Cum putem trăi fără smartphone-uri, laptopuri şi alte dispozitive care ne permit să navigăm pe Internet? În acest mod, mulţi dintre noi ţin legătura cu prietenii şi familia, realizează fotografii, fac temele, descoperiri, află ultimele noutăţi şi chiar cumpără de pe Internet.

Dar pe lângă milioanele de siteuri pe care le vizităm şi lucrurile pe care le facem, navigarea pe Internet îţi dă o mulţime de motive să pierzi timpul – şi chiar să intri în probleme. Și, la fel ca și în lumea non-cibernetică, unii oameni pe care îi întâlneşti online ar putea încerca să profite de tine, să îţi fure informațiile personale, să te hărţuiască sau să te amenințe (numită agresiunea pe Internet).

Probabil ai auzit poveşti despre oameni care au intrat în probleme din cauza Internetului -chiar dacă a fost vorba de trimiterea unei fotografii nepotrivite într-o conversaţie, alăturându-se unor agresiuni online pe un site sau într-o aplicație cu mesaje, sau au fost jefuiţi de cineva cu care s-au cunoscut prin intermediul unui site web.

Deoarece utilizatorii pot rămâne cu uşurinţă anonimi, multe dintre site-urile populare şi aplicaţiile cu mesaje ar putea atrage adulţi care să pretindă că sunt adolescenţi sau copii. Aceştia le vor cere vizitatorilor poze sau informaţii despre ei, familiile lor sau unde locuiesc -informaţii care nu ar trebui divulgate.

De obicei, oamenii care cer informaţii personale, cum ar fi adresa domiciliului, numerele de telefon şi adresele de email, le folosesc pentru a umple cutiile poștale și robotul telefonic cu reclame. În unele cazuri, însă, agresorii pot folosi aceste informații pentru a începe relații ilegale, indecente sau care afectează o persoană, o familie.

Navigarea inteligentă

Care ar fi prima regulă? Verifică-ţi starea de spirit! Eşti supărat sau nervos? În acest caz, nu este timpul să scrii mesaje sau să postezi pe site-urile de socializare. Oamenii nu fac întotdeauna alegerile bune sau nu gândesc limpede când sunt stresaţi sau supăraţi. Dacă simţi nevoia, sună pe cineva sau mergi să alergi, în loc să începi să îţi exprimi nemulţumirile în mediul online.

Citeste  Trucuri Și Inspirații Pentru Gătit

A doua regulă: când eşti pe un site, încearcă să rămâi cât de anonim este posibil. Acest lucru înseamnă să îţi protejezi toate informaţiile. Iată câteva exemple de informaţii private pe care nu ar trebui să le laşi niciodată la îndemâna publicului:

  • numele întreg
  • orice fel de fotografii (chiar şi cu animalul tău de companie!)
  • domiciliul stabil (unele telefoane au aplicaţii GPS automate încorporate care ar trebui oprite)
  • adresa de acasă sau de la şcoală a familiei tale sau a prietenilor tăi
  • numerele de telefon
  • codul numeric personal
  • parolele
  • numele membrilor familiei
  • numerele cardurilor de credit

Majoritatea oamenilor și a companiilor de încredere nu vor solicita acest tip de informații online. Dacă unii fac acest lucru, este un semn că nu sunt de încredere. Întotdeauna verifică cu un părinte, dacă nu eşti sigur, mai ales atunci când faci cumpărături online sau te înscrii pe un site, într-o aplicație.

Gândeşte-te bine înainte să îţi creezi o adresă de email sau un nume pe care să-l afişezi. Experţii din mediul online recomandă să foloseşti o combinaţie între litere şi numere-și să nu se poată identifica dacă eşti bărbat sau femeie.

Când foloseşti aplicaţiile cu mesaje sau conversaţie/video, utilizează un pseudonim diferit de numele care este afişat. În acest fel, dacă te vei afla vreodată într-o conversaţie care nu îţi face plăcere, o poţi părăsi fără să îţi faci griji că cineva știe numele afişat și te poate urmări prin email. Unii oameni care comunică cu prietenii lor în mediul online, creează conversaţii private, în cazul în care numai ei și oamenii pe care îi invită pot intra în conversaţie.

