Mituri despre Bolile cu Transmitere Sexuală

0
2719

Atât de multe informații greșite se vehiculează în jurul bolilor cu transmitere sexuală (BTS), că nu este de mirare ce consecințe au, de fapt, bolile. Desigur, singura modalitate de a fi 100% sigur că nu vei contracta o BTS cum ar fi herpes, clamidia, sau HIV, este de a nu avea nici un fel de activitate sexuală (abstinență). Dar, dacă decizi să faci sex, va trebui să rămâi informat și să înveți ce este adevărat și ce nu.

Acestea sunt 5 lucruri greșite, dintre cele mai comune, pe care oamenii le cred, cu privire la BTS.

Mit: Numai oamenii „fără valoare”, contractează BTS.

De fapt: BTS nu discriminează.

Oamenii bogați contractează BTS. Oamenii săraci, de asemenea. Sportivii le contractează. Tocilarii la matematică le contractează. Directorii executivi și profesorii, de asemenea. Chiar și cineva care face sex pentru prima dată, poate contracta o BTS. Cel mai bun mod de a evita contractarea unei BTS, este de a nu face sex sau de a nu avea nici un fel de contact sexual.

Ce poți face? În cazul în care decizi să faci sex, folosește întotdeauna un prezervativ. Chiar dacă folosești deja o altă metodă de contracepție (de prevenire a unei sarcini nedorite), cum ar fi pilula, ar trebui să utilizezi, de asemenea, un prezervativ. Asta, deoarece prezervativele sunt singura metodă contraceptivă, ce reduce riscul de a contracta o BTS.

Mit: Dacă partenera/ul ta/tău are o BTS, o vei vedea.

De fapt: Nu există adesea, nici un semn că o persoană are o BTS.

Chiar și medicii, de multe ori, nu pot spune doar uitându-se, dacă oamenii au BTS. Așa că, trebuie să facă teste, cum ar fi testele de sânge. Persoanele cu BTS s-ar putea să nu știe că sunt bolnave: BTS nu cauzează întotdeauna simptome. Dar este posibil de a avea și a răspândi o infecție, chiar dacă te simți complet sănătos. BTS netratate pot duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi infertilitatea (incapacitatea de a avea copii) sau boala inflamatorie pelviană (BIP), care ar putea determina spitalizarea.

Citeste  Ghid ușor și rapid pentru un plan alimentar sănătos

Ce poți face? Chiar dacă tu și partenera/ul ta/tău credeți că nu aveți o BTS, testați-vă înainte de a face sex. Apoi, utilizați un prezervativ de fiecare dată, pentru a fi siguri. Poate dura un timp, până unele BTS să apară la testare.

Mit: Poți evita BTS prin contact sexual oral sau anal.

De fapt: În cazul în care există activitate sexuală (orală, anală, vaginală sau doar contact sexual), pot exista BTS.

Virusurile sau bacteriile care cauzează BTS, pot intra în corp prin tăieturi mici sau lacrimi, la nivelul gurii și al anusului, precum și al organelor genitale. Anumite BTS, cum ar fi herpesul sau verucile genitale, se pot răspândi și prin simplul contact cu pielea, cu o suprafață infectată sau inflamată.

Ce poți face? Utilizează un prezervativ sau un baraj dentar, de fiecare dată când faci sex oral sau anal. În cazul în care gustul de latex te deranjează, există prezervative aromate făcute în mod specific pentru sexul oral.

Mit: Odată ce ai avut o BTS, nu există nici o șansă de a o lua din nou.

De fapt: Poți contracta unele BTS mai mult decât o singură dată.

Anumite BTS sunt ale tale pe viață, cum ar fi herpesul și HIV. Altele, cum ar fi clamidia și gonoreea, pot fi tratate, dar infecția s-ar putea contracta din nou, dacă ai contact sexual cu cineva care este purtător.

Ce poți face? Protejează-te cu prezervative, desigur! Și, dacă ești activ sexual, informează-ți medicul, astfel încât, să te testezi în mod regulat. Dacă ești diagnosticat cu o BTS, partenerul/a ar trebui să fie tratat/ă, în același timp cu tine. În acest fel, se vor evita problemele viitoare, iar tu, nu te vei reinfecta. Nu uita: evitați orice activitate sexuală, până când amândoi ați terminat tratamentul complet – și nu uitați să folosiți un prezervativ.

Citeste  Ce este Cocaina?

Mit: Dacă ești testat și tu nu ai o BTS, partenera/ul ta/tău nu are nevoie să se testeze.

De fapt: Partenera/ul ta/tău ar putea avea o BTS și să nu știe.

Cine ar vrea să facă efortul de a se testa, pentru a afla că nu are o BTS, iar apoi să contracteze boala de la partener/ă?

Ce poți face? Faceți-vă testele împreună. Poate nu este cel mai romantic lucru, dar nimic nu spune mai bine „Îmi pasă”, cum ar fi, încercarea de a proteja un prieten sau o prietenă de boală.

BTS sunt mai mult decât un lucru jenant. Acestea sunt o problemă serioasă de sănătate. Lăsate netratate, unele BTS pot provoca daune permanente, cum ar fi infertilitatea și chiar moartea.

Există multe mituri în circulație despre sex și BTS – cele de mai sus, sunt doar câteva dintre ele.
Din fericire, trebuie doar să îți amintești aceste adevăruri esențiale:

  1. Cel mai bun mod de a evita BTS (și sarcina nedorită) este de a nu face sex.
  2. Dacă faci sex, folosește de fiecare dată prezervativul.
  3. Dacă ai făcut sex, testează-te pentru BTS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.