Copiii și alcoolul

0
2369

Cum să primești mesajul corect

“Hei, cine vrea ceva de băut?”

“O, haide, doar un pahar nu-ți va face rău. Este distractiv.”

“Este în regulă. Toată lumea bea, corect?”

Greșit

Consumul de alcool este periculos pentru copii și adolescenți și, uneori, chiar și pentru adulți. Alcoolul este un drog; este drogul cel mai folosit de către adolescenți. Mulți copii beau pentru prima dată la o vârstă fragedă, cam în jurul vârstei de 10-11 ani sau chiar la vârste mai mici.

Este ușor pentru copii să primească un mesaj greșit în legătură cu consumul de alcool. Poate că își văd părinții consumând sau poate se uita la reclamele de la televizor care fac consumul de băuturi să pară foarte distractiv. Ar putea vedea oameni consumând alcool și uitându-se la sport împreuna sau distrându-se la o petrecere.

Dar alcoolul este, de fapt, un aditiv depresant. Asta înseamnă că este un drog care încetinește și reduce activitatea normală a creierul. Ca multe alte droguri, alcoolul schimbă abilitatea unei persoane de a gândi, de a vorbi și de a vedea lucrurile asa cum sunt ele de fapt. O persoana care a consumat alcool și-ar putea pierde echilibrul sau ar putea avea dificultăți la mers. Persoana s-ar putea simți relaxată și fericită, iar mai târziu ar putea să înceapă să plângă sau ar putea intra într-un conflict.

Ce se întâmplă când oamenii beau?

Când oamenii beau prea mult, ei ar putea face sau spune lucruri pe care, în mod normal, nu ar vrea sa le spună sau să le facă. Ar putea să se rănească singuri sau să rănească alte persoane, mai ales dacă se urcă la volan după ce au consumat alcool. Cineva care bea prea mult ar putea, de asemenea, să vomite sau să se trezească a doua zi simțindu-se îngrozitor – acest lucru se numește mahmureală.

Citeste  Despre Steroizi

Consumul excesiv de alcool poate duce la intoxicație cu alcool, care poate provoca moartea unui om. În timp, oamenii care fac abuz de alcool își pot face foarte mult rău. Cel mai afectat este ficatul, care se ocupă cu eliminarea toxinelor din sânge.

Întrucât alcoolul poate cauza astfel de probleme, copiilor le este interzis, prin lege, să cumpere sau să consume alcool. Stabilind vârsta minima pentru consumul de alcool ca fiind cea a majoratului (18 ani), autoritățile speră că adolescenții, deveniți acum adulți, sunt capabili să ia deciziile corecte în legătură cu consumul de alcool. De exemplu, nu este în regulă să te urci la volan după ce ai consumat alcool, deoarece poți provoca accidente.

Ce este alcoolismul?

Derutant în legătură cu alcoolul este faptul că unii adulți par capabili să îl consume ocazional, fără cea mai mică problemă. Totuși, la alți oameni poate apărea o problema cu asta. Uneori, asta se numește alcoolism (pronunță: al-co-o-lism). Un alcoolic tânjește întotdeauna după alcool. Persoana respectivă nu își poate controla consumul de alcool și nu se poate opri fără ajutor. O persoana care începe să bea la o vârstă fragedă este mai predispusă la alcoolism.

Alcoolismul este cronic, ceea ce înseamnă că se perpetuează de-a lungul timpului. Deseori se poate agrava, pentru că persoana în cauză ar putea avea probleme de sănătate legate de alcoolism. Pe lângă afecțiunile la nivelul ficatului, consumul de alcool pe termen lung poate dăuna pancreasului, inimii și creierului.

Spune Nu

Poate părea tentant sa încerci alcool. Este normal să fii curios în legătură cu lucrurile noi, mai ales dacă toată lumea pare să facă acest lucru. Dar nu toată lumea consumă alcool. Nu lua în seamă dacă cineva îți spune că ești imatur dacă refuzi să bei. De fapt, dai dovadă de mai multă maturitate, deoarece iei o decizie înțeleaptă.

Citeste  Siguranța în Mașină și Autobuz

Totuși, poate fi dificil dacă ajungi să simți că nu ești popular din cauza deciziei tale. Prietenii buni nu vor înceta să-ți fie prieteni doar pentru că tu nu vrei sa bei alcool. Dacă simți o asemenea presiune, discută cu cineva de încredere.

Și dacă ești îngrijorat în legătură cu un prieten care obișnuiește să bea, ar trebui sa vorbești cu unul dintre părinții tăi, un consilier școlar sau alt adult de încredere. În felul acesta, cineva poate vorbi cu prietenul tău înainte ca alcoolul să îi cauzeze probleme mari. Din nefericire, unii copii care consumă alcool ar putea renunța la școală, ar putea fi implicați în accidente auto, ar putea începe bătăi sau ar putea să fie părtași la infracțiuni.

Dar cu ajutor, oricine are probleme cu alcoolul poate renunța cu succes. Iar dacă ești încă un copil, fă-ți un serviciu și nu te apuca deloc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.