Heroina

0
3679

Ce este heroina?

Heroina este un drog care poate crea foarte ușor dependență, obținut din semințele plantelor de mac. Consumatorii iau heroină din cauza stărilor pe care le oferă, dar drogul poate avea efecte secundare periculoase, inclusiv moartea de la supradoză.

De obicei, heroina este o pudră a cărei culoare poate varia de la alb la maro. De asemenea, ea poate fi și sub forma unei substanțe lipicioase, maro, precum smoala, aceasta fiind cunoscută sub denumirea de  „heroina neagră ca smoala”. Culoarea heroinei sub formă de pudră este, de obicei, un indicator al purității acesteia. Albă sau maro, heroina poate avea impurități sau aditivi care o pot face și mai periculoasă.

Heroina poate fi trasă pe nas, fumată sau injectată cu acul.

Efectele pe termen scurt

Atunci când intră în corp, heroina se îndreaptă către creier, iar acolo este transformată în morfină. Aceasta afectează părți ale creierului și trunchiul cerebral, adică receptorii opioidici. Acești receptori ajută la controlarea modului în care oamenii simt durerea și plăcerea. Receptorii opiodici din trunchiul cerebral ajută, de asemenea, la controlarea funcțiilor vitale, precum respirația și tensiunea arterială. Consumul unei cantități prea mari de heroină (supradoză) cauzează foarte des probleme respiratorii care pot fi fatale.

Efectele heroinei apar repede, mai ales în cazul în care este injectată, și pot dura între 3 și 5 ore. La scurt timp după pătrunderea în creier, heroina provoacă un val de euforie, care vine împreună cu uscăciunea gurii și cu înroșirea pielii. Persoana care a consumat heroină poate simți o senzație de greutate în brațe, picioare, palme sau tălpi.

După ce efectele trec, consumatorii trec de la o stare la alta, simțindu-se ba treji, ba adormiți. Aceștia pot avea gândirea tulburată sau neclară. Acest stadiu (numit „mersul în cap”) are loc din cauza efectului sedativ pe care drogul îl are asupra creierului și al sistemului nervos central.

Citeste  Ciupercile halucinogene

Alte efecte pe termen scurt includ:

 • vorbire înceată sau neclară
 • pleoape greoaie, pupile contractate și vedere nocturnă slabă
 • somnolență
 • sentimentul de deconectare din lumea reală
 • delir
 • greață și vărsături
 • constipație
 • scăderea pulsului
 • mâncărimi severe

Efecte pe termen lung

Consumul heroinei pe termen lung poate duce la toleranță asupra drogului. Consumatorii au nevoie de cantități din ce în ce mai mari pentru a avea aceleași efecte și ajung, astfel, la dependența de heroină.

Cu timpul, oamenii care injectează drogul se pot alege cu vene sparte. Acest lucru poate cauza probleme cu circulația sângelui în părțile afectate ale corpului. Consumatorii pe termen lung nu sunt, de obicei, foarte sănătoși, deci sunt mai predispuși la probleme pulmonare, precum pneumonia sau tuberculoza.

Alte efecte pe termen lung includ:

 • infecții la nivelul inimii și a valvelor
 • boli de ficat sau rinichi
 • abcese mari în părțile în care se injectează

Alte probleme posibile

Este foarte ușor să faci supradoză de la heroină – nu contează dacă drogul este injectat, tras pe nas sau fumat. O supradoză de heroină poate cauza respirație înceată, greoaie, convulsii, comă, și moarte.

Consumatorii care injectează heroină prezintă un risc ridicat de a lua SIDA, hepatită sau alți viruși. Acest lucru se poate întâmpla atunci când consumatorii folosesc același ac pentru a se injecta.

Oamenii care cumpără heroină nu au cum să știe cât de pur este drogul. Heroina sub formă de pudră este, de obicei, amestecată cu alte lucruri, inclusiv zahăr, amidon, chinină și otrăvuri, cum ar fi stricnină. Aceste ingrediente suplimentare pot mări riscul de supradoză și pot cauza leziuni la nivelul creierului, plămânilor, rinichilor sau al ficatului.

Citeste  Inhalanții

Femeile însărcinate care consumă heroină pot avea un avort spontan sau pot naște copii cu o greutate mică. Copiii consumatorilor de heroină se pot naște cu o dependență asupra drogului și pot avea probleme medicale severe, care ar putea necesita tratament medical.

Heroina este un drog ilegal, care face parte din categoria drogurilor de mare risc. Acest lucru înseamnă că ea are un potențial ridicat pentru abuz și nu servește în scopuri medicale. Posesia sau consumul de heroină se pedepsește prin amenzi și închisoare.

Cum poate cineva să renunțe?

Pentru un consumator, poate fi foarte greu să renunțe la heroină. Mulți consumatori care încearcă să se lase trec prin simptome severe de sevraj .

Simptomele de sevraj pot începe la 6-12 ore după ce ultima doză a fost luată și pot dura între 5 și 10 zile. Acestea includ:

 • insomnie
 • depresie
 • neliniște
 • durere musculară și osoasă
 • diaree
 • vărsături
 • valuri de căldură și frig alternante cu fiori
 • spasme
 • dorință mare de a consuma drogul

Consumatorii de heroină cu sănătate șubredă care renunță la drog dintr-o dată, pot muri ca rezultat al simptomelor de sevraj.

Consumatorii care reușesc să renunțe pot să simtă pofta pentru drog chiar și după mai mulți ani, mai ales în situațiile în care li se aduce aminte de consumul de droguri. Deseori, oamenii care se lasă, se reîntorc la consumul de heroină.

Tratamentele pentru dependența de heroină includ utilizarea de medicamente care ajută la prevenirea simptomelor de sevraj. Aceste tratamente sunt, de obicei, oferite doar de un  personal medical sau în centrele de tratament.

Există și terapii comportamentale destinate să ajute consumatorii de heroină să renunțe, inclusiv terapia de grup sau terapii prin recompensarea oamenilor care reușesc să nu mai consume drogul. Deseori, terapiile sunt folosite în același timp cu tratamentele medicamentoase.

Citeste  Ce este marijuana?

Evitarea heroinei

Heroina prezintă un risc de dependență mai ridicat decât alte droguri. Din păcate, în unele cazuri, dependența apare după o singură utilizare.

Deoarece doar dintr-o utilizare poți deveni dependent și deoarece acea singură dată te poate omorî, este important să eviți heroina cu orice preț. Nu există tentație (sau presiune a anturajului) care să merite o viață. Chiar dacă heroina nu îți sfârșește viața, cu siguranță ți-o poate distruge după doar un singur consum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.