Ce Este DXM?

0
3287

De ce folosesc oamenii mediacamente de tuse și răceală pentru a se droga?

În multe medicamente de tuse și răceală care se dau fără prescripție medicală există un ingredient numit dextrometorfan. Este cunoscut drept DXM pe scurt și are scopul de a suprima necesitatea de a tuși.

Atunci când oamenii iau prea mult DXM, pot avea halucinații și senzația că trăiesc „în afara corpului”. DXM încetinește și funcțiile creierului, în mod special părțile din creier care controlează funcțiile respiratorii și arteriale.

Medicamentele care conțin DXM pot avea fi sub formă de sirop, capsule, pastile sau tablete pentru gât. Dar unii oameni extrag DXM-ul din siropurile de tuse și îl transformă într-o pudră sau în capsule de DXM „pur”.

Efecte pe termen scurt

Consumul excesiv de DXM cauzează halucinații și senzații extracorporale asemănătoare cu senzațiile cauzate de droguri precum ketamina și PCP. Aceste efecte pot dura până la 6 ore.

DXM poate face consumatorii să aibă probleme în controlul membrelor și cauzează vedere încețoșată, tulburări de vorbire, amețeli, și judecată defectoasă.

Alte efecte pe termen scurt includ:

  • paranoia și confuzie
  • transpirație excesivă
  • greață și vărsături (consumul unei mari cantități mari de sirop de tuse provoacă vărsături în majoritatea cazurilor)
  • dureri stomacale
  • bătăi neregulate ale inimii și tensiune arterială
  • neliniște
  • piele uscată,mâncărimi ale pielii și înroșire a feței

DXM-ul pare sigur, de vreme ce este vândut și fără prescripție medicală. Dar consumul în cantități mari poate avea efecte secundare periculoase, precum pierderea conștiinței, convulsii, leziuni ale creierului și moarte.

Un efect secundar foarte periculos al DXM-ului este hipertermia – febră foarte mare. Aceasta este o problemă majoră în medii foarte calde sau atunci când consumatorii de DXM fac efort fizic, ca, de exemplu, atunci când dansează într-un club. Temperatura ridicată a corpului poate cauza imediat leziuni ale creierului sau chiar comă.

Citeste  Ce este Fenciclidina (PCP)?

Efecte pe termen lung

DXM-ul nu dă dependență fizică, dar consumatorii pot dezvolta o dependență emoțională față de drog.

Oamenii de știință nu cunosc în totalitate efectele pe termen lung a consumului de DXM. Poate cauza dificultăți de învățare și tulburări de memorie. Unii consumatori au afirmat faptul că au simțit paranoia și depresie după consumarea de DXM.

Consumul pe termen lung poate contribui la deteriorarea inimii și a celorlalte organe, precum și la tensiune arterială mărită, un puls crescut și probleme respiratorii.

Alte probleme posibile

Se poate face supradoză de DXM, mai ales dacă este sub formă de pudră. Cineva care ia o supradoză de DXM poate avea leziuni cerebrale sau convulsii și se poate ajunge, chiar, la moarte.

Probabil că ați observat avertizările de pe siropurile de tuse sau de pe medicamentele pentru răceală care spuneau să nu conduceți sau să folosiți utilaje grele după ce le-ați consumat. Bineînțeles că dacă cineva ia prea mult DXM, consumatorul este mult mai afectat și poate cauza accidente.

Adesea, medicamentele care conțin DXM conțin și alte ingrediente, precum analgezice și antihistaminice. De exemplu, foarte multe dintre medicamentele pentru răceală au acetaminofen, care te scapă de dureri, dar care are efecte negative asupra ficatului atunci când este luat în doze mari.

Probabil că oamenii care iau medicamente pentru răceală pentru a se droga nu realizează că iau doze mari din mai multe medicamente, nu doar DXM. Probabilitatea de a-ți pune viața în pericol este mai mare atunci când amesteci DXM cu alte droguri sau cu alcool. De exemplu, combinarea cu droguri precum MDMA crește riscul hipertermiei și poate duce la leziuni cerebrale, convulsii, comă și moarte.

Citeste  Folosirea medicamentelor fără prescripție

Cum poți renunța?

Deoarece DXM-ul este ușor de găsit și nu este prea scump, dependența psihică poate apărea foarte ușor. Întreruperea bruscă a consumului poate cauza probleme cu somnul sau depresie.

Dacă tu sau cineva pe care cunoști a consumat DXM, poți începe prin a lucra împreuna cu un părinte sau cu un prieten; faceți curat în dulapul cu medicamente și scăpați de orice produs care conține dextrometorfan. Vorbește cu un consilier sau înscrie-te într-un grup de sprijin sau într-un program de tratament contra abuzului te substanțe; aceste lucruri te pot ajuta să renunți mai ușor.

Evită DXM

Mulți oameni au medicamente de tuse și răceală la ei în casă. Poate fi tentant să le încerce pentru a se droga cu puțini bani, dar acest lucru nu este deloc sigur, mai ales atunci când aceste medicamente conțin și alte ingrediente. Este greu de imaginat că un medicament cumpărat fără prescripție poate cauza moartea unor oameni sau poate lăsa pe cineva cu leziuni cerebrale, dar lucrul acesta este posibil atunci când DXM-ul este consumat în cantități mari sau atunci când este amestecat cu alte lucruri.

DXM-ul „pur” reprezintă și el o problemă – mai ales atunci când este imposibil de știut dacă este chiar „pur”. Există posibilitatea ca cineva să ți-l ofere la o petrecere, dar de vreme ce nu știi unde a fost făcut sau ce conține, nu e sigur. În ceea ce privește DXM-ul, cel mai bine este să rămânem la utilizarea lui în scopul cu care a fost produs și la dozele aprobate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.