Endometrioza

0
2554

Anne nu a avut niciodată probleme cu menstruația așa cum au avut prietenele ei. Dar, cu timpul, menstruațiile ei au devenit dureroase, motiv pentru care venirea lor o îngrozea. În fiecare lună, pentru câteva zile, se ghemuia pe canapea cu o compresă caldă pe abdomen și lua analgezice. Crampele au devenit, în cele din urmă, atât de severe încât lipsea de la școală pentru câteva zile pe lună, și le resimțea chiar și între menstruații.

Medicul a presupus ca ar avea endometrioză.

Ce este endometrioza?

Când o femeie prezintă endometrioză, țesutul, care arată și se comportă precum un strat învelitor al uterului, începe să crească și în alte zone ale abdomenului inferior, în afara de, exclusiv, în interiorul uterului. Cele mai întâlnite localizări ale acestor excrescențe – numite implanturi endometriale – sunt suprafața exterioară a uterului, ovare, trompe uterine, ligamentele care sprijină uterul în poziția lui, intestinele, vezica urinară, suprafața internă dintre vagin și rect, și peretele cavității pelvine.

Numărul femeilor care prezintă endometrioză nu este știut cu certitudine, dar medicii din Romania apreciază un număr de 400.000 de cazuri, număr în care intră și cazurile de adolescente. Boala nu este întotdeauna diagnosticată ușor în perioada adolescenței pentru că, inițial, medicii presupun că durerile menstruale sunt obișnuite, sau puse pe seama altor afecțiuni medicale.

Dar durerea excesivă și persistentă, care afectează activitățile de zi cu zi, nu este normală și trebuie luată în serios. Deoarece formele severe de endometrioză pot cauza, în timp, infertilitate, este recomandat să ceri ajutor medicului pentru a fi depistată incipient.

Pentru a înțelege motivul pentru care endometrioza determină anumite probleme, o înțelegere elementară în ceea ce privește procesele ciclului menstrual lunar poate fi de ajutor: pe parcursul fiecărui ciclu, mucoasa uterului se acumulează cu vase de sânge și țesut. Acest fenomen este necesar pentru a pregăti uterul de depozitarea ovulului eliberat dintr-unul dintre ovare. Dacă ovulul nu este fecundat de un spermatozoid, uterul elimină țesutul și sângele acumulat; aceasta este menstruația. Acest întreg proces este controlat de hormonii sexuali feminini și durează, în mod normal, în jur de 28-30 de zile.

Datorită faptului că excrescențele anormale asociate endometriozei sunt formate din același tip de țesut și vase de sânge găsite în stratul de mucoasă internă a uterului, orice implant endometrial va funcționa exact ca endometrul uterului. Acest lucru presupune că reacționează în același mod la schimbările hormonale din timpul ciclului menstrual.

Pe de altă parte, dacă ovulul nu este fecundat, din uter, țesutul și sângele în exces acumulate sunt eliminate afară din organism sub forma lichidului menstrual. În cazul endometriozei, țesutul și sângele acumulat nu au unde să se ducă odată ce implanturile endometriale încep să se descompună. Acest lucru determină inflamarea organelor din vecinătate, urmată de dureri. Pe măsură ce implanturile cresc, inflamația persistă, iar simptomele endometriozei devin din ce în ce mai severe în timp.

Citeste  Ce este herpesul genital?

Care sunt cauzele endometriozei?

Nu se cunosc cu certitudine cauzele endometriozei. Se știe, însă, ca este ceva mai întâlnită în perioada adolescenței și la femei cu istoric familial de endometrioză.

Există mai multe teorii cu privire la modul în care țesutul endometrial ajunge să se răspândească în afara uterului. Una dintre teorii spune că fluxul sângelui menstrual se întoarce în trompele uterine, purtând cu el celule endometriale din mucoasa internă a uterului. Ca efect, țesutul este transplantat și începe să crească în afara uterului.

