Siguranţa în sport şi exerciţii

0
2553

Știai că dacă joci tenis cu o rachetă înşirată necorespunzător, în timp ce porţi pantofi uzaţi, riscul de a te răni este aproape la fel de mare ca în cazul în care ai juca fotbal american fără să ai apărătoare pe umăr? Echipamentele sportive reprezintă o cauză majoră de leziuni atunci când sunt folosite greșit, dar și atunci când nu este folosit echipamentul corespunzător.

Căştile de protecţie sunt soluţia

Cheia prevenirii leziunilor este echipamentul pe care îl porţi în timp ce practici sporturi sau alte activităţi.

Începe cu purtarea căştilor de protecţie: Sunt importante pentru sporturi precum hocheiul, baseball-ul, ciclisimul, skateboarding-ul, mersul pe role şi snowboarding-ul – acestea ar fi doar câteva exemple.

  • Poartă întotdeauna o cască de protecţie corespunzătoare sportului pe care îl practici.
  • Când alegi o cască pentru bicicletă, asigură-te că aceasta îndeplinește standardele de siguranță impuse de Uniunea Europeană.
  • Dacă utilizezi o cască de protecţie pentru mai multe sporturi, cum ar fi patinajul şi skateboarding-ul, nu este considerată ca fiind potrivită pentru ciclism decât dacă acest lucru este specificat pe ambalaj.
  • Orice cască ar trebui să se potrivească perfect, să fie confortabilă pe cap și nu ar trebui să se încline în față sau în spate.

Protecţia ochilor

Protejarea ochilor este, de asemenea, obligatorie pentru multe sporturi:

  • Echipamentul care protejează cel mai bine ochii este fabricat dintr-un material plastic numit policarbonat și a fost testat, în special, pentru utilizarea în sport.
  • Măștile pentru față, apărătorile din policarbonat sau scuturile care se ataşează la cască sunt folosite pentru sporturi precum snowboarding-ul, hocheiul pe gheață, baseball-ul sau softball-ul.
  • Dacă porţi ochelari, vei avea nevoie, probabil, de ochelari de protecție din policarbonat pe bază de rețetă – nu purta ochelarii tăi obişnuiţi atunci când eşti în curte sau pe teren.
  • Toţi ochelarii de protecție trebuie să fie fixaţi în siguranță și să aibă amortizoare peste sprâncene şi peste nas.

Alte echipamente 

Gutierele sportive îţi pot proteja gura, dinţii şi limba:

  • Ar trebui să porţi o gutieră dacă joci un sport de contact sau alt sport în care lovirea capului este un risc, cum ar fi baschetul, hocheiul, voleiul, artele marţiale, boxul sau luptele.
  • Gutierele pot fi făcute special pentru tine de către un dentist sau pot fi achiziționate de la magazinele cu articole sportive.
  • Dacă porți un aparat dentar mobil, dă-l jos întotdeauna înainte de a începe să exersezi sau să ieși pe teren.

Apărătorile pentru încheietura mâinii, genunchierele şi cotierele sunt echipamente importante, de asemenea:

  • Dacă patinezi, te dai cu skateboard-ul sau te plimbi cu un scuter, ar trebui să porţi echipament de protecție.
  • Cotierele şi apărătorile pentru încheietura mâinii pot preveni fracturile la nivelul braţului şi la încheietura mâinii, iar genunchierele pot proteja genunchii împotriva tăieturilor și loviturilor.
Citeste  Siguranţa pe Internet

Dacă joci anumite sporturi, în special sporturile de contact, tampoanele de amortizare sunt esențiale:

  • În orice fel de sport, de la hochei la patinaj, se folosesc tampoane de amortizare. Există pentru fluierul piciorului, genunchi, cot, încheietura mâinii, piept, umăr, șold și coapse.
  • Consultă-te cu antrenorul sau medicul tău pentru a afla ce fel de tipuri de tampoane îți sunt necesare pentru sportul pe care îl practici.

