Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt boli infecțioase care se transmit de la o persoană la alta, prin contact intim. BTS pot afecta băieții și fetele de toate vârstele, care au activitate sexuală, fără a conta dacă sunt bogați sau săraci, spre exemplu.
Din nefericire, BTS (cunoscute și ca ITS, adică „infecții cu transmitere sexuală”) au devenit comune printre adolescenți. Pentru că adolescenții sunt mai expuși riscului de a contracta unele BTS, este important să afli ce poți face pentru a te proteja.
BTS sunt mai mult decât ceva care jenează. Acestea sunt o problemă serioasă de sănătate. În cazul în care sunt netratate, unele BTS pot provoca daune permanente, cum ar fi infertilitatea (incapacitatea de a avea copii) și chiar moartea (în cazul HIV / SIDA).
Cum se transmit BTS
Unul dintre motivele pentru care BTS se răspândesc, se datorează faptului că oamenii cred că se pot infecta numai dacă au contact sexual. Este greșit. O persoană poate contracta unele BTS, cum ar fi herpesul sau verucile genitale, prin contactul cu pielea, cu o suprafață infectată sau inflamată.
Un alt mit despre BTS este că nu le poți lua dacă faci sex oral sau anal. Este, de asemenea, greșit, deoarece virusurile sau bacteriile care cauzează BTS pot intra în corp prin tăieturi mici sau lacrimi, la nivelul gurii și anusului, precum și al organelor genitale.
BTS se pot de asemenea, răspândi cu ușurință, deoarece, nu se poate spune dacă cineva este infectat. De fapt, unele persoane cu BTS nici măcar nu știu că sunt bolnave. Există pericolul ca aceste persoane să transmită infecția partenerilor sexuali fără să realizeze asta.
Unele dintre lucrurile care cresc șansele unei persoane de a contracta o BTS sunt:
- Activitate sexuală de la o vârstă fragedă. Cu cât o persoană începe activitatea sexuală la o vârstă mai mică, cu atât cresc șansele sale de a se infecta cu o BTS.
- Parteneri sexuali numeroși. Persoanele care au contacte sexuale – nu doar acte sexuale, ci orice formă de activitate intimă – cu parteneri numeroși și diferiți, sunt mai expuse riscului decât cele cu un partener stabil.
- Sex neprotejat. Prezervativele din latex sunt singura formă de contracepție (de control al sarcinilor nedorite), care reduce riscul de a contracta o BTS, și trebuie să fie utilizate de fiecare dată. Spermicidele, diafragmele și alte metode contraceptive pot ajuta la prevenirea unei sarcini nedorite, dar nu protejează persoana împotriva BTS.
Prevenirea și tratarea BTS
Ca și în cazul multor altor boli, prevenirea este cheia. Este mult mai ușor de a preveni BTS decât de a le trata. Singura modalitate de a preveni complet BTS este abținerea de la orice tip de contact sexual. Dacă cineva va avea activitate sexuală, cea mai bună metodă de a reduce riscul de a contracta o BTS este prin utilizarea unui prezervativ, de fiecare dată (sau al unui baraj dentar pentru persoana care face sex oral).
Persoanele care au activitate sexuală, ar trebui să facă examene regulate ginecologice sau ale organelor genitale masculine. Există două motive pentru acest lucru. În primul rând, aceste examene dau medicilor șansa de a învăța oamenii despre BTS și metodele de a se proteja. Și, în al doilea rând, examenele regulate oferă medicilor mai multe oportunități pentru a identifica BTS, în timp ce acestea sunt încă în fazele inițiale, stadiul cel mai tratabil.
Pentru ca aceste examene și vizite la medic să fie de ajutor, oamenii trebuie să informeze medicii, dacă se gândesc să înceapă activitatea sexuală sau dacă au început-o deja. Acest lucru este valabil pentru toate tipurile de sex – oral, vaginal și anal. Informează medicul dacă ai avut vreodată orice tip de contact sexual, chiar dacă a fost în trecut.
Nu lăsa ca jena la gândul de a avea o BTS să te împiedice în a solicita asistența medicală. A întârzia prezentarea la un medic, poate permite unei boli să progreseze și să provoace mai multe daune. Dacă crezi că ai putea avea o BTS sau dacă ai avut un partener care ar putea avea o BTS, ar trebui să consulți un medic imediat.
Dacă nu ai un medic sau preferi să nu fii consultat de medicul tău de familie, poți apela la o clinică locală din zona ta, unde te vei putea programa pentru o examinare în mod confidențial.
Nu toate infecțiile organelor genitale sunt cauzate de BTS. Uneori, oamenii pot avea simptome care par a fi foarte asemănătoare cu cele ale BTS, chiar dacă n-au avut activitate sexuală niciodată. În cazul fetelor, o infecție cu ciuperci (o micoză) poate fi ușor confundată cu o BTS. Băieții se pot îngrijora din cauza unor umflături la nivelul penisului, care se dovedesc a fi coșuri sau foliculi de păr iritați. De aceea, este important a consulta medicul dacă ai vreodată întrebări cu privire la sănătatea ta sexuală.
Mai multe informații
Pentru mai multe informații privind semnele, simptomele și tratamentele unor BTS frecvente, vezi link-urile de mai jos:
- Infecția cu clamidia (clamidioza)
- Herpesul genital (HSV-2)
- Condiloamele (verucile) genitale
- Gonoreea
- Hepatita B (VHB)
- HIV și SIDA
- Boala inflamatorie pelviană (PID)
- Pediculoza pubiană (păduchi pubieni)
- Sifilisul
- Tricomoniaza