Steroizii – periculoși sau nu?

0
1835

Steroizii

Copiii visează să fie atleți profesioniști și de ce nu și-ar îndeplini visul? Este frumos să îți imaginezi că vei fi cel mai bun în sportul tău favorit, ca sa nu mai menționăm salariul mare pe care îl poți primi. Dar în ultimii ani, oameni au început să se uite mai atent la modul în care unii atleți reușesc să aibă o condiție fizică foarte bună – atât de bună cât să stabilească recorduri.

Unii atleți au recunoscut că au folosit steroizi; aceștia sunt hormoni artificiali care pot îmbunătăți forța fizică și masa musculară. Steroizii sunt ilegali și pot provoca probleme serioase de sănătate, dar studiile arata că încă există copii, adolescenți și adulți dispuși să îi încerce.

Să vorbim despre ce sunt steroizii, cum îți pot afecta corpul și de ce este o idee bună să îi eviți.

Ce sunt steroizii?

Steroizi” are mai multe înțelesuri. Corpul tău produce în mod natural unii steroizi, pentru a te ajuta să lupți cu stresul și să te dezvolți mai mult în timpul pubertății. Dar corpul tău știe exact cantitatea de care ai nevoie, așa că nu este nevoie să iei în plus. Mai există un tip de medicament numit „steroizi” pe care oamenii îl pot lua dacă au dureri, suferă de astm sau de o problemă de piele. Dar nu acestea sunt tipurile de steroizi care atrag atenția în sport.

Când oamenii spun steroizi (pronunție: ste-ro-izi), adesea se referă la steroizii anabolici ilegali. Steroizii anabolici sunt hormoni produși artificial care sunt aceiași sau asemănatori cu androgenii, hormonii de sex masculin din corp. Cel mai puternic dintre aceștia este testosteronul (pronunție: tes-tos-te-ron). Steroizii anabolici pot fi luați sub formă de pastile, pudre sau injecții. Steroizii anabolici sunt ilegali, asta înseamnă că poți fi arestat dacă vinzi, cumperi sau îi consumi.

Citeste  Cum e să locuiești cu bunicii?

Unii atleți iau steroizi anabolici pentru efectele lor asemănătoare cu cele ale testosteronului, cum ar fi creșterea masei musculare și a forței fizice. Asta poate părea o chestie destinată exclusiv bărbaților, dar și fetele au folosit steroizi ca să fie mai puternice și să își schimbe înfățișarea. Și nu doar atleții profesioniști au luat aceste droguri ilegale. Investigațiile și studiile au arătat că și adolescenții, sportivii din universități și alții au luat steroizi.

Există și suplimente disponibile care conțin steroizi anabolici. S-ar putea să vezi reclame la astfel de produse pe internet sau pe ultimele pagini ale revistelor de sport și culturism. Unele au fost interzise, în timp ce altele sunt încă legale. Legale sau ilegale, aceste suplimente pot cauza probleme de sănătate. Copiii nu ar trebui să ia niciun fel de suplimente cu steroizi, nici măcar acelea care sunt pe piață.

Pericolele steroizilor

Steroizii anabolici cauzează multe tipuri de probleme. Efectele mai puțin serioase includ acnee, păr uleios, pete roșii și purpurii pe corp, umflături ale picioarelor și tălpilor și o respirație urât mirositoare. Un copil sau adolescent care ia steroizi s-ar putea să nu crească atât de înalt pe cât ar trebui.

Alte efecte serioase și de lunga durata sunt:

 • chelire prematură
 • amețeală
 • schimbări de dispoziție, inclusiv furie și tristețe
 • halucinații
 • sentimente puternice de neîncredere sau frică (paranoia)
 • probleme cu somnul
 • greață
 • vomă
 • tremur
 • tensiune mare care poate dăuna inimii sau vaselor de sânge în timp
 • dureri ale încheieturilor
 • un risc mai mare de rănire a mușchilor sau tendoanelor
 • icter sau îngălbenirea pielii; afecțiuni ale ficatului
 • probleme urinare
 • un risc crescut de dezvoltare a bolilor de inimă, atac cerebral sau unele tipuri de cancer
Citeste  Să aflăm mai multe despre proteine!

Riscurile care vizează fetele sunt:

 • creșterea părului facial
 • o voce mai groasă, ca a unui bărbat
 • micșorarea sânilor
 • modificarea ciclurilor menstruale

Riscurile specifice pentru băieți includ:

 • micșorarea testiculelor și probleme cu penisul
 • durere în timpul urinatului
 • dezvoltarea sânilor

Deoarece steroizii pot fi și injectați (printr-o seringă), utilizatorii riscă să ia boli care pot fi transmise prin ace murdare sau împărțite cu alți utilizatori. Acestea includ HIV-ul și hepatita, o boală serioasă a ficatului. Deși unele probleme pot apărea imediat, altele nu apar cu anii. Un fost înaintaș de la Oakland Raiders care a murit de cancer pe creier a crezut că folosirea steroizilor în timpul carierei lui de fotbalist ar fi putut fi una dintre cauzele bolii.

Folosirea steroizilor nu este „fair-play”

Sănătatea ta este motivul principal pentru care ar trebui să stai departe de steroizi. Dar mai există un motiv foarte important: pur și simplu nu este corect. Când oamenii folosesc steroizi, ei au un avantaj necinstit împotriva celorlalți care sunt antrenați și joacă fără să folosească steroizi ilegali.

Și pentru că toate nivelele din sport – de la liceu la profesioniști – testează atleții pentru folosirea steroizilor, este un risc foarte mare ca acea persoană să fie prinsă. Dacă este prins, sportivul va avea de înfruntat rușinea sau ar putea sa fie dat afară din sport.

Dar poate cel mai rău dintre toate, toate realizările pe care atletul le-a avut în perioada în care lua steroizi ar putea să fie puse la îndoială. Cineva ar putea spune “El nu a meritat pe deplin să fie în echipa All-Star, a folosit steroizi” sau “Ea nu ar trebui să aibă acel trofeu, a trișat.”

Citeste  Ghidul unui Copil despre Vaccinuri

Așa că obține câștigurile prin puterile tale – fără steroizi. Apoi, poți să îți etalezi toate trofeele – dar și sănătatea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.