat. Consumul a mai multe doze ridicate într-o perioadă scurtă de timp, poate face persoana care le-a consumat agresivă sau paranoică. Deși există posibilitatea ca excesul de stimulenți să nu provoace dependență fizică și sevraj, sentimentele pe care aceste droguri le dau oamenilor, îi pot face să consume drogurile mai des, astfel că, devine un obicei greu de întrerupt.

Citeste  Ce este Cocaina?

Pericolele excesului de medicamente prescrise se pot înrăutăți dacă oamenii iau medicamentele într-un mod în care nu ar trebui. Ritalinul poate părea inofensiv, deoarece este prescris copiilor cu ADHD. Dar când o persoană îl ia, deși nu este necesar sau într-un mod în care nu ar fi trebuit luat, precum trasul pe nas sau injectarea, toxicitatea Ritalinului poate fi serioasă. Iar din cauza faptului că există variații ale aceluiași medicament, doza medicamentului și durata în care stă în corp poate varia.

Probabil cel mai comun rezultat al excesului de medicamente prescrise este dependența. Oamenii care iau medicamente devin dependenți la fel de ușor ca și când ar lua droguri de stradă. Motivul pentru care multe medicamente trebuie prescrise de un medic este faptul că unele dintre ele pot da dependență. Acesta este unul dintre motivele pentru care un medic nu înnoiește o rețetă, până când nu a consulat pacientul – el vrea să examineze pacientul pentru a se asigura că acea persoană nu devine dependentă.

Cum îmi dau seama că sunt dependent?

Sunt multe semne care arată dependența de droguri. Cel mai evident este nevoia de a consuma un anumit drog sau o anumită substanță. Schimbările de stare, greutate sau interese sunt semne ale dependenței de droguri.

Dacă crezi că tu – sau un prieten – poți fi dependent de droguri, există mai multe moduri de tratare, depinzând de nevoile fiecărui individ și de tipul drogului consumat. Cele două mari categorii de tratamente pentru dependența de droguri sunt comportamental și farmaceutic.

Tratamentele comportamentale învață oamenii cum să reziste fără droguri – cum să se abțină atunci când au poftă, cum să evite drogurile și situațiile care i-ar putea duce la consumul de droguri și cum să prevină sau cum să se descurce cu recidivările. Tratamentele farmaceutice implică consumul anumitor medicamente pentru a ajuta oamenii să treacă peste simptomele de sevraj și pofta pentru droguri.

Citeste  Ce este Crack-ul?

Sfaturi pentru a lua medicamente cu prescripție

Ce se întâmplă dacă un medic ți-a prescris un medicament și ești îngrijorat că vei deveni dependent? Dacă iei medicamentul așa cum ți-a spus medicul, poți sta liniștit: medicii știu ce doză de medicamente să prescrie pentru a fi îndeajuns. În cantitatea corectă, medicamentul te va scăpa de simptome fără a te face să devii dependent.

Dacă un medic ți-a prescris un medicament pentru durere, un stimulent, un sedativ SNC, urmează instrucțiunile lui cu exactitate. Alte moduri de a te proteja:

  • Mergi la întâlnirile cu medicul. Medicul va vrea să faci vizite dese, pentru ca acesta să monitorizeze cât de bine îți face medicamentul și să ajusteze doza prescrisă sau să schimbe medicamentul, dacă este nevoie. Tratamentele cu unele medicamente trebuie oprite sau schimbate după un timp, pentru ca persoana care le ia, să nu devină dependentă.
  • Observă efectele pe care medicamentul îl are asupra corpului tău și asupra emoțiilor tale, mai ales în primele zile, când corpul se obișnuiește cu el. Spune-i medicului tău aceste lucruri.
  • Păstrează orice informație pe care o primești din partea farmacistului tău cu privire la medicamentele pe care nu trebuie să le consumi sau activitățile pe care nu trebuie să le faci atunci când ești sub tratament. Recitește-le des pentru a-ți aminti ce să eviți. Dacă informația este prea lungă sau complicată, întreabă un părinte sau un farmacist despre ceea ce nu înțelegi.
  • Nu îți mări sau micșora doza medicamentului fără a verifica acest lucru cu medicul tău –  indiferent de cum te simți.

În concluzie, nu folosi niciodată rețeta altcuiva. Și nu le permite prietenilor să o folosească pe a ta. Nu doar că îți pui prietenii în pericol, însă chiar și tu ai putea avea de suferit. Dacă ești găsit că dai medicamente altcuiva, acest lucru se consideră o infracțiune și ai putea fi dat în judecată.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.