Siguranța pe Bicicletă

0
1998

Leziunile provocate de mersul pe bicicletă sunt comune

Imaginează-ţi asta: soarele străluceşte, nu este niciun nor pe cer şi persoana pe care o placi ţi-a propus să ieşiţi la o plimbare cu bicicletele. Şterge praful de pe bicicleta fratelui tău mai mare şi închipuie-ţi că eşti pe o pantă abruptă, mergând către apus cu dragostea ta.

În regulă, pune „pauză” pentru o secundă şi gândeşte practic. Îţi doreşti să te bucuri de o plimbare cu bicicleta, fără să se termine într-o situaţie neplăcută? Sau, să îl determini pe cel pe care îl placi, să sune la 911 din cauza unor vărsări de sânge?

Leziunile cauzate de mersul pe bicicletă sunt comune. Iată câteva trucuri, pentru a te bucura cu adevărat, de plimbările cu bicicleta.

Alege bicicleta corectă

Poţi face, într-un mod elegant, ca bicicleta fratelui tău să nu fie asemenea unui catâr de munte? Nu. Dacă eşti în fruntea unei călătorii pe o pantă şi nu vrei să foloseşti un bandaj după 5 minute, va trebui să alegi o bicicletă pentru munte pentru anvelopele ei groase şi late şi pentru capacităţile sale de aderenţă. Reversul este adevărat, de asemenea – când circuli cu viteză pe un drum pavat, toate şocurile înalte şi alte aparate de alpinism nu vor face nimic să te ajute să te prinzi de firul de praf de la orizont, care este partenerul tău de ciclism.

Deci ce ai de făcut? Dacă nu îţi permiţi să cumperi o bicicletă nouă, vizitează magazinele de profil din zona ta, pentru a închiria una. Nu toate magazinele închiriază biciclete, dar unele da – la fel ca închiriatul snowboard-urilor sau schiurilor, dându-le şansa clienţilor să le încerce, înainte de a le cumpăra.

Trebuie să ştii mai mult despre biciclete, decât doar, pe ce fel de drum vei pedala. Antrenamentul este tot atât de important. Iată câteva moduri de a verifica dacă al tău este corect:

 • În momentul în care stai pe bicicletă, ar trebui să fii capabil să îţi întinzi piciorul să ajungi la pedale când ele sunt în poziţia de jos.
 • Când stai pe bară cu picioarele întinse pe ambele părţi ale acesteia, distanţa ar trebui să fie de la 2.5 la 5 centimetri a spaţiului dintre bifurcare şi bară, pentru o bicicletă destinată drumului normal, iar de la 7.5 la 10 centimetri pentru o bicicletă destinată muntelui. În special băieţii, vor fi încântaţi de acest spaţiu, în cazul în care trebuie să sară de pe scaun în mod neaşteptat.
 • Dacă eşti în creştere, asigură-te că scaunul şi ghidonul bicicletei tale, pot fi ridicate puţin, pentru a le regla corespunzător înălţimii tale.
Citeste  Despre Siguranța pe Bicicletă

Cască de protecţie?

Există oameni care poartă căşti de protecţie (temporar) şi cei care nu poartă una (considerând-o, cu siguranţă, urâtă şi destul de des, incomodă). Să porţi o cască de protecţie este o necesitate, dacă îţi preţuieşti viaţa. De aceea, în multe state, este impus prin lege să porţi cască de siguranţă. O mulţime de accidente cu bicicleta, implică leziuni la nivelul capului, iar o lovitură poate însemna vătămarea permanentă a creierului sau moartea unei persoane care nu poartă cască, în timp ce pedalează.

Căştile din ziua de azi sunt foarte uşoare şi confortabile. Caută o cască care este ventilată corespunzător şi care ţi se potriveşte perfect pe cap, fără să se mişte (vezi sfaturile de mai jos).

Preţurile pentru căştile de protecţie variază. Când cumperi una, întoarce-o şi uită-te în interior, pentru a verifica siguranța pe care o garantează cumpărătorului. Cumpără numai căști de protecție, care sunt aprobate de către oricare dintre organizațiile de siguranță.

Nici chiar cele mai bune și scumpe căşti de protecţie, nu te vor proteja, în cazul în care nu ți se potriveşte. Orice magazin de biciclete, vă poate ajuta să ajustați casca, astfel încât, să se potrivească.

O cască de protecţie ar trebui:

 • să aibă ajustat nivelul şi fermitatea, dar în mod confortabil, pe capul tău și să nu fie înclinată spre înainte, înapoi sau lateral
 • să aibă bretele puternice, largi, care formează un „Y”, chiar sub ureche și fixate printr-un contact ferm sub bărbie – când deschizi gura, casca ar trebui să se tragă în jos puţin
 • să fie suficient de strânsă (cu bretele fixate) care, în cazul unei trageri sau răsuciri a acesteia, să nu cauzeze rotirea căştii în jurul capului
 • să fie fixată întotdeauna în timpul deplasării
 • să nu fie niciodată purtată peste o bandană, şapcă de baseball sau orice altceva care poate cauza un accident

După o lovire puternică, căştile îşi pierd capacitatea de a amortiza şocul. Dacă ai avut vreodată o căzătură şi casca s-a lovit de o suprafaţă dură, înlocuieşte-o imediat.