Alţi sportivi pot avea nevoie să poarte o cupă protectoare (pentru a le proteja testiculele):

  • Băieţii care joacă hochei, basket, baseball şi alte sporturi de contact ar trebui să utilizeze o cupă.
  • Pentru sporturile fără contact care implică alergatul, băieţii ar trebui să poarte o jartieră pentru sport.
  • Dacă nu eşti sigur, întreabă-ți antrenorul dacă ai nevoie de o cupă pentru sportul pe care îl practici.

Și în final, încălțămintea potrivită te poate proteja de împiedicare și cădere:

  • Ştii că sporturile precum baseball-ul, softball-ul şi fotbalul necesită postamente. Dar, s-ar putea să nu realizezi că și sporturile precum skateboarding-ul și ciclismul necesită încălțăminte specială. Întreabă-ţi antrenorul sau medicul despre ce pantofi sunt cei mai buni pentru sportul tău.
  • Înlocuieşte pantofii şi postamentele care sunt uzate sau nu mai sunt în cea mai bună formă.

Nu numai tipul de echipament este important, ci și mărimea echipamentului – aceasta trebuie să fie perfectă pentru tine. Dacă nu ești sigur că echipamentul ți se potrivește în mod corespunzător, întreabă-ți antrenorul sau părinții. Multe magazine de articole sportive te pot ajuta, de asemenea, să găseşti echipamentul potrivit.

Observaţie: Purtarea echipamentului corespunzător – și a mărimii perfecte –  scade foarte mult riscul de a te răni.

Fă-ţi încălzirea pentru a face faţă jocului 

Nu te avânta în niciun sport sau exerciţiu fără să îţi faci încălzirea – muşchii care nu au fost pregătiţi corespunzător tind să fie afectaţi mai uşor.

Începe cu unele activități cardiovasculare ușoare, cum ar fi jogging-ul, săriturile sau mersul alert, pentru a pune mușchii în mișcare. Continuă-ți încălzirea cu niște întinderi. (Întinderea funcţionează cel mai bine după încălzire deoarece muşchii tăi sunt mai elastici din cauza creșterii căldurii și a fluxului sanguin.)

În plus faţă de încălzire şi întinderi, antrenamentele reprezintă, de asemenea, o pregătire excelentă pentru multe sporturi sau activităţi. Dacă eşti într-o echipă, participă la cât mai multe antrenamente și jocuri posibile. Acest lucru te va ajuta să îți menții condiția fizică și va ajuta echipa să joace mai bine împreună. În plus, cunoscând modul în care joacă coechipierii tăi vei știi cum să te ferești de accidente.

Citeste  De ce exercițiul fizic este sănătos?

Chiar dacă nu faci parte dintr-o echipă, te poți antrena în mod regulat pentru a-ți îmbunătăți condiția fizică. Amintește-ți că atunci când o unealtă nu este folosită, aceasta ruginește, așa că antrenează-te în mod regulat pentru a te menține în formă. De exemplu, înainte de un meci de tenis fă-ți încălzirea și exersează serva. Antrenamentul îți pune în mișcare atât corpul, cât și creierul. În plus, îți îmbunătățește performanțele.

Cu toate că ar trebui să faci exerciţii în mod regulat, nu exagera. Creșterile bruște în frecvența, durata sau intensitatea antrenamentului pot avea rezultate bune la început, dar mai târziu pot duce la leziuni provocate de suprasolicitare. Medicul sau antrenorul tău te poate ajuta să îți formezi un program de antrenament potrivit pentru vârsta și nivelul tău de dezvoltare.

Stai deoparte când eşti rănit

Dacă ai fost rănit şi încerci să te refaci cât mai repede posibil, rişti să te răneşti din nou – probabil chiar mai grav decât înainte. Nu permite nimănui – nici ţie, părinţilor, prietenilor și nici chiar antrenorului – să te preseze asupra jocului înainte de a te vindeca complet. Medicul sau antrenorul îţi va oferi sfaturi corespunzătoare cu privire la timpul când ar trebui să te întorci la sportul sau activitatea ta.

