Protejează-ţi identitatea şi reputaţia în mediul online!

0
1506

Lucruri de luat în considerare

Iată câteva lucruri de luat în considerare pentru a-ţi proteja identitatea şi reputaţia în mediul online:

Ţine minte că în mediul online nimic nu este temporar. Lumea virtuală ne oferă o mulțime de posibilități de a interacţiona şi de a împărtăși idei cu oamenii din toată lumea. De asemenea, este un loc unde nimic nu este temporar şi nimic nu se poate retrage. Multe dintre lucrurile pe care le faci şi le spui online pot fi recuperate chiar dacă le-ai şters – asta reprezintă pentru alții o metodă de a copia, salva și trimite mai departe informațiile tale.

Fă-ți profiluri private. Oricine îţi accesează profilul pe un site de socializare poate să copieze sau să realizeze o captură de ecran a informaţiilor şi a fotografiilor tale pe care poate nu vrei să le vadă toată lumea. Nu te baza pe setările implicite ale site-urilor. Citeşte instrucțiunile sau ghidul de utilizare al site-urilor pentru a fi sigur că faci tot ce se poate pentru a-ţi menţine informaţiile private.

Securizează-ţi parolele şi schimbă-le în mod frecvent. Dacă cineva se loghează pe un site şi pretinde că eşti tu, îţi poate ruina identitatea. Alege parole pe care nimeni să nu le ghicească (nu folosi formaţia ta favorită sau ziua de naştere a câinelui tău; încearcă să alegi două substantive la întâmplare, adăugând un număr la întâmplare) şi schimbă-le frecvent. Nu le spune nimănui, în afara părinţilor sau a unui adult de încredere. Nici chiar prietena ta cea mai bună, iubitul sau iubita nu trebuie să-ţi ştie parolele!

Nu posta imagini sau comentarii provocatoare, nepotrivite sau cu tentă sexuală. Lucrurile care ţi se par distractive sau amuzante în acest moment, probabil nu ţi se vor părea la fel în câţiva ani – sau când profesorul, ofiţerul de admitere sau un posibil angajat le va vedea. O regulă bună este: în cazul în care te-ai putea simţi ciudat dacă bunica, antrenorul sau cel mai bun prieten ar vedea postarea respectivă, este mai bine să nu postezi acel lucru. Chiar dacă ești pe o pagină privată, aceasta ar putea fi spartă de un hacker sau copiată şi redirecţionată.

Citeste  Calciul

Nu răspunde cererilor necunoscuţilor. Cercetările arată faptul că un procent mare de tineri primește mesaje şi solicitări de la persoane necunoscute când sunt online. Acest fapt ar putea fi înfricoşător, ciudat şi chiar jenant. Dacă eşti hărţuit de un străin sau de un prieten în mediul online, spune, imediat, unui adult în care ai încredere. Nu este niciodată o idee bună să răspunzi. Dacă răspunzi, nu faci altceva decât să înrăutățești lucrurile și ai putea ajunge să spui lucruri nepotrivite. Poţi raporta un comportament neadecvat pe www.cybertipline.org.

Ia o pauză pentru a evita „scandalul”. Când ceva te supără, amintește-ți, din nou, că „nimic nu este temporar online”: Dacă simţi dorinţa să te descarci și să răspunzi unui mesaj sau comentariu supărător, este o idee mai bună să aștepți câteva minute, să te calmezi și să îți amintești că acele comentarii vor rămâne acolo (în numele tău) după ce te-ai liniștit și, poate, ți-ai schimbat părerea.

Poate că alegi să rămâi anonim sau „deghizat” în spatele unui username fals în conversații, pe rețelele de socializare sau pe alte site-uri, dar nu posta niciodată comentarii meschine, jignitoare sau abuzive la adresa altor persoane și nici poze pe care le-ai putea regreta mai târziu. Cu toții am auzit de agresiunea pe internet (cyberbullying), dar multe persoane cred ca acesta este un lucru pe care oamenii îl fac în mod intenționat. Dar dacă distribui anumite lucruri sau postezi comentarii la întâmplare, când nu ești față în față cu persoana respectivă, o poți răni foarte tare. Iar în cazul în care oamenii află că tu ești cel care a postat lucrurile respective, își vor schimba părerea despre tine. O regulă bună de care trebuie să ții cont este: dacă nu ai spune, arăta sau face un lucru față în față, nu trebuie să faci asta nici în mediul online.

Citeste  Menstruațiile mele sunt neregulate. Ce se întâmplă?

Află mai multe despre drepturile de autor. Este o idee bună să te documentezi în legătură cu legile privind drepturile de autor şi să te asiguri că nu postezi sau distribui imaginii, melodii sau documente protejate de drepturi de autor. Desigur, îți dorești să le distribui, dar nu îți dorești să faci asta în mod ilegal, lucru care s-ar putea întoarce împotriva ta.

Verifică-te. Este posibil ca tu deja să îți fi verificat „urmele” pe care le lași în mediul online – mulți utilizatori fac asta. Încearcă să îți scrii numele sau adresa de e-mail într-un motor de căutare și vezi ce rezultate apar. Acesta este un mod de a vedea ce pot afla alții despre tine.

Dacă ai o problema, încearcă să o rezolvi în mediul offline. În general, dacă ai întrebări legate de lucrurile pe care le faci online, nu te sfii să întrebi un adult în care ai încredere. Desigur, este foarte probabil ca tu să cunoști mai multe despre lumea virtuală decât un adult, dar ei au experiența de viață pe care tu nu o ai și care te poate ajuta.

Identitatea și reputația ta din mediul online sunt modelate în același fel ca identitatea ta din viața reală, cu excepția faptului că atunci când eşti online nu ai întotdeauna posibilitatea să îți explici tonul sau la ce te referi exact când spui un anumit lucru. Gândește înainte să postezi ceva și respectă, în mediul online, aceleași reguli pentru un comportament civilizat pe care le respecți și în viața reală – în felul acesta vei evita incidentele online pe care ai putea ajunge să le regreți!

Citeste  Siguranţa în sport şi exerciţii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.