Ce este GHB?

0
7537

GHB este prescurtarea de la gama-hidroxi-butiratu. Este un drog care încetinește unele procese din creier și din sistemul nervos central. GHB este, de obicei, folosit de culturiști, dar acum este mult mai comun în cluburi sau la petreceri, din cauza stării pe care ți-o poate crea.

GHB este un drog sintetic (făcut de om), interzis în Statele Unite. Asta înseamnă că, dacă este distribuit pe străzi, a fost fabricat într-un laborator neștiut sau în bucătăria cuiva. Nu se știe cât de puternic este sau dacă este amestecat cu alte substanțe dăunătoare.

De obicei, GHB-ul este lichid, deși poate avea și formă de pastilă sau pudră. GHB-ul lichid nu are miros și culoare. Atunci când este adăugat într-o băutură, poate să nu aibă niciun gust. Deoarece drogul GHB cauzează pierderea memoriei și somnolență și este ușor de adăugat în băuturi, este cunoscut precum „drogul violului”.

Efecte pe termen scurt

GHB-ul încetinește activitatea creierului. Creierul nostru produce o versiune de substanțe pentru a regla activitatea creierului. În cantități mici, drogul poate provoca anxietate și poate ajuta consumatorii să se relaxeze. Doze reduse de GHB pot cauza somnolență, amețeală, greață, probleme cu memoria și percepția vizuală și sentimentul de stare de ebrietate.

Lucrurile devin riscante atunci când oamenii iau doze mari de GHB sau atunci când îl amestecă cu alte droguri și alcool. O doză prea mare, poate cauza o scădere a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Persoana poate începe să uite lucruri și să se simtă confuză. Respirația acesteia va încetini, posibil cauzând probleme respiratorii severe. Oamenii care iau prea mult GHB își pot pierde cunoștința, pot avea convulsii sau pot intra în comă. Aceștia pot chiar muri, lucru ce seamănă cu căderea într-un somn adânc, dar din care nu se vor trezi.

Citeste  Metamfetamina

Efectul GHB, de obicei, începe de la 10-20 de minute, după ce drogul a fost luat și durează 4 ore sau mai mult.

Efecte pe termen lung

Oamenii care consumă GHB, în mod regulat, pot dezvolta o toleranță pentru acest drog. Ei au nevoie de doze din ce în ce mai mari, pentru a simți aceleași efecte ca înainte. Acest lucru poate crea dependență. Consumatorii de GHB care încearcă să renunțe la drog au simptome  precum insomnia, anxietatea, tremurături și transpirație.

Multe dintre efectele pe termen lung ale GHB-ului sunt încă necunoscute, dar, unele dintre cele cunoscute sunt:

  • probleme cu somnul
  • probleme cu respirația
  • depresie și alte probleme ale sănătății mintale
  • probleme cu memoria

Alte posibile probleme

Consumul de prea mult GHB sau amestecul cu alte droguri sau alcool, pot duce la o supradoză. Atunci când oamenii iau o supradoză a drogului, funcțiile inimii și ale plămânilor le încetinesc atât de mult încât leșină, intră în comă și pot chiar muri. Oamenii pot deveni inconștienți în câteva minute și pot muri, în mai puțin de o oră. O supradoză de GHB este o urgență medicală serioasă.

Din păcate, GHB este ușor de strecurat în băuturile oamenilor. Dacă se întâmplă asta, acea persoană se va simți slăbită, mai deschisă sugestiilor și poate fi mai ușor de atacat. Deoarece GHB-ul cauzează confuzie sau pierdere a memoriei, îi este dificil persoanei care l-a luat să își amintească ce s-a întâmplat. Ai grijă de prieteni, atunci când mergi la petreceri sau în cluburi și cere-le să stea cu ochii pe tine. Dacă cineva leșină, duceți persoana respectivă la spital imediat.

Citeste  Ce sunt Amfetaminele?

Condusul după ce ai luat GHB (sau să fii într-o mașină cu un șofer care a luat) este foarte periculos. Drogul cauzează somnolență și lipsă de concentrare.

GHB-ul este un drog ilegal care face parte din categoria substanțelor din „Programul I” în Statele Unite. Acest lucru înseamnă că are un potențial ridicat pentru dependență și nu folosește în scopuri medicale (dar este ocazional folosit pentru forme rare de narcolepsie, o tulburare a somnului). Posesia sau folosirea GHB-ului se pedepsește cu amenzi și închisoare.

Cum poate cineva să renunțe?

Este greu să renunți să iei GHB. Oamenii care sunt dependenți pot avea simptome de sevraj, precum tremurături, anxietate, insomnie, transpirație și pofte pentru drog. Oamenii care au supraviețuit unei supradoze de GHB, pot avea reacții mult mai severe, atunci când vine vorba de a renunța, mai ales dacă GHB a fost amestecat cu alte droguri sau alcool.

Dacă crezi că ești dependent de GHB, poți fi ajutat de un consilier sau te poți alătura unui grup de sprijin. Mersul la o clinică de dezintoxicare sau centrele de tratament, te ajută să renunți mai ușor, în a lua GHB.

Evitarea GHB-ului

Spunând „nu”, dacă cineva îți oferă GHB, este un mod de a evita drogul. Dar, dacă cineva ți-l strecoară în băutură? Să eviți GHB-ul înseamnă să ai grijă la ceea ce se întâmplă în jurul tău la petreceri sau în cluburi. Nu accepta niciodată o băutură deschisă de la un străin și întotdeauna ține-ți băutura cu tine, pentru a evita ca cineva să îți pună ceva în ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.