Mâncatul excesiv și dezordonat

1
3072

Camera lui Walker este un adevărat refugiu. Este locul unde ascultă muzică, își face temele, se joacă și vorbește cu prietenii. Arată ca un dormitor obișnuit – în afară de ceea ce găsim sub pat. Acolo este locul unde Walker își pune deoparte rezervele de gustări și aruncă ambalajele goale ale bomboanelor, pungile de chipsuri și cutiile de prăjituri.

Walker, tocmai a mâncat un pachet mare de biscuiți și o pungă mare de chipsuri – și încă nu și-a terminat temele. El încă mai caută chipsuri să mănânce, cât timp își face tema la matematică. El urăște faptul că este supraponderal însă nu face nimic pentru a se opri din mâncat. În subconștientul lui, știe că într-o oră se va simți vinovat și dezgustat din cauză că a mâncat, dar acum simte că nu se poate abține.

Să înțelegem mâncatul în exces

Dacă te îndopi cu ciocolată de Halloween sau mănânci foarte mult dovleac de Ziua Recunoștinței încât să te simți inconfortabil, știi cum e atunci când exagerezi cu mâncarea. Nu este ceva neobișnuit să exagerezi din când în când. Majoritatea oamenilor o fac.

De-a lungul adolescenței, corpul cere mulți nutrienți pentru a susține dezvoltarea mușchilor și a oaselor. Deci, dacă treci câteodată prin unele faze când simți că vrei să mănânci mai mult, aceasta este explicația.

Dar, mâncatul în exces este diferit de apetitul tipic care crește sau de mâncatul în exces de sărbători. Oamenii cu o problemă alimentară, în mod normal, mănâncă mai multă mâncare decât au nevoie. De obicei, mănâncă repede, atunci când sunt stresați sau supărați (în loc să facă asta când le este foame), și fac și alte lucruri în timp ce mănâncă (precum uitatul la TV sau făcutul temelor). Nu se opresc din a mânca, până nu simt că sunt plini.

Cei care fac exces de mâncare, sunt de obicei, supraponderali, deoarece asimilează mai multe calorii decât are nevoie corpul lor. Ca un răspuns la aceasta, ei pot avea o imagine negativă, simțind că nu au control și fiind nefericiți în legătură cu greutatea, forma și aspectul corpului.

Citeste  Cum alegi rolele pentru copii

A exagera, implică mai mult decât dorința de a mânca. Cei cu această problemă nu vor să fie supraponderali. Își doresc să fie slabi și sănătoși. De cele mai multe ori, o persoană care mănâncă în exces, se simte neînțeleasă. Nu este ușor ca să te oprești din a mânca, pur și simplu. Cei cu această dificultate, au impresia că nu au control și putere să se oprească din a mânca, în timp ce fac asta. De aceea, mâncatul în exces este de asemenea numit mâncat compulsiv.

Deseori, emoțiile joacă un rol important. Persoanele cu o problemă alimentară, mănâncă în exces atunci când se simt stresați, supărați, răniți sau furioși. Mulți găsesc mâncarea ca pe o alinare. Dar, după exces, mulți se simt vinovați și triști din cauza pierderii de control.

De ce unele persoane exagerează cu mâncarea?

Mulți experți consideră că la baza acestei probleme alimentare sunt mai multe cauze precum – genele unei persoane, emoțiile și comportamentul (precum modelele) învățate din timpul copilăriei.

Unele persoane pot fi înclinate spre mâncare din motive biologice. De exemplu, hipotalamusul (parte a creierului care controlează apetitul) poate eșua prin trimiterea de mesaje clare legate de mâncare și sațietate. Și serotonina, o substanță chimică a creierului care afectează starea și unele comportamente compulsive, poate juca un rol important în mâncatul excesiv.

În cele mai multe cazuri, mâncatul nesănătos care se transformă în mâncat dezordonat, începe încă din copilărie. Aceste obișnuințe pot fi un rezultat al modului de a mânca, învățat în familie.

Este normal să asociezi mâncarea cu creșterea și iubirea, dar uneori, mâncarea este folosită prea mult ca un mod de consolare sau confort. În acest caz, copiii pot crește cu o obișnuință de a mânca pentru a se consola când sunt stresați. Ei pot face asta deoarece nu știu alte metode care să combată stresul.

Citeste  Băuturile și Batoanele Energizante – Energie sau Mult Zgomot pentru Nimic?

