Ce este Cocaina?

0
2614

Cocaina este un drog puternic care provoacă dependență, făcut din frunzele uscate ale plantei de coca. Cocaina este, de obicei o pudră albă, care este de cele mai multe ori trasă pe nas. Cocaina care este făcută sub formă de rocă cristalină este cunoscută sub numele de „crack”. Unii consumatori, de asemenea, fumează o pudră făcută din cocaină – numită freesbasing – sau amestecă pudra cu apă și o injectează într-o venă.

Efecte pe termen scurt

Cocaina este un stimulent care zdruncină sistemul nervos central. Aceasta le dă utilizatorilor un rapid și intens sentiment de putere, energie, euforie și vigilență mintală. Cocaina determină creierul să producă un nivel mai mare de dopamină, o substanță care transmite mesaje creierului. Acest nivel ridicat de dopamină este asociat cu consumul de cocaină care creează și foarte multe probleme.

Diferitele moduri de a consuma cocaina produc stări diferite. Cocaina trasă pe nas produce o stare „high” care vine repede și durează între 15 și 30 de minute. Cocaina fumată sau injectată oferă consumatorului o stare „high” imediată și mai intensă care durează între 5 și 10 minute.

Alte efecte pe termen scurt includ:

– ritm cardiac ridicat, respirație rapidă, presiune arterială și temperatură corporală
– încleștarea maxilarului și măcinarea dinților
– suprimarea apetitului și reducerea nevoii de somn
– euforie și sfătoșenie
– sentimente de neliniște, iritabilitate sau paranoia

Consumul unor cantități mari de cocaină, poate face oamenii să devină violenți și să se comporte haotic. Consumul excesiv poate provoca și complicații medicale grave. Oamenii care consumă multă cocaină pot avea atacuri cardiace, accidente vasculare cerebrale și crize, în urma cărora, pot ajunge în comă. În cazuri mai rare, cei care consumă cocaină pentru prima dată pot muri brusc după ce au luat drogul, chiar dacă sunt tineri.

Citeste  5 Motive pentru Fete de a Face Sport

Efecte pe termen lung

Cocaina dă o foarte mare dependență. Un consumator poate dezvolta poftă de drog după ce l-a luat doar o dată. Consumul repetat de cocaină poate face oamenii să aibă o toleranță a drogului. Ei trebuie să consume din ce în ce mai multă cocaină, pentru a avea aceleași stări ca la început. Procedând astfel, consumatorii dezvoltă un risc mai mare de a face infarct.
Oamenii care trag pe nas multă cocaină, pentru o perioadă lungă de timp, își pot pierde simțul mirosului sau își pot deteriora nările. Aceștia pot avea multe sângerări nazale, pot răguși sau pot avea probleme cu înghițitul.
Cocaina injectată și folosirea aceluiași ac, de către mai multe persoane, mărește riscul de a lua boli precum hepatita sau SIDA.

Consumul unei doze mari de cocaină sau folosirea ei în repetate rânduri poate face oamenii să devină nervoși și irascibili. Aceștia pot avea atacuri de panică și chiar psihoză, spre exemplu, atunci când încep să audă voci sau încep a avea probleme în a sta în contact cu realitatea.

Alte efecte pe termen lung includ:

– cangrenă în intestinul gros de la fluxul de sânge scăzut
– epuizare
– greață și dureri abdominale
– dureri de cap
– apetit redus și probleme de sănătate din cauza malnutriției
– depresie și alte boli mintale

Alte probleme posibile

Amestecarea altor substanțe cu cocaina, poate avea consecințe mortale. Cercetările au arătat că amestecul cocainei cu alcoolul mărește șansa de moarte bruscă. De fapt, aceasta este cea mai mare probabilitate de a muri brusc.

Cocaina face parte din categoria stimulenților din Programul II, ceea ce înseamnă că poate da dependență foarte ușor și poate fi folosită doar de medici pentru aplicări medicale limitate. Consumul sau deținerea de cocaină este o infracțiune pedepsită cu închisoarea, în cele mai multe state.

Citeste  Metamfetamina

Cum poate cineva să renunțe?

Renunțarea la cocaină poate fi foarte dificilă și, de obicei, implică mersul la o clinică de dezintoxicare, terapie cognitiv -comportamentală sau alte terapii. În momentul de față, nu există medicamente pentru tratarea dependenței de cocaină.

Dacă crezi că poți avea probleme cu consumul de cocaină, vorbitul cu un consilier sau alăturarea unui grup de suport, te pot ajuta să te lași mai ușor.

Evitarea cocainei

Șansele de a deveni dependent de cocaină sunt ridicate. Oamenii pot deveni dependenți, după ce au consumat această substanță o singură dată. Deoarece, acea singură dată poate fi mortală, este important să evităm cocaina cu orice preț. Chiar dacă cocaina nu sfârșește o viață, cu siguranță, o poate ruina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.