Ce este testul Papanicolau și cum decurge examinarea?

0
1792

Ce înseamnă testul Papanicolau?

Testul Papanicolau este un examen medical care ajută doctorul să își dea seama dacă pacienta prezintă probleme de sănătate la nivelul cervixului (partea inferioară a uterului cu deschidere în vagin). Testul Papanicolau poate identifica infecțiile și alte tipuri de probleme, inclusiv prezența unor celule anormale, care în timp se pot dezvolta în cancer dacă nu sunt tratate.

Un medic sau o asistentă specializată folosește o periuță mică pentru a recolta o mostră de mucus din cervix. Această probă este trimisă la laborator, unde tehnicienii o analizează și determină dacă există celule anormale.

Cine ar trebui să își facă testul Papanicolau?

Testul Papanicolau nu este necesar pentru adolescente, decât în cazul în care medicul consideră că ceva ar putea fi în neregulă. Odată cu împlinirea vârstei de 21 de ani, pacienta ar trebui să își facă testul periodic pentru a-și monitoriza sănătatea. Femeile de 21-22-23 de ani care au avut rezultate normale la testul Papanicolau ar trebui să îl repete o dată la 3 ani. Este posibil, totuși, ca unele femei să aibă nevoie de testări mai dese. Consultă-ți medicul pentru a stabili acest lucru.

Testul Papanicolau nu ar trebui să cauzeze niciun fel de durere, dar e posibil să provoace un disconfort. Vestea bună este că se termină repede.

Ce se întâmplă în timpul unui test Papanicolau?

Medicul folosește un dilatator pentru a lărgi ușor orificiul vaginal. Un dilatator este un instrument subțire din plastic sau metal care prezintă o piesă cu balamale la unul dintre capete ce îi permite să se deschisă și să se închidă. Dacă dilatatorul este din metal, medicul sau asistenta îl vor încălzi puțin în prealabil pentru a fi mai confortabil la contactul cu zona respectivă. Medicul sau asistenta va anunța înainte de a introduce dilatatorul în orificiul vaginal.

Citeste  Ce se ascunde în spatele primului an al creșterii în greutate?

Odată ce dilatatorul este poziționat, medicul sau asistenta îl vor deschide încet. Introducerea și deschiderea dilatatorului nu ar trebui să cauzeze durere. Dar unele femei spun că poți simți o ușoară presiune și disconfort.

Deoarece orificiul vaginal este înconjurat de mușchi ce se contractă sau se dilată, testul va decurge mai confortabil dacă îți relaxezi mușchii din zona respectivă. Încearcă să te concentrezi pe niște exerciții de respirație sau chiar pe relaxarea musculaturii vaginului. Uneori fredonarea melodiei tale preferate sau conversațiile cu medicul sau asistenta te pot distrage și te pot face să te simți mai destinsă.

După introducerea și deschiderea dilatatorului, medicul va poziționa un bec în interiorul vaginului pentru a avea vizibilitate asupra cervixului. Medicul va atinge ușor cervixul cu o periuța pentru a recolta celule din zona respectivă. Unele fete spun că această etapă se simte ca un fel de ciupitură.

După ce medicul sau asistenta a recoltat mostra necesară și a demontat dilatatorul, vei fi lăsată să te îmbraci în intimitate. Unele femei au observat că sângerează puțin în urma testului Papanicolau, astfel că preferă să își pună un absorbant zilnic pe lenjeria intimă. Acest tip de sângerare nu este mare lucru – nu se compară cu menstruația și nici nu va dura mult timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.