Unii copii pot crește cu ideea că sentimentele triste sau nefericite ar trebui alungate și uitate prin mâncatul excesiv. Unele persoane consideră că mâncarea este singurul lucru asupra căruia au control, atunci când viața pare dură sau traumatică.

Este trist să afli câți adolescenți au această problemă. Atât fetele cât și băieții, pot avea această problemă alimentară. Dar pentru că, de cele mai multe ori oamenii se simt vinovați sau rușinați în legătură cu mâncatul, în mod normal, mulți nu vorbesc despre asta sau nu caută ajutor. Oamenii pot fi, de asemenea, supraponderali, chiar dacă nu mănâncă în exces.

Semne că ai probleme alimentare:

Persoanele cu probleme alimentare pot să:

  • facă exces de mâncare cel puțin o dată pe săptămână timp de 3 luni
  • mănâncă mult, mai repede decât ceilalți
  • mănâncă până nu mai pot
  • mănâncă foarte mult chiar și atunci când nu le este foame
  • mănâncă singuri pentru că le este rușine cum și cât mănâncă
  • se simt triști din cauza problemei alimentare (de exemplu, rușinați sau vinovați)

Primește ajutor

  • Poate fi dificil ca unele persoane cu probleme alimentare să ajungă să ceară ajutor, din cauza societății care are o părere proastă în ceea ce privește oamenii supraponderali. Mulți dintre ei nu primesc tratament, decât atunci când devin adulți și încearcă să slăbească. Dar, primind ajutor încă din adolescență, poate ajuta oamenii să facă față stresului mai bine, prin anumite tehnici și să scadă nivelul riscului de probleme.
  • Persoanele cu probleme alimentare, au nevoie de ajutor profesional deoarece probleme precum mâncatul în exces pot fi cauzate de creier sau de alte lucruri care par a fi sub controlul altcuiva. Medici, consilieri și experți nutriționiști lucrează deseori împreună, pentru a-i ajuta pe cei cu probleme alimentare să facă față dietei, greutății și sentimentelor.
  • O parte din modul de a mânca, este cum să avem o alimentație sănătoasă. Specialiștii nutriționiști sau dieteticienii, îi pot ajuta pe adolescenți și familiile lor, învățându-i să mănânce sănătos, totul despre nutrienții necesari, porțiile necesare, metabolism și exerciții. Pot, de asemenea, să realizeze o dietă specială pentru nevoile acelei persoane și să o ajute să se țină de aceasta pentru a progresa.
  • Psihologii și alți terapeuți îi pot ajuta pe tineri și pe familiile acestora să învețe noi moduri de a face față emoțiilor, gândurilor, stresului și altor lucruri care contribuie la alimentația neadecvată.
  • În funcție de problema care e în spatele alimentației, medicii pot prescrie medicamente însoțite de sfaturi nutriționiste și terapie.
  • Oamenii cu probleme, pot găsi folositor să fie înconjurați de suportul familiei și de cel al prietenilor. Este mai bine să evităm oamenii care au idei negative despre greutate și alimentație deoarece pot face lucrurile să pară mai rele, criticând acțiunile noastre.
  • Uneori, unii membri ai familiei sau prieteni, nu sunt pregătiți să facă față propriilor probleme alimentare. Se pot îngrijora din cauza unui adolescent care mănâncă sănătos și face exerciții. Este important pentru cei cu această problemă să simtă că sunt sustinuți în decizia lor de a avea o viață mai sănătoasă.
  • Un alt lucru care poate ajuta la încrederea în sine și poate lua gândul cuiva de la mâncare, este acela de a-și găsi un nou hobby. Găsind un mod de a-și exprima sentimentele, ca de exemplu, prin muzică, artă, dans sau scris, poate ajuta o persoană să dezvolte obiceiuri sănătoase și să găsească noi metode de a combate stresul.
  • Poate dura ceva timp, până să ajungi iar la o viață sănătoasă, iar în ceea ce privește mâncatul, merită încercarea ale cărei rezultate se văd pe termen lung, asupra comportamentului și asupra emoțiilor. Pentru a deveni mai bun în ceva, de cele mai multe ori, ai nevoie de susținerea unui terapeut, antrenor, familie sau prieteni, astfel încât, să ajungi acolo unde vrei să fii.
Citeste  5 Moduri de a Determina Șoferii să Renunţe la Scrierea SMS la Volan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.