În zilele în care ai antrenament la fotbal sau trebuie să mergi la sală, s-ar putea să îți fie mai ușor să continui exercițiile fizice cu o oră în plus. Dar cum mulți dintre noi suntem prea ocupați, 60 de minute de exerciții fizice pe zi, ni se pare mult. Vestea bună e că putem să împărțim fluxul de exerciții fizice, pe parcursul unei zile.
Tot așa cum ai lua o gustare ca să îți potolești foamea, la fel de bine ai putea să iei batoane nutritive pentru a te înarma cu energie și rezistență. Trezește-te cu 15 minute mai devreme și apucă-te de yoga sau de alte exerciții de stretching. Mergi la pas vioi sau aleargă în timpul după-amiezii. Repetă procedura și după ce ieși de la școală – sau mergi pe jos ori cu bicicleta până acasă. Dacă mai pui la socoteală și urcatul scărilor, mersul la sală și mersul pe jos, cel mai probabil ți-ai atins norma de 60 de minute de exerciții fizice pe zi.
Cheia spre a atinge și a menține o greutate corporală normală sunt exercițiile fizice regulate și obiceiurile alimentare sănătoase. Unii oameni sunt de părere că antrenamentele și mâncatul sănătos necesită mult timp, planificare și efort. Dar nu e adevărat. De fapt, cea mai bună modalitate de a le include în rutina noastră este prin a face mici schimbări pas cu pas, și astfel, o să devină ca o a doua natură pentru noi.
Cu toții am reușit să facem mici schimbări care sunt acum prezente zilnic în viața noastră – cum ar fi periatul pe dinți, de exemplu. Iată câteva informații care îți pot fi utile în a face din obiceiurile alimentare sănătoase, a doua ta natură.
Exercițiile fizice regulate
Adolescenții ar trebui să aibă parte de cel puțin 60 de minute de exerciții fizice pe zi, sau mai mult. Atenție la cuvântul activitate fizică: atâta timp cât îți menții corpul în mișcare, nu trebuie neapărat ca programul tău de antrenament fizic să fie complicat sau să mergi la sală în fiecare zi. Tot ceea ce contează este ca săptămânal, să ai parte de o activitate fizică regulată, care să includă exerciții de aerobic, de stretching și de flexibilitate. Fă din activitatea fizică un obicei de care să te ții în fiecare zi.
10 trucuri utile pentru a face din exercițiile fizice un obicei zilnic
- Începe astăzi. Ieși afară la o plimbare.
- Alege să urci scările în loc să mergi cu liftul.
- În loc să conduci și să mergi cu mașina, mergi pe jos până la școală sau până acasă la un prieten.
- Dacă trebuie să mergi cu mașina, parchează mai departe decât de obicei, ca să parcurgi pe jos distanța rămasă, asta dacă drumul este sigur.
- Dă cu aspiratorul în cameră, spală mașina sau tunde gazonul. Nu le privi ca pe treburi casnice – ci ca pe o șansă de a face mai mult sport!
- Redu timpul petrecut în fața televizorului, la calculator sau pe telefon – ori jucând jocuri video, dar dacă tot te joci, alege jocurile interactive, care îți cer să te miști. Încearcă să nu petreci mai mult de 2 ore pe zi în fața ecranului modern, fără să incluzi și timpul petrecut făcându-ți temele.
- Dansează. Chiar dacă dansezi numai în intimitatea camerei tale, dansatul pe muzica ta favorită te poate ajuta să arzi mai mult de 300 de calorii într-o oră.
- Dă-ți seama ce exerciții fizice ți se potrivesc și apucă-te de ele. Ia-o ușor la început, mai ales dacă nu le-ai mai practicat niciodată. Și dacă te simți neliniștit la început, găsește-ți un prieten care să ți se alăture. Este mai ușor să rămâi motivat și să nu te abați de la plan, dacă faci ceva ce te pasionează.
- Dacă te plictisești sau îți pierzi interesul repede, fă exerciții fizice cât mai diversificate, astfel vei avea mereu senzația de noutate.
- Ai grijă să incluzi exerciții fizice care să îți facă inima să bată mai repede, să îți accelereze respirația și să te facă să transpiri.
