Ce este Crack-ul?

0
15324

 

„Crack” (trad. din engl. „fisură”) este denumirea cocainei care a fost procesată sub formă de rocă cristalină. Precum cocaina, acest crack este un drog puternic care dă dependență foarte ușor.

Crack-ul arată ca niște pietricele albe sau galbene de mărimi și forme diferite. Este, de cele mai multe ori încălzit într-o pipă și apoi fumat. Numele lui vine de la zgomotul pe care îl face atunci când se încălzește.

Efecte pe termen scurt

Crack-ul este un stimulent care este absorbit în plămâni și zdruncină imediat sistemul nervos central. Consumatorii au imediat un intens sentiment de putere, energie, euforie și vigilență mintală.

Acest crack cauzează creșterea nivelului de dopamină, o substanță care transmite mesaje creierului. Un nivel mai mare de dopamină, dau oamenilor sentimentul că sunt undeva, „sus”. De obicei, această stare dispare după aproximativ 5-10 minute.

Alte efecte pe termen scurt sunt:

 • ritm cardiac mărit, respirație alertă, tensiune arterială și temperatură corporală
 • apetit scăzut și lipsa nevoii de somn
 • sentimente de neliniște, irabilitate sau paranoia
 • greață și posibilitatea de vărsături
 • probleme respiratorii și afecțiuni pulmonare

Dacă oamenii fumează cantități mari de crack, aceștia pot deveni violenți și pot acționa imprevizibil. De asemenea, acest lucru poate cauza probleme medicale grave precum infarct miocardic, accidente vasculare și convulsii. Aceste lucruri pot induce oamenii în comă sau îi pot chiar omorî.

Efecte pe termen lung

Crack-ul dă dependență mult mai ușor decât celelalte forme de cocaină. Există posibilitatea de a deveni dependent, chiar după ce l-ai consumat doar o dată. Este posibil, de asemenea, ca oamenii să aibă accidente vasculare sau infarct miocardic chiar și după ce l-au luat prima dată.

Citeste  Ce este testul Papanicolau și cum decurge examinarea?

După efectul rapid pe care îl are consumarea drogului, oamenii care îl iau, spun că, după ce trece acest efect, se simt mai rău sau mai deprimați decât erau înainte de a lua drogul. Acest lucru poate stârni pofta de a consuma drogul din ce în ce mai mult, pentru a evita stările de depresie.

Oamenii care îl folosesc în cantități mari, dezvoltă o toleranță a drogului. Ei trebuie să fumeze din ce în ce mai mult, pentru a avea aceleași stări ca înainte. Folosirea unor cantități mai mari și mai des ale drogului, mărește șansele ca acea persoană să aibă accidente vasculare sau să facă infarct.

Dacă sunt fumate cantități mari de crack, trecerea efectului îi poate face pe oameni să fie nervoși și iritabili. Aceștia pot avea atacuri de panică sau psihoze în care aud voci și au probleme în a rămâne în contact cu realitatea.

Alte efecte pe termen lung sunt:

 • cangrenă în intestinul gros de la fluxul de sânge scăzut
 • epuizare
 • greață și dureri abdominale
 • dureri de cap
 • apetit redus și probleme de sănătate din cauza malnutriției
 • depresie și alte boli mintale

Alte posibile probleme

Consumul unei cantități prea mari de crack poate duce la supradoză. Oamenii care iau supradoze de crack, au convulsii și pot muri.

Este foarte greu să faci pe cineva să se lase. Chiar dacă oamenii nu au consumat drogul pentru perioade lungi de timp, există riscul ca aceștia să recidiveze, mai ales în situațiile în care li se face poftă.

Crack-ul nu este la fel de scump ca celelalte forme de cocaină , deoarece este amestecat cu lucruri care face cocaina pudră să formeze cristale. Majoritatea sunt inofensive, dar, uneori producătorii și ingredientele precum amfetaminele fac acest crack mai ieftin. Aceste ingrediente adăugate, cresc riscul ca efectele secundare să fie mult mai serioase.

Citeste  Endometrioza

Crack-ul este un drog din „Programul II”, ceea ce înseamnă că poate da dependență ușor. Folosirea sau posesia acestui drog este o infracțiune pedepsită cu închisoarea, în cele mai multe state. Penalitățile din Statele Unite pentru consumul sau posesia de crack sunt mult mai stricte decât cele pentru cocaina pudră.

Cum se poate lăsa cineva?

Renunțarea la crack poate fi foarte dificilă. De cele mai multe ori, să faci pe cineva să renunțe înseamnă ca persoana respectivă să petreacă timp într-un centru de dezintoxicare sau să primească terapie comportamental – cognitivă sau alte tratamente. În momentul de față, nu există medicamente care să trateze dependența de crack.

Dacă fumezi crack, să vorbești cu un consilier sau să te alături unui grup de susținere te poate ajuta să te lași mai ușor.

Evitarea crack-ului

Deoarece, poți deveni dependent după ce ai consumat doar o singură dată crack și, pentru că, acea singură dată te poate omorî, este important să eviți cocaina cu orice preț. Nici cea mai mică tentație (sau presiune a grupului) nu merită o lungă bătălie cu dependența – sau cu moartea. Chiar dacă crack-ul nu sfârșește o viață, o poate ruina, fie și după un singur consum.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.