Despre Siguranța pe Bicicletă

0
2305

Este o zi minunată – soarele strălucește, păsările ciripesc. Ce ar putea fi mai potrivit decât o plimbare cu bicicleta? Dar… așteaptă! Înainte de a scoate bicicleta din garaj, să aflăm cum să rămânem în condiții de siguranță pe două roți.

De ce este așa de importantă siguranța pe bicicletă?

Mersul pe bicicletă este foarte distractiv, dar se mai întâmplă și accidente. Cel mai sigur mod de a folosi bicicleta este pentru transport, nu pentru joacă. În fiecare an, aproximativ 300.000 de copii merg la spitalul de urgență, din cauza accidentelor cu bicicleta, și cel puțin 10.000 de copii au leziuni care necesită câteva zile de spitalizare. Unele dintre aceste leziuni sunt atât de grave încât duc la deces în rândul copiilor. De obicei, rănile la cap sunt cele care duc la moarte.

Un traumatism cranian poate însemna leziuni ale creierului. De aceea, este foarte important să purtați cască atunci când vă plimbați cu bicicleta. Nepurtând casca o dată, nu înseamnă că sunteți neglijent, dar o cască vă va oferi o anumită protecție pentru fața, capul și creierul vostru, în cazul în care veți cădea.

Cum trebuie să fie casca

Căștile de protecție pentru bicicletă sunt atât de importante încât Guvernul SUA a creat standarde de siguranță pentru ele. Casca ar trebui să aibă un autocolant care vă avertizează că trebuie să respectați standardele stabilite de Comisia Pentru Siguranța Produselor de Consum (CPSC). În cazul în care casca voastră nu îndeplinește standardele respective, încercați să vă procurați una potrivită. Purtați o cască DE FIECARE DATĂ CÂND MERGEȚI PE BICICLETĂ, chiar dacă vă duceți la o plimbare scurtă.

Casca de bicicletă trebuie să vi se potrivească în mod corespunzător. Nu vreți să vă fie nici prea mică dar nici prea mare. Niciodată să nu purtați o pălărie sub casca de bicicletă. Dacă nu sunteți sigur dacă vi se potrivește bine casca, întrebați pe cineva de la un magazin de biciclete.

Odată ce aveți casca potrivită, trebuie să o purtați corespunzător, astfel încât, aceasta să vă protejeze. Ea trebuie purtată la nivelul în care să acopere fruntea. Nu o lăsați pe spate pentru a avea fruntea liberă. Baretele trebuie să fie întotdeauna fixate. În cazul în care baretele sunt lăsate nelegate, este posibil să vă cadă de pe cap, când aveți cel mai mult nevoie de ea. Asigurați-vă că baretele sunt ajustate suficient, încât acestea sunt confortabile și nu puteți împinge sau răsuci casca în jurul capului.

Citeste  Despre Meduze

Aveți grijă de casca de bicicletă și nu o aruncați pe jos. Aceasta s-ar putea deteriora și nu vă va mai proteja la fel de bine, atunci când aveți într-adevăr nevoie de ea. În cazul în care cădeți și casca se deteriorează, asigurați-vă că veți cumpăra una nouă. Ele nu mai oferă protecție la fel de bine, după un accident major.

Multe dintre căștile de ciclism de astăzi, sunt ușoare și au culori drăguțe. Dacă a voastră nu vă place așa cum este, personalizați-o cu unele dintre autocolantele preferate. Autocolantele reflectorizante sunt o alegere excelentă, deoarece, nu doar că arată frumos, dar vă va ajuta să fiți observați cu ușurință de șoferi.

Ce urmează după ce-mi pun casca pe cap?

Mersul pe o bicicletă de mărime potrivită, de asemenea, vă ajută să fiți în siguranță.

 • Când sunteți pe bicicletă, stați perpendicular pe bara de sus a bicicletei, astfel încât, ambele picioare să fie plate pe sol.
 • Ar trebui să fie între 2,5 cm până la 7,6 cm spațiu între voi și bara de sus.

Mai jos este o listă pentru siguranța voastră, pe care părinții vă pot ajuta să o verificați:

 • Asigurați-vă că înălțimea scaunului, ghidonul și roțile se potrivesc.
 • Verificați și ungeți cu ulei lanțul, în mod regulat.
 • Verificați frânele pentru a fi siguri că funcționează bine și nu se blochează.
 • Verificați anvelopele pentru a vă asigura că au suficient aer, precum și cantitatea corectă de presiune în anvelope.

Fii vizibil, fii în siguranță!

Purtarea hainelor strălucitoare precum și montarea reflectoarelor pe bicicletă, pot, de asemenea, să vă ajute să fiți în siguranță. Acestea îi pot ajuta pe ceilalți oameni de pe stradă să vă vadă. Și dacă ei vă văd, asta înseamnă că este mai puțin probabil să vă lovească. Mersul pe bicicletă pe timp de zi este cel mai sigur, așa că încercați să evitați mersul cu bicicleta seara sau mai târziu.