Dacă ai suferit o comoție este important să îi lași corpului timp să se refacă. Mulți dintre atleți încearcă să revină pe teren prea repede după ce au suferit un accident – deoarece nu pot vedea leziunea, au impresia ca sunt pregătiți să joace. Dar dacă faci asta, există riscul unui alt accident – poate chiar mai periculos, la nivelul creierului. Așa că, în cazul în care ai suferit o comoție, obține aprobarea medicului înainte de a te întoarce pe teren.

Mulţi atleţi folosesc analgezice pentru a evita durerea. Dacă simțiți dureri persistente, nu folosi analgezice pentru a masca durerea. Poate fi periculos să iei cantități mari de analgezice – sau, mai rău, să iei analgezice pentru o perioadă lungă de timp pentru a putea juca. Durerea este modul organismului de a-ți transmite că nu este bine ce faci. Dacă ai dureri mari, ia tratamentul corespunzător astfel încât să tratezi cauza.

Asigură-te că primeşti îngrijiri medicale ori de câte ori ai:

• dureri moderate sau mari
• durere care îți afectează activitatea de zi cu zi sau somnul
• umflături în zona vătămată
• incapacitatea de a efectua activități normale
• durere care te împiedică să îţi menții condiția fizică

Citeste  5 Moduri de a Determina Șoferii să Renunţe la Scrierea SMS la Volan

Același sfat este valabil pentru un virus de raceală sau gripă – nu juca dacă ești bolnav. Nu vei fi capabil să te concentrezi în cazul în care îți curge nasul sau te doare capul, iar lipsa de concentrare te poate pune în pericol. De asemenea, poți răspândi răceala sau gripa coechipierilor. Este mai bine să aștepţi până când te simți mai bine, astfel încât să poți juca în condiții de siguranță.

Regulile jocului 

Regulile și reglementările există, de obicei, pentru un motiv bun – să te țină pe tine și pe coechipierii tăi departe de accidente. Fă-ţi o favoare și învaţă regulile temeinic – și apoi urmează-le.

Regulile nu înseamnă restricţii. Acestea sunt concepute pentru a asigura siguranța, astfel încât toată lumea să se poată bucura de joc. De exemplu, în fotbal, o lovire întârziată după fluierul arbitrului duce la o pedeapsă destul de mare. Această regulă este importantă deoarece un jucător poate fi rănit grav, în cazul în care nu se așteaptă la aşa ceva după ce jocul s-a oprit.

Uneori, regulile pe care trebuie să le urmezi nu se referă neapărat la sportul pe care îl practici. De exemplu, dacă mergi pe role, pe bicicletă sau te dai cu skateboard-ul, respectă cu strictețe toate regulile de circulație, mai ales atunci când mergi pe străzi aglomerate.

Tehnicile adecvate asigură, de asemenea, siguranța. Acest lucru este valabil pentru orice sport, de la ciclism la baseball. Jucătorii de baseball știu să nu împiedice un jucător advers care acoperă sacul, chiar și atunci când alunecă greu în a doua bază. Iar atunci când doi jucători de tenis se grăbesc spre fileu, aceștia trebuie să știe cum să execute serva, astfel încât să nu își lovească adversarul.

Să luăm un alt exemplu, halterofilii. Aceștia trebuie să respire între fiecare repetiție. Expirația trebuie făcută în faza de ridicare a greutății. Așa că, dacă lucrezi cu o bara cu greutăți, expiră atunci când o împingi în sus. Dacă îți ții respirația poți determina creșterea tensiunii arteriale, iar dacă faci asta în timp ce lucrezi cu greutăți multe, acest lucru poate duce la amețeli sau la leșin.

Deci, atunci când respecţi regulile, regulamentele și tehnicile adecvate, aminteşte-ţi că acestea nu există pentru a te restricționa – ele există pentru a-ți menține siguranța și pentru a te ține departe de accidente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.