O altă teorie spune că celulele endometriale sunt transportate în afara uterului prin vase de sânge și vase limfatice, și ulterior încep să crească în noua locație în care sunt depozitate. Însă, o altă teorie sugerează că unele fete se nasc cu celule poziționate incorect, care se pot transforma în implanturi endometriale mai târziu în viață. Oamenii de știință continuă să cerceteze această afecțiune pentru a ajuta medicii să o înțeleagă pe deplin și să o trateze mai bine.

Care sunt semnele și simptomele?

Cel mai frecvent întâlnit simptom al endometriozei este durerea pelvină (a abdomenului inferior) severă. Aceasta poate să apară ocazional sau constant, și poate fi asociată cu perioada menstruației. Deși crampele superficiale, care durează pentru câteva zile înaintea sau în timpul menstruației, sunt normale, durerile persistente și intense, care întrerup activitățile zilnice ale fetei, nu sunt. Endometrioza cauzează dureri atât de puternice încât fata lipsește de la școală și nu poate întreprinde activități sportive și sociale.

Alte simptome posibile sunt:

  • durere pelvină care se amplifică după contact sexual sau după o examinare pelviană
  • menstruație cu flux foarte abundent
  • durere la nivelul mijlocului (lombară)
  • constipație, diaree, dureri sau sânge când mergi la toaletă (implanturile endometriale pot pune presiune pe organele responsabile de eliminarea reziduurilor din organism, adică vezica urinară, intestinele, și rectul)

Dacă o fată experiementează aceste simptome nu înseamnă neapărat că prezintă endometrioză. Multe alte afecțiuni – precum infecțiile – pot cauza simptome similare. Este totuși important să consulți medicul dacă ai oricare dintre aceste simptome. Dacă nu ai fost niciodată la un consult ginecologic, acum este momentul potrivit.

Cum este diagnosticată?

A pune diagnosticul de endometrioză nu este un lucru ușor întotdeauna. Multe afecțiuni pot determina dureri pelvine, așa încât, chiar dacă simptomele indică posibilitatea ca fata să prezinte endometrioză, medicul va dori ca mai întâi să excludă orice alt diagnostic.

Citeste  Consultațiile ginecologice

În afară de un consult fizic, medicul îți va întocmi istoricul medical, punându-ți întrebări legate de îngrijorările și simptomele tale, de starea sănătății tale din trecut, starea sănătății familiei tale, medicamentele pe care le iei, alergii etc. Medicul îți poate pune întrebări legate de menstruație și de activitatea ta sexuală. Este foarte important să răspunzi acestor întrebări în mod sincer, pentru ca medicul să își poată da seama ce se întâmplă cu adevărat.

Depinzând de simptomele tale, medicul îți poate cere un jurnal al durerilor, care presupune notarea următoarelor informații de fiecare dată când experimentezi dureri:

  • tipul durerii (incisivă, surdă, continuă, crampe)
  • locul durerii (unde doare?)
  • durata (cât de mult timp durează?)
  • contextul și momentul în care apare (este asociată cu menstruația? Cu mersul la toaletă?)
  • intensitatea durerii (pe o scală de la 1 la 10, cât de severă este durerea?)
  • tratament (ai încercat vreun medicament împotriva durerii? A funcționat? A existat un factor care să înrăutățească durerea?)

Intensitatea durerii nu este întotdeauna un indicator al stadiului endometriozei. Fata poate să aibă multe implanturi endometriale și să nu resimtă prea multă durere, sau foarte puține implanturi și dureri puternice. Situația diferă de la o persoană la alta.

Singura metodă sigură prin care poți afla de existența endometriozei este o procedură chirurgicală minoră numită laparoscopie. Aceasta determină dacă există implanturi endometriale, și, dacă este cazul, cât de extinse sunt acestea.

