Infecția cu Chlamydia (Clamidioza) este o boală cu transmitere sexuală (BTS), cauzată de bacteria numită chlamydia trachomatis. Deși, s-ar putea să nu fii familiarizat cu numele său, clamidioza este una dintre cele mai frecvente BTS. Deoarece, de cele mai multe ori, nu există nici un simptom, frecvent, persoanele pot avea clamidioză fără a cunoaște asta.
Bacteriile se pot transmite de la o persoană la alta, prin sex vaginal, oral sau anal. Dacă cineva vine în contact cu fluide ale corpului care conțin bacterii și apoi își atinge ochiul propriu sau al partenerului/ei, este posibilă infectarea ochiului cu clamidia (conjunctivita chlamydia).
Clamidia poate fi transmisă, de asemenea, în timpul nașterii, de la mama copilului. Astfel, poate determina pneumonie și conjunctivită, care pot deveni foarte grave pentru copil în absența tratamentului. Nu vă puteți infecta cu chlamydia prin intermediul contactului cu prosopul, clanța sau scaunul de toaletă.
Cum poate o fată să știe că are această boală?
Poate fi dificil pentru o fată să știe dacă este infectată cu chlamydia, deoarece, de cele mai multe ori, fetele nu au nici un simptom. Din acest motiv, este foarte important în a consulta medicul și de a fi testată pentru chlamydia, cel puțin o dată pe an, dacă faci sex vaginal, oral sau anal. Medicul tău îți poate spune despre modul de testare pentru chlamydia, chiar în absența oricărui simptom.
Mult mai rar, o fată poate avea simptome, cum ar fi o secreție vaginală neobișnuită sau dureri în timpul urinării. Unele fete infectate cu chlamydia au, de asemenea, dureri în abdomenul inferior, dureri în timpul actului sexual sau sângerari între ciclurile menstruale.
Cum poate un băiat să știe că are această boală?
De asemenea, poate fi dificil pentru băieți să știe dacă sunt infectați cu chlamydia. Mulți dintre cei care o au, vor avea puține sau nici un simptom, așa că, orice băiat care are activitate sexuală vaginală, orală sau anală, ar trebui să fie testat de către un medic, cel puțin o dată pe an.
Atunci când simptomele sunt prezente, băieții ar putea avea o scurgere din vârful penisului (din uretră, în momentul urinării), mâncărime sau senzații de arsură în jurul penisului. Rareori, unul dintre testicule se poate umfla (tumefia).
Când apar simptomele?
La cineva care este infectat cu chlamydia, simptomele se pot instala o săptămână mai tarziu. La unele persoane, simptomele apar și după 3 săptămâni iar, la multe persoane, nu se va dezvolta nici un simptom.
Ce se poate întâmpla?
Netratată, la fete, chlamydia poate provoca o infecție a uretrei (pe unde se elimină urina) și inflamația (tumefiere și durere cauzate de infecție) colului uterin. Aceasta poate duce, de asemenea, la boala inflamatorie pelvină (BIP), care este o infecție a uterului, ovarelor, și/sau a trompelor uterine. PID poate determina mai târziu în viață, infertilitate și sarcini ectopice (la nivelul trompelor uterine).
Netratată la băieți, chlamydia, poate provoca tumefierea și iritarea uretrei și a epididimului (structura atașată testiculului care ajută la transportul spermei).
Cum se tratează?
Dacă crezi că ai putea fi infectat/ă cu chlamydia sau dacă ai făcut sex vaginal, oral sau anal cu un partener/ă care ar putea avea infecția cu chlamydia, ai nevoie să consulți medicul de familie, pediatrul sau ginecologul. Unele clinici medicale locale, pot de asemenea, testa și trata persoanele pentru infecția cu chlamydia.
Medicii, de obicei, pun diagnosticul de infecție cu chlamydia, prin testarea urinei. Dacă ai fost expus la infecția cu chlamydia sau ești diagnosticat cu clamidioză, medicul îți va prescrie antibiotice, care ar trebui să vindece infecția în 7 până la 10 zile.
Orice persoană cu care ai făcut sex, va trebui, de asemenea, să fie testată și tratată pentru infecția cu chlamydia, deoarece, persoana respectivă poate fi infectată, dar, să nu prezinte nici un simptom. Trebuie luat în calcul, orice partener sexual din ultimele 2 luni sau ultimul partener sexual, în cazul în care a trecut mai mult de 2 luni de la ultima ta experiență sexuală. Este foarte important pentru persoanele diagnosticate cu clamidioză, să se abțină de la a face sex, până când aceasta și partenerul/a lor a fost tratat/ă .
Dacă un partener sexual are infecția cu chlamydia, un tratament rapid va reduce riscul de complicații și va reduce șansele de a fi reinfectat dacă faci sex cu acel partener din nou. Vă puteți infecta cu chlamydia din nou, chiar după ce ai fost tratat – având infecția cu chlamydia o dată, nu te face imun la ea.
Este mai bine de a preveni infecția cu chlamydia decât de a o trata, iar cel mai bun mod de a preveni infecția este de a te abține de la orice tip de activitate sexuală. În cazul în care faci sex, folosește un prezervativ din latex, de fiecare dată. Aceasta este singura metoda de contracepție, care te ajută la prevenirea infectării cu chlamydia.
[…] Infectia cu clamidia (clamidioza) […]