Pericolul MDMA

0
3726

MDMA este ingredientul principal din drogul ecstasy (de asemenea, cunoscut sub numele de ”Molly”). MDMA este un ingredient sintetic, ceea ce înseamnă că este creat de om, în mod artificial.

MDMA acționează prin modificarea funcțiilor chimice în creier. Majoritatea consumatorilor îl iau sub formă de pastile sau capsule. Efectele durează, de obicei, aproximativ 3-6 ore.

Efectele pe termen scurt

MDMA afectează doi neurotransmițători din creier, serotonina și norepinefrina. MDMA determină acumularea de serotonină, un produs chimic care are efectul de a binedispune și care afectează starea de spirit, somnul, libidoul, sensibilitatea la durere și agresivitatea.

MDMA amplifică starea de spirit a unei persoane – fie că această stare de spirit este de fericire, tristețe sau furie. De asemenea, MDMA poate determina un nivel crescut de energie și îi poate face pe consumatori mai prietenoși față de alte persoane. Poate, de asemenea, să modifice modul în care o persoană percepe mediul înconjurător sau timpul.

Alte efecte pe termen scurt includ:

  • încleștarea maxilarului
  • tensiune musculară
  • greață
  • vedere încețoșată
  • amețeli sau senzație de leșin
  • paranoia sau anxietate
  • transpirație sau frisoane
  • ritm cardiac mai rapid și tensiune arterială mai mare
  • creșterea temperaturii corpului.

Consumul de MDMA crește riscul deshidratării și hipertemiei, o afecțiune periculoasă ce se aseamănă cu senzația de disconfort pe care o simțim atunci când avem febră foarte mare. Riscul hipertermiei este și mai mare atunci când consumatorii iau MDMA într-un loc foarte călduros și unde sunt foarte activi, cum ar fi un club. Hipertermia poate cauza leziuni ale creierului, insuficiență renală, insuficiență cardiacă, și în cazuri rare, moartea.

Unii consumatori de ecstasy iau mai multe pastile deodată, dar consumul unei cantități mari este periculos, deoarece substanța MDMA se poate acumula în sânge si poate duce la convulsii sau la un ritm cardiac anormal (aritmie).

Citeste  Sedativele

MDMA crește sensibilitatea oamenilor la atingere. Din acest motiv, consumatorii sunt mai predispuși să facă sex neprotejat, iar riscul de îmbolnăvire cu BTS este mai mare.

Efecte pe termen lung

MDMA poate da dependență. Consumatorii pot continua să ia droguri precum ecstasy chiar dacă sunt conștienți de problemele de sănătate sau alte riscuri care pot apărea.

Persoanele care consumă MDMA constant pot dezvolta toleranță la acest drog. Astfel, vor avea nevoie să consume doze mai mari să obțină același efect. Dar consumul de MDMA în cantități mari pune presiune mare pe inimă (poate determina tensiune arterială și puls ridicat, respirație alertă și chiar insuficiență cardiacă).

Pe termen lung, consumul de MDMA poate cauza leziuni permanente ale creierului și pierderi de memorie. Un studiu pe animale a arătat că doar 4 zile de consum exagerat de ecstasy pot provoca leziuni atât de mari ale creierului, încât efectele pot fi văzute chiar și 6-7 ani mai târziu.

Alte efecte pe termen lung includ:

  • epuizare fizică
  • insomnie și agitație
  • depresie
  • anxietate
  • dureri de cap
  • pierderi de memorie

Alte posibile probleme

Consumul unei doze prea mari de MDMA poate duce la supradoză. Un consumator care ia o supradoză de MDMA va avea o temperatură a corpului ridicată, halucinații, convulsii și există chiar riscul morții.

MDMA poate provoca dependență fizică. Din cauza simptomelor de sevraj care apar atunci când efectele drogului dispar, consumatorii pot continua să ia drogul doar pentru a evita aceste simptome. Acest lucru poate duce, de asemenea, la un consum excesiv.

O parte „atractivă” a drogurilor precum ecstasy este prețul. Persoanele care se ocupă de prepararea drogului pot adăuga alte substanțe în amestec, cum ar fi ketamina sau heroina, și îl pot vinde la un preț mai scăzut. Această combinație de substanțe poate fi foarte periculoasă, mai ales atunci când consumatorii iau MDMA împreună cu alcool sau cu alte droguri.

Citeste  Ce sunt Amfetaminele?

MDMA este încadrat în drogurile din clasa A. Asta înseamnă că are un risc mare pentru abuz și nu are niciun scop medical legitim. Posesia sau consumul sunt pasibile de amenzi și închisoare.

Cum poate renunța cineva la consumul de ecstasy?

MDMA poate provoca dependență. Din acest motiv, încetarea consumului este dificilă, iar consumatorii pot avea o poftă crescută pentru drog. Persoanele care încearcă să renunțe pot ajunge să sufere de depresie și insomnii. De asemenea, ele ar putea suferi atacuri de panica, paranoia și probleme de concentrare.

Dacă tu crezi că există posibilitatea să fii dependent de ecstasy poți vorbi cu un specialist sau te poți alătura unui grup de sprijin; în felul acesta ai putea renunța mai ușor. Pentru unele persoane, internarea într-un centru de dezintoxicare sau de tratament ar putea fi de mare ajutor.

Evită MDMA-ul!

Drogurile precum ecstasy sunt făcute în laboratoare ascunse sau bucătării insalubre. Deci, nu există nici o modalitate de a ști, cu adevărat, ce este într-un drog sau cât de puternic este. Întotdeauna există riscul combinării unor ingrediente care nu ar trebui amestecate sau al supradozei.

Deoarece, în afară de „MDMA” și „Molly”, drogul mai are și alte denumiri, este bine să le cunoști pentru a te putea feri de el. Totuși, indiferent de denumirea pe care o poartă un drog, dacă cineva îți oferă droguri într-un club sau în alte împrejurări (chiar dacă este o persoană pe care o cunoști), protejează-te și spune „nu.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.