Sunt normale menstruațiile neregulate?

0
1514

Auzim multe lucruri despre ciclul menstrual, iar această denumire ne poate face să credem că procesul este unul precis, fix, precum mecanismul unui ceas. Astfel, avem tendința să spunem că un ciclu menstrual regulat apare atunci când diferența dintre menstruații este de 4 săptămâni. Dar acest lucru nu este corect. Adevărul este că în cazul foarte multor femei diferența dintre menstruații nu este mereu aceeași.

Ciclul menstrual

Majoritatea fetelor au prima menstruație între vârstele de 10 și 15 ani, dar există posibilitatea ca la unele dintre ele să apară mai devreme, iar la altel mai târziu de atât. Prima menstruație este cunoscută sub numele de menarhă.

Doctorii se referă la ciclu menstrual – numărul de zile din intervalul cuprins între prima zi a unei menstruații și prima zi a menstruației următoare – ca fiind un ciclu de 28 de zile. Dar 28 nu reprezintă decât o medie de referință pe care medicii o folosesc. Durata ciclurilor menstruale poate varia – unele femei au cicluri de 24 de zile, altele de 34 de zile. De asemenea, durata ciclurilor poate varia de la o lună la alta – în special în primii ani de la apariția menstruației.

Prima zi a menstruației este considerată ziua 1 a ciclului menstrual. Mai devreme în perioada ciclului menstrual, glanda pituitară stimulează ovarele să înceapă procesul de pregătire pentru ca un ovul să fie eliberat. Ovulul va ajunge la ultimul stadiu al maturității. În același timp, mucoasa uterului se îngroașă pentru a pregăti un „cuib” pentru un eventual ovul fecundat, în cazul în care fata rămâne însărcinată.

În aproximativ a 14 a zi a ciclului de 28 de zile, ovulul este eliberat (procesul de ovulație). Ovulul migrează prin trompele uterine până în uter. Dacă ovulul nu a fost fecundat de spermatozoid, acesta începe să se dezintegreze. După aproximativ 2 săptămâni, mucoasa care s-a format în exces și ovulul nefecundat părăsesc organismul fetei sub formă de menstruație, procesul reluându-se în fiecare lună – motiv pentru care este numit ”ciclu”.

Citeste  Mituri legate de acnee

Tot ce este menționat mai sus sună foarte precis și sistematic. Însă organismul nu respectă întotdeauna în mod exact schema. Nu este neobișnuit, în special în primii doi ani de la menarhă, ca o fată să nu prezinte în fiecare lună menstruație sau să aibă un ciclu menstrual neregulat. Diverse boli, schimbări rapide în ceea ce privește masa corporală sau stresul pot determina ca procesul să fie și mai imprevizibil, deoarece partea din creier responsabilă pentru reglarea menstruațiilor poate fi influențată de astfel de lucruri.

NU este necesar ca menstruațiile normale să fie automat și regulate

Unele fete au menstruații exacte. Pentru altele, intervalul dintre menstruații diferă de la o lună la alta. Multe fete au menstruații regulate de obicei, dar din când în când, într-o lună, nu au deloc menstruație, sau au două menstruații, din cauza unor perioade stresante și solicitante. De fapt, vei constata că în momentul în care pleci într-o excursie sau faci o schimbare majoră în programul tău de zi cu zi, menstruația întârzie. Toate aceste aspecte sunt perfect normale.

De asemenea, faptul că durata menstruațiilor variază este normal. Uneori, sângerările pot dura 2 zile, alte ori, o săptămână. Acest lucru se întâmplă deoarece nivelul hormonilor produși de organism poate fi diferit de la un ciclu la altul, fapt ce afectează volumul și durata sângerărilor.

Deci cum poți determina momentul când menstruația este pe cale să apară? Dacă ciclul tău nu este regulat, va trebui să fii atentă la semnalele pe care ți le oferă organismul. Acestea pot include:

  • Dureri de spate sau rigiditate musculară
  • Senzație de greutate sau sensibilitate la nivelul sânilor
  • Dureri de cap
  • Apariția acneei
  • Tulburări ale somnului
  • Fluctuații ale stării de spirit
  • Balonare
Citeste  Ce Sunt “Sarurile de Baie”?

De cele mai multe ori, menstruațiile neregulate fac parte din schimbările obișnuite ce apar în anii adolescenței. La un moment dat, pe măsură ce înaintezi în vârstă, cel mai probabil ciclul menstrual se va echilibra într-un tipar recognoșcibil. Acest lucru se întâmplă de obicei la 3 ani de la prima menstruație.

Cu toate acestea, unele adolescente pot avea menstruații neregulate – sau pot să nu prezintă menstruație deloc – ca urmare a anumitor tratamente medicamentoase, exercițiilor fizice excesive, subponderabilității sau consumului insuficient de calorii. Altele pot prezenta probleme datorate dezechilibrelor hormonale. De exemplu, tulburările la nivelul glandei tiroide pot determina iregularități menstruale dacă volumul hormonilor tiroidieni în sânge este prea scăzut sau prea ridicat.

Unele femei au menstruații neregulate pentru că organismul lor produce un volum mult prea mare de androgen, adică un hormon care determină, la băieți, creșterea masei musculare, pilozității faciale și îngroșarea vocii, iar la fete creșterea părului pubian și în înălțime. De asemenea, volumul mare de androgen poate determina creșterea părului pe față, bărbie, piept și abdomen și este uneori asociat cu luarea excesivă în greutate.

Dacă prezinți oricare dintre aceste probleme sau dacă menstruațiile tale sunt neregulate de 3 ani sau mai mult, consultă un medic. Acesta îți poate prescrie tratament hormonal sau alte medicamente și poate recomanda schimbări în stilul de viață care te pot ajuta în a-ți echilibra menstruațiile.

Este important să consulți un medic dacă ești activă sexual și nu ți-a venit menstruația într-o lună. Acest lucru poate fi un semn al unei sarcini. De asemenea, ar trebui să consulți medicul dacă prezinți menstruații ce durează mai mult de 7 zile, sunt dureroase, apar la distanțe mai mici de 21 de zile sau mai mari de 45 de zile sau dacă sunt însoțite de crampe severe sau dureri abdominale. De asemenea, menționează medicului dacă prezinți sângerări între menstruații.

Citeste  Adolescența și Adolescenții

Între timp, dacă menstruațiile tale sunt neregulate, încearcă să ai la tine absorbante sau tampoane interne, pentru cazul în care menstruația apare fără să te aștepți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here