Sistemul tău digestiv

2
6914

Sistemul tău digestiv

Ești chiar acolo, la masă, bucurându-te de o pizza cu pui la grătar și câteva felii de portocale. Când ai terminat, mai iei o ultimă înghițitură de lapte, îți ștergi gura și te îndrepți către următorul tău curs. Peste câteva minute, te gândești la târgul de proiecte științifice. Ai uitat complet de pizza, pe care tocmai ai mâncat-o. Dar, este încă în stomacul tău – ca un experiment științific, care are loc tot timpul!

Gura dă startul întregului proces

Sistemul tău digestiv a început să lucreze chiar înainte să iei prima mușcătură din pizza. Va fi ocupat să lucreze la prânzul tău mestecat, pentru următoarele ore – câteodată zile, în funcție de ceea ce ai mâncat. Acest proces, numit digestie, permite corpului tău să ia nutrienții și energia necesară din mâncarea respectivă. Să aflăm deci, ce se întâmplă cu acea pizza, feliile de portocală și laptele. Chiar înainte să începi să mănânci, când simți mirosul de mâncare delicioasă, când o vezi sau când te gândești la ea, începe digestia. Saliva începe să se formeze în gura ta. Când mănânci, aceasta descompune o mică parte din chimicalele din aliment, lucru ce ajută la înmuierea mâncării și la înghițirea cu ușurință. Limba ajută prin împingerea mâncării în jur, în timp ce mesteci cu ajutorul dinților tăi. Când ești gata să înghiți, limba împinge mâncarea înmuiată, numită bolus alimentar, către spatele gâtului (faringe), spre deschiderea esofagului (a doua componentă a tractului digestiv) .

Drumul prin tubul digestiv 

Esofagul este un fel de conductă elastică de aproximativ 25 cm lungime. El sistemul digestivconduce mâncarea până la stomac.

În spatele gâtului tău se află și traheea, care permite aerului să intre și să iasă din corpul tău. Când înghiți un mic bol alimentar, format din mâncare înmuiată sau lichide, o clapă specială numită epiglotă acoperă intrarea în trahee, asigurându-se că mâncarea intră în esofag, nu în trahee.

Citeste  Mituri legate de acnee

Dacă ai băut vreodată un lichid, mult prea rapid, ai început să tușești sau ai auzit pe cineva spunând că mâncarea a intrat pe calea nepotrivită, persoana respectivă s-a referit la faptul că, mâncarea a intrat pe trahee, din greșeală. Acest lucru se întâmplă când epiglota nu are timp să acopere intrarea și tușești involuntar (fără a te gândi la asta), pentru a-ți curăța traheea.

Odată ce mâncarea a intrat în esofag, nu ajunge direct în stomac. În schimb, mușchii din peretele esofagului se mișcă ondulat, pentru a presa lent mâncarea, de-a lungul esofagului. Acest lucru durează 2 sau 3 secunde.

Ne vedem în stomac!

Stomacul tău, atașat de partea terminală a esofagului, este un sac elastic în forma literei J. Are 3 roluri importante:

  1. Depozitează mâncarea pe care ai consumat-o.
  2. Descompune mâncarea într-o mixtură lichidă.
  3. Golește acea mixtură încet, către intestinul subțire.

Stomacul este ca un mixer, agitând și zdrobind toate bolurile alimentare care au ajuns din esofag, în bucățele din ce în ce mai mici. Face asta cu ajutorul mușchilor din pereții stomacului și sucurile gastrice care vin, de asemenea, din pereții acestuia.

În plus, în afară de descompunerea mâncării, sucurile gastrice distrug bacteriile ce ar putea fi găsite în mâncarea ingerată.

Înainte către intestinul subțire!

6.7 metri nu-i deloc puțin!

Intestinul subțire este un tub lung, cu diametrul de aproximativ 3.5 – 5 cm și este împachetat în interiorul tău, sub stomac. Dacă întinzi intestinul subțire al unui adult, ai avea aproximativ 6.7 metri lungime – asta înseamnă 22 de caiete întinse cap la cap, toate într-un singur rând!