Obiceiuri Alimentare Sănătoase
A mânca sănătos nu înseamnă că trebuie să ții diete după diete. De fapt, studiile au arătat că dietele, de cele mai multe ori, nu au efectul dorit, ba din contră, cei care au urmat o dietă, pot să revină la greutatea de dinainte după ce-și reiau vechile obiceiuri alimentare.
Unul din motivele pentru care dietele nu au efectele dorite, este acela că, încurajează oamenii să clasifice mâncarea ca fiind rea și bună, când, de fapt, se poate mânca orice, dar cu moderație. Dietele, de asemenea, încurajează oamenii să renunțe la anumite alimente, fapt ce ne poate face să ne simțim frustrați, ca și cum ceva ar lipsi din viața noastră. Și nu numai atât, dar dietele lipsesc organismul de nutrienții esențiali. Adolescenții ar trebui să consume o gamă variată de mâncăruri și să fie conștienți că nu este nimic rău în a ceda în fața ispitelor culinare din când în când. Dacă ne răsfățăm cu o porție de bomboane o dată la nu știu cât timp, gustul ni se poate părea mai bun, decât dacă o facem zilnic.
Cea mai bună metodă de a menține o greutate corporală normală (sau de a pierde câteva kilograme, dacă e cazul) este prin alegerile alimentare sănătoase făcute zilnic. Pentru unii dintre noi, asta înseamnă să ne schimbăm total modul de a percepe mâncarea. În loc să ne folosim de mâncare la nivel emoțional, de exemplu, ca un premiu pentru că ne-am descurcat bine la un test sau ca o modalitate de a face față stresului zilnic – mai bine o vedem drept ceea ce este – un combustibil pentru organismul nostru.
Iată câteva sfaturi despre cum poți să faci alegerile alimentare sănătoase:
- Înlocuiește băuturile acidulate, sucurile și energizantele bogate în zaharuri cu apa plată, laptele cu conținut scăzut de grăsimi ori cu băuturile fără zahăr.
- Consumă cel puțin cinci porții de fructe și legume zilnic. Fibrele pe care le conțin, vor oferi organismului senzația de sațietate, dar și nutrienții și aromele de care acesta are nevoie.
- Mânâncă diversificat – alege să consumi alimente din grupe nutriționale diferite – fructe și legume, cereale, include cereale integrale, proteine și lactate. Pe lângă consumul de fructe și legume la masă, optează și pentru cereale integrale și proteine slabe.
- Fă alegeri de tip fast-food mai sănătoase. Alege să mănânci un hamburger micuț, în loc de o porție de cartofi prăjiți cu salată alături. Rămâi fidel porțiilor mici – nu opta pentru cele pline cu vârf. Ba și mai bine de atât, evită alimentele de tip fast-food pe cât de des posibil.
- Păstrează gustările sănătoase la îndemână, tot timpul. Bucătăria poate să-ți fie plină de alegeri alimentare sănătoase, cum ar fi țelina, stafidele și untul de arahide.
- Pune-ți gustările sau mâncarea la pachet, astfel eviți tonomatele sau supermarketurile. Încearcă sticks-urile de morcovi, un fruct, sau un mix de cereale sănătos, făcut de tine acasă, în locul fursecurilor, chips-urilor sau a altor alimente procesate, bogate în grăsimi și calorii.
- Mănâncă atunci când îți este foame. Dacă mănânci din cauza plictiselii, să știi că e doar mintea ta cea care îți spune să îți găsești ceva de făcut.
- Mănâncă un mic dejun sănătos în fiecare zi.
- Nu mânca în timp ce te uiți la TV pentru că este posibil să mănânci mai mult decât ți-ai pus în gând.
- Fii atent la dimensiunea porțiilor de mâncare. Dacă porția e prea mare, secționeaz-o în două, pentru mai târziu – sau împarte-o cu un prieten.
Folosește-ți creativitatea și găsește metode de a îmbina și a include exercițiile fizice și nutriția sănătoasă în rutina ta, într-un mod potrivit ție. Cu toții suntem diferiți. Poate că cel mai bun prieten al tău ar prefera să își petreacă timpul la sală, în timp ce tu, ai vrea să te joci Frisbee în parc cu câinele tău.
Îți va fi mult mai ușor să faci acest lucru posibil, dacă știi ce se potrivește cel mai bine pentru tine.