Somnambulismul

0
1794

Cait, în vârstă de 11 ani, încerca să adoarmă când fratele ei de 8 ani, Doug, a intrat în camera sa. Acesta s-a uitat puţin în jur, dar părea că era total absent.

Apoi Doug s-a întors în hol şi se uita fix la lumina de acolo.

Fraţii mai mici pot fi ciudaţi, dar această întâmplare era cu adevărat bizară. Cait nu a ştiut ce să facă. Apoi, tatăl copiilor apăruse şi i-a explicat lui Cait că Doug este somnambul.

Ce este somnambulismul?

Există diferite tipuri de somn. Unele sunt adânci, liniştite şi altele active, acelea când visăm. Probabil te gândeşti că somnambulismul se petrece în timpul somnului activ, dar o persoană nu este activă din punct de vedere fizic în timpul somnului activ. Somnambulismul se întâmplă, de obicei, în primele ore ale somnului, în stagiul numit valul lin sau somnul adânc.

Nu toţi somnambulii umblă. Unii doar stau în şezut ori în pat sau acţionează ca şi cum sunt treji (dar ameţiţi) când, de fapt, ei dorm! Mulţi dintre ei, oricum, se ridică şi se învârt în cameră pentru câteva secunde sau chiar pentru o jumătate de oră.

Ochii somnambulilor sunt deschişi, dar ei nu văd în acelaşi mod cu ei ca şi când sunt treji şi, deseori, ei cred că se află în diferite camere ale casei sau chiar în locuri diferite. Somnambulii tind să meargă singuri înapoi în patul lor şi nu îşi amintesc nimic din cele întâmplate dimineaţa.

Studiile estimează că mai mult de 15% dintre copii sunt somnambuli. Somnambulismul ar putea apărea în familie şi uneori apare când o persoană este bolnavă, are febră, nu a dormit destul sau este stresată.

Citeste  Alcoolul și reacțiile lui asupra organismului

Este somnambulismul o problemă serioasă? 

Dacă somnambulismul apare frecvent, în fiecare noapte, este o idee bună ca mama sau tatăl tău să te ducă la un doctor. Dar în general, somnambulismul nu este ceva de care să te îngrijorezi, chiar dacă pare amuzant sau chiar înfricoşător pentru oamenii care văd un somnambul în acţiune.

Cu toate că somnambulismul nu este mare lucru, este important, desigur, ca acea persoană să fie în siguranţă. Ar trebui luate precauţii ca acea persoană să nu cadă, să nu se lovească de ceva sau să nu iasă din cameră.

Ce va face doctorul?

Nu există leac pentru somnambulism, dar doctorul poate discuta cu tine despre ceea ce se întâmplă şi să încerce să găsească căi să te ajute să dormi mai profund. Cei mai mulţi copii cresc fiind somnambuli.

Pentru copii care sunt somnambuli uneori, doctorii le pot recomanda un tratament numit trezire programată. Acesta întrerupe ciclul de somn suficient pentru a ajuta la oprirea somnambulismului. În cazuri rare, un medic poate prescrie medicamente pentru a ajuta pe cineva să doarmă.

Iată câteva ponturi pentru a preveni somnambulismul:

  • Relaxează-te când te pui în pat ascultând muzică lină sau de relaxare.
  • Să ai un program regulat de somn şi să îl respecţi.
  • Menţine zgomotele şi luminile la intensitate minimă când încerci să adormi.
  • Evită să bei lichide după-amiaza şi fii sigur că mergi la toaletă înainte să te pui în pat. (Vezica urinară plină poate contribui la somnambulism).

Cum să ai grijă de un somnambul

Unul dintre lucrurile pe care le poţi face este să aranjezi camera şi holurile în aşa fel încât să nu fie mobilă sau obstacole pe care un somnambul le-ar putea întâlni în timpul nopţii. Dacă există scări sau zone periculoase, un adult ar trebui să închidă ușile și ferestrele sau să monteze porți de siguranță.

Citeste  5 Modalități de a Identifica o Dietă Capricioasă

Probabil ai auzit faptul că somnambulii pot fi confuzi sau speriaţi dacă îi sperii trezindu-i. Este adevărat, deci ce e de făcut dacă vezi un somnambul? Poţi chema un adult care să conducă uşor acea persoană înapoi în pat. Și odată ce somnambulul este din nou în pat, este timpul şi pentru tine să închizi ochii, de asemenea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.