Experţii de securitate recomandă ca oamenii să păstreze prieteniile online în lumea virtuală. Întâlnirile cu prietenii de pe Internet față în față aduc mai multe riscuri decât alte tipuri de prietenie, deoarece este atât de ușor pentru oameni să pretindă a fi ceva ce nu sunt atunci când nu îi poți vedea sau nu le poți vorbi în persoană. Este mai sigur să te vezi pe Skype sau printr-un mesaj video cu cineva mai întâi, dar chiar și în acest fel pot exista anumite riscuri. Verifică alături de un părinte dacă acesta este un lucru sigur pentru tine pe care să îl faci. Ei ar putea dori să întâlnească unele dintre persoanele cu care vorbeşti sau să poarte o conversație cu ele, înainte de a îţi permite să foloseşti Skype de unul singur.

Citeste  Protejează-ţi identitatea şi reputaţia în mediul online!

Dacă eşti vreodată implicat în orice mesaje sau conversaţii online, care te fac să te simţi inconfortabil sau în pericol pentru orice motiv, ieși și spune unui părinte sau unui alt adult imediat, astfel încât acestea să poată raporta incidentul. De asemenea, poţi raporta pe site-ul Centrului Naţional pentru Copii Dispăruţi si Exploataţi – acesta are o secţiune pentru raportarea acestui tip de incident numit CyberTipline. Ei vor vedea apoi că informația este transmisă oamenilor legii pentru anchetă.

Agresiunea pe Internet

Nu doar străinii sunt cei care te pot face să te simţi inconfortabil. Agresiunea pe Internet se referă la mesaje crude sau neruşinate care îţi sunt trimise. Acestea ar putea fi de la foști prieteni sau alte persoane pe care le cunoști. Pot fi trimise, de asemenea, de cineva anonim – în alte cuvinte, pe un site unde toată lumea are un nume afişat, astfel încât adolescenții să fie intimidați, neştiind cine îi agresează.

Dacă primeşti asemenea mesaje în mediul online care te deranjează, este mai bine să le ignori decât să răspunzi. Agresorii de pe Internet, la fel ca alte tipuri de agresori, pot căuta atenţie sau o reacţie. În plus, nu îţi doreşti niciodată să provoci incidente. Ignorându-le, le poţi aplana. De asemenea, poţi încerca să ştergi sau să blochezi agresorii şi, în acest fel, nu vei mai putea vedea mesajele acestora.

Din fericire, mulţi oameni nu au avut parte de agresiune pe Internet. Dar, dacă eşti agresatși ignori acest fapt care continuă, este o idee bună să ceri ajutor de la un părinte, consilier școlar sau un alt adult de încredere.

Citeste  Ce știm despre produsele alimentare bio și organice?

Alte lucruri de luat în considerare

Deşi email-ul este privat, hackerii îl pot accesa- sau să te adauge în lista lor de spam. Spam-ul, la fel ca reclamele, notele supărătoare sau ofensive, este deranjant. Dar blocarea spam-urilor poate proteja căsuţa de mail-uri de a fi închisă. Mulți furnizori de servicii te vor ajuta să blochezi email-uri inadecvate, în cazul în care părinții sunt de acord să instituie controale parentale adecvate vârstei.

În cazul în care nu recunoşti destinatarul unui document sau fişier care trebuie să fie descărcat, şterge-l fără să îl deschizi, evitând contactarea unui virus. Software-ul de protecţie pentru virus este un lucru necesar pentru fiecare calculator şi ar trebui să fie actualizat periodic. De asemenea, poți cumpăra software-ul care te ajută să protejezi calculatorul de programe spionare nedorite care raportează ceea ce computerul face. Unii furnizori de servicii fac software-ul disponibil pentru a te proteja de acestea și alte neplăceri online, cum ar fi blocarea reclamelor care apar direct când deschizi un site.

Când eşti deconectat de la dispozitive, păstrează-le în siguranţă. Nu permite altor oameni să îţi folosească telefonul dacă nu eşti lângă aceştia. Nu îţi lăsa telefonul într-un loc în care cineva îl poate lua şi închide-ţi telefonul sau tableta când nu le foloseşti. Nu face munca uşoară pentru alţi oameni care vor să îţi afle informaţiile personale.

În concluzie, nu uita că orice imagini sau mesaje text pe care le trimiţi pot ieşi la iveală sau pot fi publice din momentul în care le-ai trimis. Gândeşte-te dacă ceea ce ai scris sau imaginile pe care le distribui sunt cele pe care ți-ai dori ca alți oameni să le citească sau să le vadă. Este întotdeauna mai bine să fii în siguranță decât să îţi pară rău. O regulă bună este că dacă nu doreşti ca bunica ta să vadă sau să citească ceea ce postezi, probabil nu ar trebui să trimiţi sau să publici anumite chestii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here