În timp ce pacienta este sub anestezie, medicul face o mică incizie în zona buricului și introduce un tub subțire dotat cu o sursă de lumină (numit laparoscop), care funcționează ca o cameră video prin intermediul căreia doctorul examinează organele pelvine. În timpul procedurii, abdomenul este umplut cu un gaz pentru o vizibilitate mai bună și spațiu de manevră. Medicul poate să dorească să facă, de asemenea, o biopsie, care se referă la recoltarea unor probe din excrescențe (tot cu ajutorul laparoscopului) pentru a fi examinate la microscop. Dacă se dovedește că acestea sunt implanturi endometriale, doctorul va putea să le extirpe.

Chiar dacă simptomele indica endometrioză, medicul nu va prescrie laparoscopia imediat, ci va cere examinări prin scanarea și producerea de imagini ale regiunii pelviene, precum sunt ecografiile sau rezonanța magnetică (RMN). Acest lucru ajută în eliminarea celorlalte cauze posibile din urma evaluării simptomelor. De asemenea, medicii pot sugera la început fetei să ia ibuprofen. Frecvent, medicul prescrie anticoncepționale, nu ca metodă contraceptivă, ci terapeutică, pentru că acestea ajută la ameliorarea durerilor menstruale, în special cele asociate cu endometrioza.

Citeste  Ce este testul Papanicolau și cum decurge examinarea?

Dacă aceste abordări nu funcționează, doctorul va recomanda, ulterior, laparoscopia.

Ce fac doctorii?

Endometrioza este incurabilă, dar simptomele ei pot fi ameliorate și ținute sub control.

De obicei, medicii prescriu anticoncepționale, pentru că hormonii din componența acestora împiedică procesul de ovulație (eliberarea lunară a unui ovul dintr-unul dintre ovare). Dacă ovulația nu se mai produce, atunci implanturile endometriale nu vor crește atât de mult, fapt în urma căruia durerile endometriale vor fi mai puțin intense.

Alte medicamente folosite în tratamentul pentru endometrioză funcționează similar cu anticoncepționalele spre a reduce acumularea de țesut, condiționată de hormoni, și descompunerea țesutului endometrial. Medicii, însă, nu recomandă aceste tratamente adolescentelor până ce procesul pubertății nu s-a încheiat complet.

Procedurile chirurgicale sunt adesea de ajutor dacă tratamentul medicamentos nu își face efectul. Medicul poate extirpa implanturile endometriale cu ajutorul laparoscopului. După această procedură, multe dintre fete constată o ameliorare a simptomelor, dar pentru altele durerea poate surveni din nou odată cu reapariția excrescențelor în timp. Laparoscopia este, de obicei, tratamentul chirurgical folosit împotriva endometriozei, deși în cazuri rare poate fi nevoie de operații chirurgicale mai complicate.

De asemenea, medicii îndrumă adesea adolescentele cu endometrioză la schimbări în stilul de viață. O alimentație sănătoasă, exercițiile fizice moderate și tehnicile de relaxare, precum yoga și meditația, pot ajuta uneori.

Cum este să ai endometrioză?

În afară de durere, a trăi cu endometrioză poate fi o provocare și din alte puncte de vedere. Unele fete, de exemplu, au dificultăți în a explica prietenilor și profesorilor motivul pentru care lipsesc de la școală, pentru care nu fac sport sau alte activități. Dacă te simți rușinată, roagă-ți medicul să îți completeze o adeverință pe care o poți arată profesorilor și antrenorilor, astfel încât să nu fi nevoită să le explici tu problema. Apoi poți ține legătura cu ei astfel încât să fii sigură că nu ratezi sarcini importante – sau distracție.

Nu este nevoie să dai detalii în ceea ce privește afecțiunea ta colegilor sau prietenilor dacă nu vrei acest lucru. Dacă ai impresia că cineva nu va înțelege, spune-i persoanei respective doar că nu te simți bine. Nu ai nicio obligație să le furnizezi explicații detaliate.

În ziua de azi, medicii au toate șansele să recunoască endometrioza. Odată ce au pus diagnosticul, multe fete au observat că tratamentul medicamentos reduce extinderea endometriozei. De asemenea, ameliorează durerile astfel încât ele să poată lua parte la activitățile pe care le fac cu plăcere.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.