Tratarea ADHD cu Medicamente

0
1869

Aproape toată lumea are probleme de concentrare sau acordare de atenție, din când în când. Însă, pentru adolescenții cu deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), aceste lucruri pot cauza probleme la școală și în alte domenii ale vieții. Medicamentele pot ajuta persoanele cu ADHD, să se concentreze și să urmeze instrucțiunile mai bine.

Cum ajută medicamentele

Oamenii cu ADHD se comportă și gândesc diferit, adesea. Ei pot fi distrași foarte ușor. Se pot plictisi, pot pierde lucruri, pot spune sau face orice le trece prin minte, fără să se gândească și să întrerupă când alți oameni vorbesc.

Medicamentele pot ajuta aceste persoane, să se concentreze mai bine și să fie mai puțin hiperactivi și mai puțin impulsivi. Medicamentația ADHD funcționează prin creșterea nivelurilor de substanțe chimice cerebrale, numite neurotransmițători. Neurotransmițătorii ajută legăturile între celulele nervoase din creier.

Există două tipuri mari de medicamentație ADHD: stimulenți și non-stimulenți.

Stimulenții includ Concentra, Ritalin LA, Focalin XR, Metadate CD, Daytrana, Adderall și Vyvanse. Pot avea formă lichidă, de pastilă, capsulă și chiar de plasture. Stimulenții își fac efectul foarte rapid și oamenii cu ADHD pot observa o îmbunătățire imediată.

Non-stimulenții lucrează puțin diferit în creier, față de stimulenți. Deși își fac efectul mai târziu, ei au un impact pozitiv mai mare decât stimulenții la unele persoane. Non-stimulenții includ atomoxetină (Strattera), guanfacine cu eliberare prelungită (INTUNIV), clonidină cu eliberare prelungită (Kapvay), și anumite antidepresive (cum ar fi Wellbutrin).

Medicii lucrează îndeaproape cu persoanele care au ADHD pentru a descoperi ce medicament este cel mai util. Pentru că fiecare este diferit, medicii ar putea încerca mai multe medicamente, înainte de a-l găsi pe cel care se potrivește cel mai bine.

Citeste  Ce este LSD-ul?

Unii adolescenți au nevoie de o combinație de medicamente. Ei pot avea nevoie atât de stimulenți, dar și de non-stimulenți în același timp, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Sunt medicamentele pentru ADHD sigure?

Cei mai mulți experți sunt de acord că medicamentele ADHD sunt sigure și au un efect pozitiv, atunci când sunt luate sub îndrumarea unui psihiatru sau a unui alt doctor. Medicamentele pentru ADHD au ajutat adolescenții cu ADHD în toate domeniile, chiar și în reducerea lucrurilor precum abuzul de substanțe, leziuni și accidente auto. Medicamentele pentru ADHD, pot ajuta oamenii să aibă relații mai bune acasă sau cu prietenii.

Dar stimulenții pot cauza probleme de sănătate grave dacă nu sunt luați așa cum trebuie. Medicamentele pentru ADHD pot cauza probleme când:

 • medicamentul este luat de o persoană care nu are nevoie de el
 • persoana cu ADHD ia mai multe medicamente decât cele prescrise
 • persoana ia medicamentele mai des decât a prescris medicul

Ce se întâmplă dacă se abuzează de medicamentele pentru ADHD?

Când medicamentele pentru ADHD de tip stimulenți, sunt luate în cantități prea mari (cu alte cuvinte, când abuzezi de ele), pot apărea probleme precum:

 • tremurături necontrolate
 • schimbări în starea de spirit
 • confuzie
 • paranoia
 • halucinații
 • iluzii (atunci când mintea crede că ceva este adevărat, deși în realitate nu este)
 • respirație neregulată

Supradoza de medicamente pentru ADHD potate cauza următoarele probleme:

 • tensiunie arterială periculos de ridicată
 • bătăi rapide ale inimii sau neregulate
 • convulsii
 • spasme severe sau mișcări necontrolate
 • transpiraţie
 • uscăciune a gurii și ochilor
 • vărsături

Medicamentele pentru ADHD dau dependență?

Medicamentele pentru ADHD au potențial de a da dependență dacă nu sunt luate exact cum a prescris medicul. Deoarece, oamenii care abuzează de medicamentele ADHD pot deveni dependenți de ele, există legi împotriva împărțirii medicamentelor pentru ADHD cu alți oameni. Oamenii cu ADHD care iau medicamentele așa cum ar trebui, nu pot deveni dependenți.

Citeste  Să aflăm mai multe despre tampoane interne, absorbante și alte tipuri de produse pentru menstruație

Oamenii obișnuiau să se îngrijoreze în legătură cu faptul că, dacă o persoană ia medicamente pentru a trata ADHD, poate deveni mai ușor dependentă de droguri sau alcool. Acest lucru nu s-a demonstrat a fi adevărat. De fapt, cercetarea a arătat că la oamenii cu ADHD, care iau medicamentele așa cum trebuie, este mai puțin probabil să devină dependenți de alcool sau alte droguri.

Cercetătorii lucrează, în mod constant, la dezvoltarea unor noi medicamente pentru ADHD. Dar, medicamentele sunt doar o parte din planul de tratare a ADHD. Tratamentul include, de obicei, terapie și schimbări la școală și acasă, pentru a ajuta persoanele să învețe și să construiască abilități, care le vor fi de folos, pe tot parcursul vieții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.