Am 14 ani și nu am avut încă prima menstruație

0
1514

Am 14 ani și încă nu am avut prima menstruație. Este normal?

– Christy*

Menstruația unei fete se instalează după aproximativ 2 ani – 2 ani și jumătate de la apariția primelor semne ale pubertății (procesul de creștere al sânilor este de obicei primul semnal al pubertății, dar uneori, creșterea părului pubian poate să apară mai întâi). Fetele au de obicei prima menstruație între vârstele de 8 și 15 ani. Cu toate acestea, unele fete ating pragul pubertății puțin mai devreme sau mai târziu decât celelalte.

Un indiciu pe care îl poți folosi pentru a estima perioada când este posibil să se instaleze prima menstruație este verificarea dacă pe lenjeria intimă se observă vreo scurgere vaginală. Această secreție transparentă sau albicioasă cu textura mucusului, de obicei apare cu 6 luni până la un an înainte de prima menstruație.

De asemenea, îți poți întreba mama la câți ani a avut prima ei menstruație. Adesea, fetele care au prima menstruație mai târziu decât majoritatea, constată că mamele lor sau alte rude de gen feminin au experimentat același lucru.

Doar pentru că ai împlinit 14 ani și nu ești la menstruație, nu înseamnă neapărat că este ceva în neregulă cu tine. Cu toate acestea, la unele fete prima menstruație întârzie să apară din alte motive. Uneori fetele nu au menstruație din cauza unor dezechilibre hormonale. Fetele care sunt subponderale sau au tulburări de alimentație, precum anorexia, pot experimenta întârzieri în ceea ce privește apariția primei menstruații. Fetele care sunt foarte atletice ar putea să nu aibă menstruație până ce nu opresc antrenamentele fizice sau competițiile sportive intense. Stresul sever sau anumite boli pot determina o întârziere a instalării menstruației.

Citeste  Gustările...pot fi inteligente?

Este de asemenea posibil, ca o fată care a avut contact sexual să rămână însărcinată chiar înainte de apariția primei menstruații.

Dacă ai întrebări sau îngrijorări cu privire la momentul în care apare menstruația, discută cu medicul tău. De asemenea, menționează medicului dacă nu ai avut menstruație până la vârsta de 15 ani sau după trei ani de la inițierea proceselor pubertății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.