Citeste  Care este Greutatea Corectă pentru Mine?

Veți dori, de asemenea, să vă asigurați că nimic nu va fi prins în lanțul de la bicicletă, cum ar fi partea de jos a pantalonilor, curelele rucsacilor sau șireturile de la pantofi. Purtați pantofii potriviți atunci când mergeți pe bicicletă. Sandalele, papucii, pantofii cu toc sau cu platformă nu vă ajută să pedalați corect. Și niciodată nu mergeți pe bicicletă desculț! Mănușile pentru ciclism vă pot ajuta să prindeți mai bine ghidonul – și să vă facă să arătați ca un profesionist!

Evitați purtarea căștilor deoarece muzica vă poate distrage de la zgomotele din jurul vostru, cum ar fi claxonul unei mașini, astfel încât, să puteți să vă dați la o parte din drum.

Unde să vă plimbați

Aveți nevoie să verificați împreună cu mama și cu tata unde aveți voie să vă plimbați cu bicicleta. Trebuie să știți cât de departe aveți voie să mergeți și dacă puteți să vă plimbați pe trotuar sau pe stradă. Copiii cu vârsta mai mică de 10 ani, ar trebui să se plimbe cu bicicleta pe trotuar și să evite strada.

Nu contează unde vă deplasați, aveți nevoie să vă păstrați un ochi deschis pentru autoturisme si camioane. Chiar dacă vă plimbați doar pe trotuar, o mașină poate să iasă de pe alee în calea bicicletei voastre. Dacă traversați o stradă aglomerată, cel mai bine ar fi să mergeți lângă bicicletă până traversați strada.

Un traseu de biciclete diferit de cel al mașinilor este alegerea cea mai bună, dacă există unul în zona ta. Dar amintiți-vă să împărțiți traseul și cu ceilalți bicicliști, pietoni și cărucioare, care de asemenea, ar putea să îl folosească. Și, dacă vă duceți la o plimbare mai lungă, luați și apă cu voi.

Fiți atenți la drum, astfel încât să puteți fi pregătiți pentru denivelări și obstacolele de pe drum. Unele sunt comune și pot provoca căderi:

 • frunze ude
 • băltoace mari
 • modificări ale suprafeței drumului sau trotuar
 • grătarele de furtună
 • pietriș sau roci
 • borduri
 • copii mici în drumul tău!
Citeste  Pielea Ta

Reguli rutiere

Dacă vi se permite să mergeți cu bicicleta pe stradă, atunci urmați aceste reguli de circulație:

 • Întotdeauna țineți mâinile pe ghidon când mergeți pe bicicletă.
 • Întotdeauna opriți și verificați traficul din ambele direcții, atunci când schimbați direcția de mers, o alee sau o bordură.
 • Traversați la intersecții. Când ieșiți dintre mașinile parcate, șoferii nu vă pot vedea venind.
 • Mergeți pe lângă bicicletă când traversați intersecțiile aglomerate folosind trecerile de pietoni și semafoarele.
 • Mergeți pe partea dreaptă a străzii, astfel încât să vă deplasați în aceeași direcție în care o fac și mașinile. Niciodată să nu circulați împotriva traficului.
 • Utilizați piste pentru biciclete sau trasee pentru biciclete marcate, ori de câte ori puteți.
 • Nu mergeți prea aproape de mașinile parcate. Ușile acestora se pot deschide brusc.
 • Oprește-te la toate semnele de oprire și inclusiv la lumina roșie a semaforului la fel cum o fac și mașinile.
 • Mergeți în șir cu prietenii de pe stradă.
 • Când depășiți alți bicicliști sau alți oameni de pe stradă, treceți mereu pe lângă partea lor stângă, și strigați „La stânga!”, astfel încât aceștia să știe că veniți.

Semnele de mână

De asemenea, este de ajutor să învățați unele semnale de mână. Acestea sunt ca semnalele de viraj și luminile de frână pentru bicicliști. Ele vor ajuta mașinile și camioanele să știe ce veți face în continuare, astfel încât, acestea să nu vină către voi.          Atunci când intenționați să virați la stânga, trebuie să semnalizați cu mâna stângă ridicată lateral. Când doriți să virați la dreapta, trebuie să semnalizați cu mâna dreaptă ridicată lateral. Intenția de a opri se face prin balansarea în plan vertical, a brațului drept. Aceste semnale trebuie efectuate cu cel puțin 25 m înainte de efectuarea manevrelor.

Acum, că ați învățat aceste semnale de mână, amintiți-vă cât mai des despre siguranța pe bicicletă și să aveți o plimbare plăcută!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.