RCR Salvează Vieți!

0
1674

Dacă ai urmărit vreodată un serial medical, probabil că ai auzit despre resuscitarea cardio-respiratorie (sau pulmonară). Abrevierea este RCR, iar aceasta poate salva viața unei persoane. Haideți să aflăm cum funcționează.

Ce este RCR?

„Cardio” înseamnă „referitor la inimă”, iar „pulmonar” înseamnă „referitor la plămâni”. „Resuscitare” este un termen medical, care are înțelesul de „a reanima” – a readuce la viață. Uneori, RCR menține în viață persoane cărora li s-a oprit respirația și a căror inimă a încetat să bată.

Oamenii care lucrează în medii în care urgențele apar tot timpul – precum ofițerii de poliție, pompierii, paramedicii, doctorii și asistentele – sunt, toți, instruiți să poată face RCR. Mulți alți tineri și adulți – ca salvamarii, profesorii, asistenții sociali și, poate, chiar părinții tăi – știu, de asemenea, cum să execute RCR.

O persoană care face RCR – numită salvator – urmează 3 pași de bază, a căror abreviere este C-A-R

  1. C: compresii toracice
  2. A: verificarea căilor aeriene (respiratorii)
  3. R: restabilirea respirației

 Compresiile toracice

Persoana care execută RCR (salvatorul) își va folosi ambele mâini, puse una deasupra celeilalte, pentru a apăsa pieptul victimei, de mai multe ori la rând, cu scopul de a pune sângele în mișcare și de a reporni inima care a încetat să bată.

Aceste mișcări se numesc compresii toracice și pun sângele, purtător de oxigen, în mișcare, astfel încât, acesta să ajungă la organele vitale – mai ales la acel organ responsabil pentru toate funcțiile organismului, creierul. Oamenii mor atunci când creierul este privat de oxigen pentru prea mult timp.

În pauzele dintre compresii, mâinile se ridică de pe pieptul victimei, pentru a permite cutiei toracice să revină la forma inițială. Acest lucru dă voie sângelui să ajungă la inimă. În felul acesta, salvatorul poate menține persoana respectivă în viață, continuând să asigure circulația sângelui și a oxigenului către creier și restul corpului, până când sosesc ajutoarele – precum paramedicii – și transportă victima la spital.

Citeste  Hărțuirea și persecutarea sexuală

Verificarea căilor respiratorii

După efectuarea unei serii de 30 de compresii, salvatorul trebuie să verifice căile respiratorii ale victimei și să observe dacă aceasta respiră.

Restabilirea respirației

Dacă victima nu respiră, se vor efectua DOUĂ respirații artificiale, această procedură fiind denumită și „respirație gură la gură”.

Pentru a face asta, salvatorul își pune buzele peste gura deschisă a victimei și suflă cu putere, făcând aerul să ajungă direct în plămânii acesteia. Ideal ar fi ca salvatorul să folosească o mască specială, astfel încât, buzele lor să nu se atingă efectiv. Respirația artificială ajută la circulația oxigenului, element de care toți avem nevoie pentru a trăi, către plămânii persoanei care nu respiră. Compresiile toracice trebuie să reînceapă, în momentul în care cele două respirații artificiale au fost încheiate.

Salvatorii profesioniști – precum paramedicii – vor asigura respirația artificială folosind o mască, cu o pompă manuală specială, conectată la un rezervor cu oxigen, în locul respirației gură la gură. Medicii de la departamentul de urgențe vor pune un tub în traheea victimei și vor pompa oxigenul direct în plămânii acesteia.

Când trebuie să utilizăm RCR?

Pașii pentru RCR (compresiile toracice, verificarea căilor aeriene și restabilirea respirației) trebuie urmați oricând o persoană nu respiră și nu are puls.

Oprirea respirației și stopul cardiac pot apărea în urma:

  • Unui atac de cord
  • Unui accident vascular cerebral (apare atunci când, dintr-odată, fluxul sangvin nu mai ajunge într-o anumită parte a creierului)
  • Înecării cu un lucru care blochează în întregime căile respiratorii
  • Unui accident în care persoana respectivă a fost aproape de înec (atunci când o persoană stă mult timp sub apă, respirația se oprește)
  • Unei leziuni grave la gât, cap sau coloana vertebrală
  • Unui șoc electric puternic (ca, de exemplu, după atingerea unui cablu electric)
  • Unei complicații provocate de o infecție
  • Unei sângerări abundente
  • Reacțiilor alergice severe
  • Înghițirea unei substanțe toxice
Citeste  Ce este ketamina?

Dacă apare o urgență sau i se face rău unei persoane în preajma ta, încearcă să rămâi calm. În primul rând, clatină ușor umărul persoanei respective și verifică dacă se simte bine. Dacă nu primești un răspuns și ești instruit să faci RCR, poți începe. Dacă ești singur, strigă după ajutor sau sună la 112.

Cine trebuie să fie instruit să execute RCR?

Pentru anumiți oameni, cunoașterea tehnicilor RCR este obligatorie, întrucât face parte din meseria lor. Cei care lucrează în domeniul medical – de la asistente și medici, la paramedici și tehnicieni medicali de urgență – trebuie să știe să execute RCR. La fel, și salvamarii, asistenții sociali și antrenorii de sport, trebuie să învețe acest lucru. Mulți părinți știu să execute RCR copiilor, în cazuri de urgență. De asemenea, în unele cazuri, adulții care au în familie membri care suferă de boli cardiace, știu cum să facă RCR.

Mulți oameni – poate chiar și tu – vor să învețe tehnicile pentru RCR, în caz că vor trebui să le folosească la un moment dat. Nu știi niciodată când poate apărea o urgență medicală și este bine să poți oferi ajutor. Crucea Roșie, Asociația ASVSU sau Asociația ARISU, oferă cursuri de prim ajutor. De asemenea, spitalul local, bisericile, Asociația YMCA, sau chiar școala unde înveți, pot oferi astfel de cursuri. De obicei, pentru a putea participa la cursurile de prim-ajutor trebuie să ai peste 14 ani.

Anunță-ți părinții dacă vrei să participi la un astfel de curs. Poți fi de mare ajutor dacă știi să execuți o resuscitare cardio-respiratorie!

Citeste  Cum citim etichetele produselor alimentare?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.