Ce este Cafeina?

0
2150

Este aproape miezul nopții și Aaron a avut deja o zi plină: școală, antrenament, precum și activități after-school. El este obosit și știe că ar putea dormi. Dar, încă nu și-a terminat temele. Deci, își caută căștile și apelează la cafeină.

Ce este cafeina?

Cafeina este un medicament produs în mod natural din frunzele și semințele multor plante. Este, de asemenea, produsă în mod artificial și adăugată la anumite alimente. Cafeina este definită ca un drog, deoarece stimulează sistemul nervos central, provocând o creștere a energiei. Cafeina oferă majorității oamenilor un impuls de energie temporară și îmbunătățește starea de spirit.

Cafeina se găsește în unele ceaiuri, cafea, ciocolată, multe băuturi răcoritoare, precum și în analgezice și alte medicamente vândute. În forma sa naturală, cafeina are un gust foarte amar. Dar, cele mai multe băuturi cofeinizate au trecut prin destule procese pentru a camufla gustul amar.

Adolescenții își iau doza de cafeină din băuturi răcoritoare și energizante. În plus, față de cafeină, s-au adăugat zahăr și arome artificiale. Cafeina nu este stocată în organism, dar s-ar putea simți efectele sale timp de până la 6 ore.

Te simți agitat?

Mulți oameni simt cum cafeina crește vigilența mentală. Dozele mai mari de cafeină pot provoca anxietate, amețeli, dureri de cap și instabilitate. Cafeina poate interfera, de asemenea, cu un somn normal.

Reacția/Sensibilitatea la Cafeină – cantitatea de cafeină care va produce efecte, variază de la persoană la persoană. În medie, cu cât persoana este mai mică, cu atât este necesară mai puțină cafeină pentru a produce efecte secundare. Sensibilitatea la cafeină este direct proporțională cu cantitatea de cafeină pe care o persoană o consumă zilnic. Oamenii care consumă în mod regulat cafeină, dezvoltă o sensibilitate mai mică la ea. Acest lucru înseamnă că ar putea avea nevoie de mai multă cafeină pentru a obține aceleași efecte.

Citeste  Mâncatul excesiv și dezordonat

Cafeina este un diuretic slab, ceea ce înseamnă că determină o persoană de a urina mai mult. Atunci când bei o cantitate moderată de cafeină nu este de natură să provoace deshidratare, dar probabil, este o idee bună să stai departe de prea multă cafeină în vreme caldă, în timpul antrenamentelor lungi sau în alte situații în care ai putea transpira foarte mult.

Cafeina, de asemenea, poate determina organismul să piardă calciu și poate duce la pierderea de masă osoasă în timp. Consumând băuturi răcoritoare care conțin cafeină și cafea, în loc de apă, poate avea un impact mare asupra densității osoase și riscul de a se dezvolta osteoporoza.

Cafeina poate agrava anumite probleme cardiace. De asemenea, ea poate interacționa cu unele medicamente sau suplimente. În cazul în care sunteți stresat sau anxios, cafeina poate înrăutăți aceste stări. Deși cafeina este uneori utilizată pentru a trata migrenele, pentru unii oameni poate fi mai rău.

„În mod regulat” reprezintă cheia!

Cafeina este de obicei considerată a fi benefică atunci când o consumăm în cantități moderate. Experții consideră că 200-300 mg de cafeină pe zi poate fi o cantitate moderată pentru adulți. Dar, consumând mai mult de 100 mg de cafeină pe zi, poate conduce o persoană la dependență. Acest lucru înseamnă că cineva poate dezvolta simptome de sevraj (cum ar fi oboseală, iritabilitate, dureri de cap), în cazul în care va renunța brusc la cafeină.

Adolescenții ar trebui să încerce să limiteze consumul de cafeină la nu mai mult de 100 mg de cafeină pe zi, iar copiii chiar mai puțin. Graficul de mai jos include produse care conțin cafeină și respectiv, cantitatea:

Citeste  Ghidul Alimentelor pentru Sportivi
Băutură/Alimente/Supliment alimentar Cantitate de mâncare/băutură Cantitate de cafeină
Băutură energizantă „SoBe No Fear” 8 uncii (1 uncie-28,34 grame) / aprox. 250ml. 83 mg
Băutură energizantă „Monster” 16 uncii / aprox. 500ml. 160 mg
Băutură energizantă „Rockstar” 8 uncii / aprox. 250ml. 80 mg
Băutură energizantă „Red Bull” 8.3 uncii / aprox. 250ml. 80 mg
Jolt Cola 12 uncii / 330ml. 72 mg
Mountain Dew 12 uncii / 330ml. 55mg
Coca-Cola 12 uncii / 330ml. 34 mg
Diet Coke (sau Coca Cola Light) 12 uncii / 330ml. 45 mg
Pepsi 12 uncii / 330ml. 38 mg
7-up 12 uncii / 330ml. 0 mg
Cafea la filtru 5 uncii / aprox. 150ml. 115 mg*
Ceai 12 uncii /330ml. 70 mg*
Ciocolată caldă 5 uncii / aprox. 150ml. 4 mg*
Ciocolată caldă cu lapte 8 uncii / aprox. 250ml. 5 mg*
Ciocolată amăruie 1 uncie / aprox. 30g. 20 mg*
Ciocolată cu lapte 1 uncie / aprox. 30g. 6 mg*
Gumă de mestecat „Jolt” 1 lamă 33 mg
Medicamente anti-inflamatorii 1 comprimat 30 mg*
Medicament „ Vivarin” 1 comprimat 200 mg
Extra Forte Excedrin 2 comprimate 130 mg

 

*arată cantitatea medie de cafeină

Sursa: U.S Food and Drink Administration, National Soft Drink Association, Centrul pentru Știința în Interes Public.

Diminuarea ei!

Dacă consumi prea multă cafeină, s-ar putea să-ți dorești să încetezi. Cel mai bun mod este de a reduce consumul, lent. În caz contrar, vei avea dureri de cap și te vei simți obosit, iritabil sau pur și simplu, groaznic.

Încercați să reduceți aportul de cafeină prin înlocuirea ei consumând unele băuturi fără cafeină, cum ar fi apa, cafea decafeinizată, băuturile carbogazoase, fără cofeină, ceaiuri fără cofeină, etc.. Începe prin a ține evidența a câtor mai multe băuturi cu cofeină pe care le consumi zilnic, apoi înlocuiește-le pe zi ce trece, cu una dintre aceste băuturi fără cafeină. Continuă acest lucru săptămânal. Apoi, dacă totuși consumi prea multă cafeină, substituie cu o altă băutură, din nou, menținând obiceiul pentru o săptămână. Repetă acest lucru timp de mai multe săptămâni, atât cât este nevoie pentru a reduce aportul de cafeină, zilnic sub 100 de miligrame. Având o astfel de abordare, acest lucru te poate ajuta să renunți la cafeină, fără efecte secundare nedorite, cum ar fi durerile de cap.

Citeste  Tabara de Ski Pentru Copilul Tau

Pe măsură ce reduceți cantitatea de cafeină, s-ar putea să vă simțiți obosit. Asigurați-vă că v-ați odihnit suficient și creșteți energia prin exercițiu fizic. Pe măsură ce corpul se adaptează la mai puțină cafeină, nivelul de energie ar trebui să revină la normal în câteva zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.