Intestinul subțire descompune mixtura de mâncare, chiar mai mult, corpul tău putând absorbi toate vitaminele, mineralele, proteinele, carbohidrații și grăsimile. Puiul la gratar, de pe pizza ta, este plin de proteine – și puțină grăsime – și intestinul subțire poate ajuta extracția acestora, cu ajutorul a 3 prieteni: pancreasul, ficatul și vezica biliară.

Citeste  Ajută-ți părinții să fie mai sănătoși

Aceste organe, trimit diferite sucuri către prima parte a intestinului. Sucurile ajută la digerarea mâncării și permit corpului să absoarbă nutrienții. Pancreasul produce sucuri ce ajută corpul să digere grăsimile și proteinele. Un suc din ficat, numit bilă, ajută la absorbția grăsimilor în circulația sanguină. Și vezica biliară are rolul de depozitare a bilei, până când corpul are nevoie de aceasta.

Mâncarea poate petrece 4 ore în intestinul subțire, și va deveni o mixtură apoasă, foarte subțire. Timpul acesta este unul „bine folosit”, pentru că, la sfârșitul călătoriei, nutrienții din pizza, portocală și laptele consumat, pot trece din intestin în sânge. Odată ajunși în sânge, corpul tău este mai aproape de beneficiul oferit de carbohidrații din crusta din pizza, vitamina C din portocală, proteinele din pui și de calciul din lapte.

Următoarea oprire a acestor nutrienți: ficatul! Și resturile rămase – părți ale mâncării pe care corpul nu le poate folosi – ajung în intestinul gros.

Iubește-ți ficatul!

Sângele bogat în nutrienți, merge direct la ficat pentru procesare. Ficatul filtrează substanțele nocive, transformând o parte din ele în mai multă bilă. Ficatul ajută chiar și la decizia asupra numărului de nutrienți ce vor merge către restul corpului tău și câți vor rămâne sub forma depozitată, spre exemplu, acesta depozitează anumite vitamine și un tip de zahăr, pe care corpul tău îl folosește pentru energie.

Acesta este un intestin chiar mare!

La un diametru de aproximativ 7 până la 10 cm, intestinul gros este mai „gras” decât intestinul subțire și este aproape ultima oprire în tubul digestiv. Ca și intestinul subțire, este împachetat în corpul tău, și are o lungime de aproximativ 1.5 m, dacă încerci să îl întinzi.

Citeste  Ce este examenul fiziologic?

Intestinul gros are un mic tub cu o terminație închisă, ce iese din el, numită apendice. Este o parte a tubului digestiv, dar nu pare a face ceva, deși poate crea probleme mari, deoarece câteodată se infectează și trebuie să fie îndepărtat.

După cum am menționat, după ce majoritatea nutrienților au fost îndepărtați din mixtura alimentară, rămân substanțele nefolositoare. Acestea trebuie eliminate din corp.

Poți ghici unde se termină? Păi, uite un indiciu: ajunge în canalizare.

Până atunci, trece prin partea intestinului gros, numită colon, care este ultimul loc unde corpul mai poate absorbi apa sau mineralele în sânge. Pe măsură ce apa părăsește substanțele nefolositoare, ceea ce rămâne se întărește din ce in ce mai mult și se continuă până ajunge solid. Da, este vorba despre scaun ( sau peristaltismul intestinal).

Intestinul gros împinge acest produs către rect, ultima oprire în tractul digestiv. Produsul digestiei solid, rămâne aici până când ești pregătit să mergi la baie, când scapi de acesta prin împingerea prin anus. Acesta ajunge în canalizarea despre care am vorbit!

Ai grijă de sistemul digestiv

Îți poți ajuta sistemul digestiv prin consumul de apă și de mâncare sănătoasă, ce include alimente bogate în fibre.

Alimentele foarte bogate în fibre, cum sunt fructele, legumele și toate cerealele îngreunează peristaltismul intestinal.

Sistemul digestiv este o parte destul de importantă din corpul tău. Fără el, nu ai putea obține nutrienții de care ai nevoie să te dezvolți adecvat și să îți menții sănătatea. Și, data viitoare când stai la masă, vei fi conștient de locul în care ajunge mâncarea – de la început până la final!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.