PCP sau fenciclidina este un drog periculos care a fost inițial dezvoltat ca anestezic. Utilizarea acestuia a fost interzisă pentru oameni în 1965, din cauza efectelor sale secundare. În momentul de față, este ilegal în Statele Unite.
Acum câteva decenii, utilizarea PCP-ului era comună. În zilele noastre, se găsește rar, dar PCP-ul poate fi adăugat în drogurile precum marijuana. Oamenii iau PCP pentru că drogul oferă halucinații și senzații „în afara corpului”. Dozele mai mari de PCP pot reprezenta o amenințare pentru viață și pot duce la probleme mintale grave.
În forma sa pură, PCP este o pudră albă cristalină. Se dizolvă repede în lichide, dar are un gust distinctiv, amărui. Majoritatea PCP-ului vândut în Statele Unite are formă de pudră albă ori colorată sau are formă lichidă și este adăugat substanțelor provenite din plante (precum oregano, mentă sau marijuana) și fumat. PCP-ul poate fi, de asemenea, o pastilă solidă, tabletă sau capsulă care se înghite. În unele cazuri, consumatorii de PCP trag pe nas drogul sau îl amestecă cu un lichid și îl injectează cu ajutorul unei seringi.
Efecte pe termen scurt
PCP-ul acționează asupra neurotransmițătorilor dopamină și glutamat din creier. Afectează memoria consumatorului, abilitatea de procesare a informațiilor și abilitatea de a învăța. În doze scăzute, efectul PCP-ului poate fi asemănător cu intoxicația de alcool.
PCP-ul poate face consumatorii să se simtă detașați de corpurile lor și de împrejurimi. Acesta poate distorsiona, de asemenea percepția văzului, sunetului și a realității – drogul este cunoscut pentru că oferă consumatorului un fals sentiment de putere, forță și invincibilitate.
Doze mărite de PCP pot cauza halucinații și simptome similare cu efectele schizofreniei. Acestea includ anxietatea, iluziile, paranoia, greutăți în formarea unor gânduri coerente, gânduri sinucigașe și comportament ciudat. Consumatorii de PCP pot deveni violenți.
În funcție de doză și de modul în care PCP-ul a fost luat (injectat, fumat sau înghițit), efectele drogului se pot simți în 2-5 minute și pot dura între 6 și 24 de ore.
Pe lângă halucinații și boli mintale, consumul de PCP poate cauza efecte secundare la nivel fizic, precum:
- amorțire a corpului
- amețeală
- salivare
- vorbire incoerentă
- transpirație abundentă
- mișcări rapide, involuntare ale ochilor sau privire în gol
- greață și vărsături
Inițial, o doză mică sau moderată de PCP poate cauza o creștere dramatică a tensiunii arteriale, temperaturii corporale și a ritmului cardiac. Doze mai mari au efecte inverse, cauzând consumatorului o scădere a tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a ritmului respiratoriu. O doză prea mare poate duce la convulsii, comă și chiar moarte.
Efecte pe termen lung
PCP-ul dă dependență. Consumul pe termen lung poate duce la poftă pentru drog, atât mintală cât și fizică și la comportament compulsiv în încercarea de a face rost și de a consuma drogul. Deoarece drogul dă dependență foarte ușor, consumatorii continuă să îl ia chiar dacă știu, din experiență, problemele pe care PCP-ul le cauzează.
Abuzul prelungit de PCP poate duce la pierderea memoriei, probleme în formarea gândurilor, probleme în vorbire, depresie, anxietate și pierdere nesănătoasă a greutății. Mulți dintre consumatori au flashback-uri (n.trad. din engl. întoarceri neașteptate în trecut, la nivel mintal) de la dățile anterioare când au luat PCP. Chiar dacă oamenii renunță în a consuma drogul, efectele pe termen lung pot dura până la un an.
Alte posibile probleme
PCP-ul consumat singur poate fi îndeajuns pentru a omorî. Dar majoritatea oamenilor care mor sub influența PCP-ului, se sinucid sau au un accident fatal. Sentimentele de invincibilitate pe care PCP-ul le creează, poate altera gândurile și judecata atât de mult încât oamenii mor făcând lucruri precum săritul de pe poduri, deoarece credeau că pot zbura.
PCP-ul poate avea efecte sedative. Dacă este amestecat cu alte sedative, precum alcoolul sau antidepresivele, poate duce consumatorul la comă și poate duce la consecințe serioase, care pun viața în pericol.
Aproape tot PCP-ul este creat în laboratoare ilegale, ceea ce înseamnă că nu se poate cunoaște cât este de puternic sau cu ce alte chimicale a fost amestecat. Acest lucru mărește pericolul consumului de PCP.
Unii consumatori de PCP au halucinații, flashback-uri și alte probleme mintale, după o perioadă lungă de timp. Aceasta este o condiție cunoscută ca tulburare de percepție-indusă halucinogenă. Aceasta poate cauza consumatorilor probleme la serviciu sau în viața personală. Psihoza toxică, o altă problemă mintală cauzată de PCP, face consumatorii să devină ostili, paranoici și să delireze.
PCP-ul este un drog ilegal, care face parte din „Programul II” în Statele Unite. Posesia sau consumul acestuia se pedepsește prin amenzi și privare de libertate.
Cum poate cineva să renunțe?
Nu există tratamente specifice pentru dependența de PCP. Medicii cred că cea mai bună cale de a trata problema PCP-ului este prin terapii comportamentale și tratament staționar, într-un centru de dezintoxicare.
Evitarea PCP-ului
PCP-ul este greu de găsit în zilele noastre. Când a apărut ca drog al străzii, în anii ’60, era foarte ușor de găsit, dar mulți oameni au renunțat să îl fabrice, deoarece erau speriați de efectele negative.
Există riscul ca PCP-ul să fie introdus în celelalte droguri. Acesta este un motiv pentru care trebuie evitate drogurile la petreceri sau în cluburi: pur și simplu nu știi ce pot conține!