Ce sunt Țigările Electronice?

0
1662

E-țigările arată high-tech, astfel încât, este ușor să crezi în reclama exagerată, care le prezintă ca pe o alternativă sigură la fumat. Din păcate, nu este și adevărat: e-țigările nu reprezintă decât un alt mod de a introduce nicotina – un drog care provoacă o dependență extrem de puternică în corpul tău.

Țigările electronice sunt dispozitive de fumat alimentate cu baterii, concepute deseori în așa fel încât, să arate similar și să producă senzațiile produse de țigările obișnuite. Utilizează cartușe umplute cu un lichid care conține nicotină, arome și alte substanțe chimice. Un dispozitiv de încălzire din e-țigară transformă lichidul într-un abur pe care fumătorul îl inhalează. De aceea, utilizarea e-țigărilor este cunoscută sub denumirea de „vaporizare”.

Pentru că țigările electronice nu ard tutun, fumătorii nu inhalează aceleași cantități de gudron și monoxid de carbon pe care le-ar inhala dacă ar fuma o țigară obișnuită. Însă, orice persoană care utilizează o e-țigară inhalează, în continuare, o doză nesănătoasă de nicotină și alte substanțe chimice.

Țigările electronice au început să fie comercializate, ca o modalitate de a-i ajuta pe fumători să renunțe. De când au devenit ultima modă în rândul fumătorilor, autoritățile de reglementare și oamenii de știință, au început să le acorde un interes deosebit. Așteptați-vă să vedeți mai multe informații dezvăluite, cu privire la țigările electronice și efectele lor asupra sănătății.

Care este pericolul?

E-țigările nu umplu plămânii cu fum nociv, însă, acest lucru nu le transformă într-o alternativă sănătoasă la țigările obișnuite.

Atunci când utilizați („vaporizați”) o e-țigară, introduceți în continuare nicotină – care este absorbită în plămâni – în sistemul dumneavoastră. Pe lângă faptul că este un drog care provoacă dependență, nicotina este, de asemenea, toxică, în doze mari. Cândva, a fost folosită ca insecticid.

Citeste  5 Porţii de Fructe și Legume în Fiecare Zi și cele 5 Metode de Consum

Nicotina vă afectează creierul, sistemul nervos și inima. Ridică tensiunea arterială și ritmul cardiac. Cu cât crește doza de nicotină, cu atât crește și tensiunea arterială și ritmul cardiac. Acest lucru poate provoca un ritm cardiac anormal (aritmie). În cazuri rare, mai ales atunci când sunt implicate doze mari de nicotină, aritmiile pot cauza insuficiență cardiacă și deces.

După ce dispar efectele inițiale, organismul începe să tânjească după nicotină. Vă puteți simți deprimat, obosit sau iritabil (fenomen cunoscut sub denumirea de sevraj nicotinic), și veți tânji după o cantitate mai mare de nicotină pentru a vă recăpăta buna dispoziție. În timp, utilizarea nicotinei poate duce la probleme medicale grave, incluzând boli de inimă, cheaguri de sânge și ulcere gastrice.

Cum scăpați de dependență

Pentru că nicotina este o substanță care provoacă o dependență puternică, cel mai bun mod de a evita dificultățile cauzate de încercarea de a renunța la fumat sau de a nu mai folosi e-țigările este să nu începeți niciodată.

Dacă sunteți fumător și doriți să renunțați, țigările electronice probabil, nu sunt cea mai bună opțiune. Utilizarea unei e-țigări imită experiența fumatului de țigări din tutun, mai mult decât alte opțiuni menite să vă ajute să renunțați la fumat, cum ar fi guma sau plasturii cu nicotină. Desigur că, nu vreți să renunțați cu succes la fumat, doar pentru a descoperi că ați devenit depenendent de e-țigări.

Dacă ați încercat deja să utilizați e-țigări și credeți că s-ar putea să deveniți dependent de nicotină, va trebui să urmați aceiași pași, ca și în cazul tutunului pentru a renunța:

  • Făceți-vă un plan specific. Stabiliți o dată la care să începeți procesul de renunțare la fumat. Dacă fumați țigări, încercați să vă lăsați de fumat înainte de a vă baza pe e-țigări pentru ajutor. În cazul în care nu funcționează, este timpul pentru un plan pentru vă dezobișnui să utilizați nicotină. Stabiliți un obiectiv specific, cum ar fi utilizarea unei e-țigări în minus, în fiecare zi, timp de o săptămână. Continuați să reduceți numărul, până când nu mai fumați sau vaporizați.
  • Mențineți-vă ocupat. Luați-vă gândul de la țigări, prin exerciții fizice sau printr-o activitate manuală, cum ar fi arta, muzica, tricotatul sau prelucrarea lemnului. Fiți la curent cu momentele și situațiile specifice, care vă determină să tânjiți după țigări (cum ar fi la o petrecere sau după o masă), și stabiliți un plan pentru a vă descurca în aceste ocazii.
  • Amânați momentul în care cedați tentației. Atunci când tânjiți după o țigară sau după o e-țigară, amânați momentul în care cedați impulsului. Poate fi mai ușor să vă spuneți să „așteptați” decât să vă spuneți „nu”. Faceți altceva pentru a vă lua gândul de la poftă. Cel mai probabil, impulsul va trece, și – felicitări! – asta înseamnă o țigară fumată în minus!
  • Concentrați-vă pe motivul pentru care doriți să renunțați la fumat. Notați toate motivele pentru care doriți să nu mai utilizați țigări sau țigările electronice, cum ar fi banii pe care îi veți economisi sau surplusul de energie pe care îl veți avea. Păstrați lista într-un loc vizibil. Citiți-o în fiecare zi, chiar dacă știți deja care sunt motivele. Dacă faceți acest lucru, vă ajutați creierul să vă reamintească în mod automat, de un motiv, atunci când simțiți o tentație puternică.
  • Obțineți sprijin. Apelați la familie sau la un adult de încredere pentru suport moral, atunci când doriți cu adevărat o țigară. Acest lucru, vă va ajuta și să vă hotărâți să spuneți altor persoane că ați renunțat la fumat. Dacă nu doriți ca familia și prietenii să știe că fumați sau că utilizați e-țigări, alăturați-vă unui grup de suport on-line sau față-în-față. Verificați dacă mai vor și alți prieteni să vi se alăture, în acest demers. Dacă nu, rugați-i să nu fumeze sau să nu utilizeze e-țigări în fața dvs.
  • Fiți îngăduitor cu dvs. Unii oameni utilizează e-țigările pentru a evita să își rănească familia și prietenii cu fumatul pasiv. Țineți minte că, îi răniți în continuare pe cei dragi, lezând o persoană pe care aceștia o iubesc – dumneavoastră. Fiți cel mai bun prieten al dvs. și mândriți-vă cu reușita, de fiecare dată când vă abțineți de la a întinde mâna după e-țigări.
Citeste  Am 14 ani și nu am avut încă prima menstruație

Nicotina este un drog care provoacă dependență. Nu este aproape niciodată ușor să renunțați, odată ce ați început. Cea mai bună strategie este să nu începeți. Dacă este prea târziu pentru asta, amintiți-vă că puteți renunța. Alți oameni reușesc, deci puteți și dvs.!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here