Sedativele

0
2816

Ce sunt sedativele?

Sedativele sunt droguri care calmează nervii și relaxează mușchii. Sedativele fac exact ceea ce sugerează și numele lor -sedează sistemul nervos al persoanei care le ia. Doctorii le folosesc pentru a trata, de exemplu, insomnia sau anxietatea.

Dar, dacă sedativele (tranchilizanți, barbiturici etc.) sunt luate în cantități prea mari, pot provoca dependență, răni serioase sau moarte.

Sedativele sunt, de obicei, pastile colorate puternic, caplete sau capsule. Multe se eliberează cu rețetă, precum Valium și Xanax. Alte feluri de sedative, inclusiv alcoolul și sedativele ilegale GHB și Ronhypol, au formă lichidă sau de pudră și pot fi înghițite sau trase pe nas.

Efecte pe termen scurt

Atunci când sunt luate așa cum sunt prescrise de doctor, sedativele pot ajuta în cazul multor probleme medicale. Problema apare atunci când oamenii iau prea multe sau atunci când sunt luate fără prescripție medicală. Luând cantități mai mari decât cele prescrise, pot fi sedate funcții ale sistemului nervos vital, precum ritmul cardiac și respirația. Luând prea multe de-o dată sau luându-le cu alcool sau cu alte droguri, poate încetini inima și respirația atât de mult că, poate fi cauzată moartea.

Sedativele afectează un neurotransmițător al creierului numit acid gamma-aminobutiric (GABA). Acest lucru încetinește activiteatea creierului și ajută consumatorii să se relaxeze. Semnele care arată că cineva este sub efectul sedativelor sunt:

 • somnolență (chiar și nevoia de a adormi la școală sau la locul de muncă)
 • confuzie
 • dureri de cap
 • lipsa de auto-control
 • amețeli
 • tulburări de vorbire și vedere încețoșată
 • afectarea judecății și a funcționării mintale
 •  greață și vărsături
 • pierderi de memorie (sedativele pot face consumatorii, să uite eventimente ce s-au întâmplat atunci când se aflau sub efectul lor)
Citeste  Siguranţa în sport şi exerciţii

Efecte pe termen lung

Atunci când oamenii abuzează de sedative pentru o perioadă lungă de timp, pot dezvolta o toleranță la ele. Acest lucru înseamnă faptul că, vor simți nevoia de a consuma din ce în ce mai multe, pentru ca sedativele să aibă aceleași efecte și poate conduce la dependență de sedative și la îngreunarea renunțării de a le lua. O persoană care este dependentă de antidepresive, poate avea simptome periculoase atunci când se va pune problema de a renunța la ele.

Alte efecte pe termen lung includ:

 • afectarea funcției sexuale
 • insomnie și alte probleme de somn
 • probleme respiratorii
 • convulsii
 • depresia și alte probleme de sănătate mintală

Alte posibile probleme

Luarea unei cantități prea mari de sedative de-o dată, poate duce la o supradoză. Drogul va încetini inima și funcțiile respiratorii atât de mult că, acel consumator poate muri.

Amestecul sau consumul de sedative cu alte substanțe poate fi mortal. Acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, atunci când acestea sunt luate cu alcool: luând sedative cu alcool, poate foarte ușor duce la o supradoză.

Atunci când oamenii iau sedative o perioadă îndelungată, creierul lor se obișnuiește cu activitatea scăzută. Atunci când iau mai puține sau se opresc din a lua, activitatea creierului poate bufni și ieși de sub control. Acest lucru poate cauza convulsii fatale.

Cele mai multe dintre sedative sunt substanțe colorate, ceea ce înseamnă că sunt valabile doar cu prescripție medicală. Unele sedative, precum Rohypnol și GHB, sunt ilegale în Statele Unite. Posesia ilegală sau folosirea sedativelor fără prescripție medicală este o infracțiune pedepsită prin amenzi considerabile și închisoare.

Citeste  Despre Chlamydia (Clamidioza)

Cum să renunți?

Să renunți la consumul de sedative poate fi foarte greu. O persoană care încearcă să se oprească din a lua droguri poate avea tremurături, probleme cu respirația și convulsii, poate intra în comă sau chiar muri. Deoarece sistemul corporal se obișnuiește cu drogurile, doctorii trebuie să se implice, chiar dacă ar trebui să oprească oamenii să le ia din motive medicale.

Evitarea sedativelor

Atunci când sunt luate în scop medical, sedativele pot ajuta oamenii să treacă prin vremuri dificile. Din păcate, unii oameni cred că sedativele sunt sigure, deoarece medicii și asistentele le prescriu. Dar, sedativele, atunci când sunt luate în cantități mari sau în combinație cu alte droguri sau alcool, pot ucide. Așadar, aveți mare grijă când vine vorba de ele. Dacă cineva vă oferă un drog, spunând că este un medicament care te-ar putea ajuta să te relaxezi, nu îl luați. Dacă credeți că aveți nevoie de ajutor cu anxietatea sau cu alte probleme medicale, vorbiți cu medicii dumneavoastră și luați o rețetă care să fie sigură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.