Citeste  Ciupercile halucinogene

Ce să porţi

Nu trebuie să porţi haine speciale pentru a te bucura de ciclism. Totuşi, hainele potrivite pot creşte confortul şi distracţia (să nu vorbim despre stilul la modă). De asemenea, poate fi îmbunătăţită performanţa, dacă îţi petreci timpul pe drum sau pe bicicletă.

Hainele, mai ales, te pot proteja. Iată în ce mod:

 • Hainele fluorescente sau puternic colorate îi pot ajuta pe oameni să te vadă – chiar şi în timpul zilei. Evită să porţi culori închise, cum ar fi negru, maro sau bleumarinul, în timp ce pedalezi, mai ales dacă este întuneric afară.
 • Poartă haine uşoare, pentru a evita supraîncălzirea, mai ales în timpul verii. Bea multă apă şi să ai întotdeauna, o sticlă plină cu apă pe bicicletă. Doreşti să iei apă cu tine? O mulţime de biciclişti care parcurg distanţe lungi îşi iau cu ei ceva numit rezervor cu apă, care se poartă ca un rucsac cu un pai lung ataşat. Acesta le permite să soarbă în timp ce pedalează, fără a mai trebui să ia o sticlă cu apă în mână.
 • Asigură-te că pantalonii nu sunt foarte largi sau lungi, încât să poată fi prinşi la lanţul bicicletei în timp ce pedalezi. Hainele comode sunt cele mai bune, dar, de asemenea, poţi băga pantalonii în şosete dacă este nevoie.
 • Mănuşile pentru biciclişti îţi protejează mâinile, mai ales dacă practici pedalatul pe drumuri periculoase, putând fi achiziționate de la orice magazin de profil.
 • Dacă duci un rucsac în timpul pedalării, asigură-te că bretelele sunt înnodate, în aşa fel încât acestea să nu se prindă în spiţele roţilor. Mai bine decât atât, leagă rucsacul într-un coş şi strânge-l într-o cutie. Menţine rucsacul uşor – dacă este prea greu, îţi poţi pierde echilibrul.
 • Poartă pantofi care se prind de pedale. Crampoanele, pantofii cu toc sau şlapii pot aluneca uşor de pe pedale (şi lista continuă – cu pedalatul în picioarele goale – auu!). Într-adevăr, bicicliştii profesionişti, pot cumpăra pantofi speciali pentru pedalat, care sunt făcuţi să se fixeze pe pedale. Dar, dacă nu ai tot echipamentul, pantofii sport corespunzători, vor fi buni. Scurtează şireturile care se pot prinde, în timp ce pedalezi.
Citeste  Tratarea ADHD cu Medicamente

Pedalează în siguranţă: regulile rutiere

Pedalezi pe drumuri publice? Este timpul să îţi aminteşti informaţiile pe care le-ai învăţat în şcoală – mai ales dacă vei pedala în trafic:

 • Pedalează mereu pe partea dreaptă a străzii, în aceeaşi direcţie cu maşinile, niciodată în sens opus.
 • Încearcă să foloseşti pistele pentru biciclişti sau benzile destinate acestora, oricând ai ocazia. În unele locuri, este ilegal să pedalezi pe trotuar.
 • Opreşte-te şi asigură-te din ambele direcţii mereu când ieşi de pe un drum, o alee sau cobori de pe o bordură. Unii oameni din maşini, nu văd bicicliştii.
 • Uită-te cu atenţie la maşinile care îşi schimbă direcţia sau ies de pe un drum.
 • Nu pedala aproape de maşinile parcate – uşile s-ar putea deschide pe neaşteptate!
 • Opreşte la toate indicatoarele STOP şi la lumina roşie a semaforului, la fel ca maşinile. Fii atent mai ales în intersecţii. Este o idee bună să te plimbi pe lângă bicicletă în intersecţiile aglomerate, folosind trotuarul şi urmând semnalele din trafic.
 • În cazul în care pedalezi cu un prieten, faceţi asta într-o singură coloană.
 • Dacă pedalezi când e întuneric, asigură-te că ai reflectoare şi un far cu baterii.
 • Nu folosi căşti când pedalezi – trebuie să auzi ce se întâmplă în jurul tău.
 • Nu schimba direcţia sau pistele, fără a te uita în spate şi foloseşte, în mod corespunzător, semnalele cu mâna. În acest fel, toată lumea va şti încotro te îndrepţi. Foloseşte-ţi mâna stângă pentru toate semnalele. Pentru a indica faptul că virezi la stânga, ţine braţul întins către stânga. Pentru a indica un viraj la dreapta, îndoaie cotul, ţinând braţul în formă de L; înainte să te opreşti, îndoaie cotul în jos, având antebraţul în formă de L întors.

Întreţinerea bicicletei

Dacă ai posibilitatea, ţine bicicleta într-un spaţiu închis, mai ales în zilele ploioase. În acest fel, lanţul nu va rugini. Vei dori să verifici presiunea aerului din anvelope (presiunea potrivită este scrisă pe peretele lateral al pneului), frânele și lanţul (pentru unsoare și etanșeitate), în mod regulat.

Ciclismul este un mod amuzant de a face exerciţii şi de a te deplasa. Ţinând cont de aceste precauţii simple, vei avea o plimbare lină şi drumuri fără evenimente neplăcute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.