Cofeina

0
2192

Este aproape miezul nopții și Aaron deja a avut o zi plină cu școala, orele de muncă și activitățile extrașcolare. Este obosit și știe că i-ar face bine un somn de calitate. Dar nu și-a terminat temele încă. Așa că se întinde după căști – și cana de cafea.

Cofeina.

Cofeina este un drog produs în mod normal în frunzele și semințele multor plante. De asemenea, este produs și în mod artificial și apoi adăugat în alte alimente. Este definită ca fiind un drog pentru că stimulează sistemul nervos central, mărind nivelul de adrenalină. Oferă un impuls temporar de energie și binedispune.

Cofeina se găsește în ceai, cafea, ciocolată, în băuturile fără alcool și în calmante, dar și în alte medicamente fără prescripție medicală. În forma sa naturală, cofeina are un gust foarte amar. Dar majoritatea băuturilor cofeinizate au trecut prin destule procese de prelucrare, astfel încât gustul amar nici măcar nu se mai simte.

Adolescenții își iau cofeina din băuturile fără alcool și din cele energizante. Pe lângă cofeină, este posibil ca acestea să mai conțină și zahăr și arome artificiale. Cofeina nu rămâne în organism, dar efectele i se pot simți timp de până la 6 ore.

Nivelul De Adrenalină

Multe persoane simt cum cofeina le sporește nivelul de adrenalină. Dozele mari de cofeină pot cauza anxietate, amețeală, dureri de cap și tremurat. De asemenea, pot cauza și insomnii.

Sensibilitatea la cofeină (cantitatea de cofeină care afectează un om) variază de la o persoană la alta. În general, cu cât o persoană este mai mică, cu atât este nevoie de mai puțină cofeină pentru a apărea efecte secundare. Sensibilitatea la cofeină este influențată de cantitatea de cofeină consumată zilnic. Cei care consumă în mod regulat o cantitate mare de cofeină vor deveni destul de repede imuni la efectele acesteia, ceea ce înseamnă că vor avea nevoie de mai multă cofeină pentru a-i simți efectele.

Citeste  Metamfetamina

Cofeina poate acționa ca un diuretic, având ca efect urinatul mai mult decât de obicei. Cel mai probabil, consumul moderat nu va duce la deshidratare, dar este mai bine să se evite cofeina când afară este foarte cald, în timpul plimbărilor lungi sau în alte situații care te pot face să transpiri foarte mult.

Aceasta mai poate fi răspunzătoare și de pierderea calciului din organism, fapt ce poate avea ca urmări deteriorarea oaselor în timp. Consumul de băuturi nealcooloice cofeinizate și de cafea în defavoarea laptelui, poate avea un impact chiar mai puternic asupra densității osoase și a riscului de a face osteoporoză.

Poate să agraveze unele probleme de inimă, să interfereze cu unele medicamente și suplimente nutritive. Dacă ești stresat sau suferi de anxietate, cofeina poate să înrăutățească aceste stări. Cu toate că, uneori, cofeina este bună pentru a trata migrenele puternice, unii oameni se pot simți chiar mai rău ca urmare a consumului de cofeină.

Moderația Este Cheia

Consumată în cantități moderate, cofeina nu are cum să facă rău. Experții sunt de părere că 200-300 mg de cofeină pe zi sunt cantitatea corespunzătoare pentru un adult. Dar și consumul de 100 mg pe zi poate să creeze dependență, ceea ce înseamnă că pot apărea semne de sevraj, precum oboseală, iritabilitate și migrene, dacă se renunță la cofeină dintr-o dată.

Adolescenții ar trebui să încerce să limiteze consumul de cofeină la nu mai mult de 100 mg pe zi, iar copiii ar trebui să consume și mai puțin. Graficul de mai jos include produse care au cofeină, precum și cantitatea de cofeină pe care acestea o conțin:

Citeste  5 Modalități de a Învinge Creșterea în Greutate Vara

 

Băutură/ Aliment/ Supliment Cantitatea de Produs Cantitatea de Cofeină
Energizant SoBe No Fear 1 cană 83 mg
Energizant Monster 2 căni 160 mg
Energizant Rockstar 1 cană 80 mg
Energizant Red Bull 1 cană 80 mg
Energizant Cola 1 ½ cana 72 mg
Mountain Dew 1 ½ cana 55 mg
Coca-Cola 1 ½ cana 34 mg
Diet Coke 1 ½ cana 45 mg
Pepsi 1 ½ cana 38 mg
7-Up 1 ½ cana 0 mg
Cafea la filtru 2/3 cana 115 mg*
Iced tea 1 ½  cana 70 mg*
Cacao 1/2 cana 4 mg*
Ciocolată caldă cu lapte 1 ceașcă 5 mg*
Ciocolată neagră 1 pătrățel 20 mg*
Ciocolată cu lapte 1 pătrățel 6 mg*
Gumă de mestecat Jolt 1 stick 33 mg
Medicamente împotriva răcelii 1 tabletă 30 mg*
Vivarin 1 tabletă 200 mg
Excedrinil 2 tablete 130 mg
*se referă la cantitatea medie de cofeină

 

Redu Consumul De Cofeină

Dacă obișnuiești să consumi multă cofeină, ar trebui să reduci consumul. Cel mai bine este să o faci treptat, pentru că, altfel, te-ai putea simți obosit, iritat sau bolnav.

Încearcă să renunți la cofeină prin înlocuirea băuturilor cofeinizate și a cafelei cu băuturile decafeinizate, precum apa plată, cafeaua și ceaiurile fără cofeină. Începe prin a nota câte băuturi cofeinizate consumi zilnic, apoi încearcă să înlocuiești una dintre ele cu una fără cofeină. Continuă în ritmul acesta timp de o săptămână. Apoi, dacă observi că tot bei prea multă cofeină, înlocuiește o altă bătură consumată în mod obișnuit, cu una fără cofeină, tot timp de o săptămână. Repetă modelul ori de câte ori este nevoie până reduci nivelul de cofeină consumat la 100 mg pe zi. Această abordare te poate dezvăța de consumul de cofeină, fără a simți efectele secundare nedorite, ca migrenele.

Citeste  Tratarea ADHD cu Medicamente

Odată cu renunțarea la cofeină, ai putea să acuzi stări de oboseală, așa că dormi suficient și fă mult sport. Pe măsură ce corpul tău se obișnuiește cu mai puțină cofeină, vei vedea cum și nivelul de energie va reveni la normal în câteva zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.