Atenție la Tăieturi, Zgârieturi și Julituri!

0
5008

Paharul îți alunecă din mână și se sparge când atinge podeaua. Pleci în grabă să o chemi pe mama ta, dar, calci pe un ciob de sticlă. Au! Acum sângerezi.

Tăieturile, zgârieturile și juliturile sunt o parte a copilăriei. Haideți să învățăm mai multe lucruri despre ele:

  • Tăieturile: Acestea sunt răni cauzate la nivelul pielii de un obiect ascuțit, ca, de exemplu, cuțitul.
  • Zgârieturile: Acestea sunt răni ușoare, care apar atunci când un obiect ascuțit, cum ar fi o unghie sau un ghimpe, scrijelește pielea, la fel cum creionul scrijelește hârtia atunci când scrii.
  • Juliturile: Acestea sunt zgârieturi care apar când pielea se freacă de o suprafață dură. De exemplu, te poți alege cu o julitură atunci când te lupți, în joacă, cu fratele tău pe covor, sau atunci când cazi de pe skateboard și nu porți genunchiere.

Cum se vindecă tăieturile și zgârieturile?

Este posibil ca pielea să îți sângereze după ce te tai, te zgârii sau te julești. Acest lucru se întâmplă, deoarece vasele mici de sânge, care sunt chiar sub piele, se rup, în urma leziunii. Corpul tău se luptă să oprească sângerarea, așa că, trombocitele vin în ajutor.

Acolo unde ai o leziune (acesta fiind un alt cuvânt pentru rană), trombocitele se lipesc între ele, precum lipiciul.  Acest proces se numește coagulare și funcționează ca un dop, care împiedică sângele și alte fluide să curgă. Deasupra rănii se formează o coajă, o crustă tare și uscată. Aceasta protejează locul respectiv, astfel încât, celulele de sub piele să se vindece.

Celule noi ale pielii se înmulțesc sub această coajă, ajutând, astfel, la vindecarea rănii. Vasele de sânge afectate se repară, iar celulele albe din sânge, cele care luptă împotriva infecțiilor, atacă orice microb care ar fi putut pătrunde în sânge. Sub coajă, se formează un nou strat de piele, deși tu nu îl poți vedea încă. Atunci când pielea este complet refăcută, coaja va cădea singură.

Citeste  Cum să te înțelegi cu frații și surorile

De obicei, coaja cade într-o săptămână sau două. Dacă îți rupi coaja, vei încetini formarea noului strat de piele, prin urmare, rana se va vindeca mai greu și poți rămâne cu o cicatrice. Așa că, încearcă să nu îți rupi coaja de pe rană și lasă-i timp să se vindece.

Ce trebuie să faci dacă te-ai tăiat sau zgâriat?

Oprește orice sângerare, ținând apăsat, peste locul rănii, un șervețel moale și curat. Dacă rana nu este foarte adâncă, sângerarea ar trebui să se oprească în câteva minute. Apoi, va trebui să cureți rana; fă acest lucru folosind apă călduță și un săpun delicat.

Ai putea cere ajutorul părinților sau al unui alt adult, mai ales dacă nu reușești să cureți rana în profunzime, doar cu apă. Un prosop ud și moale ar putea fi de ajutor.

Majoritatea tăieturilor, zgârieturilor și juliturilor se vindecă, fără să necesite îngrijiri speciale. Pentru un plus de protecție, poți folosi o loțiune antibacteriană sau un pansament. Loțiunea va lupta împotriva microbilor, iar pansamentul va proteja rana de alte lovituri și bacterii. Dacă alegi să folosești un pansament, acesta trebuie schimbat zilnic și de fiecare dată când se murdărește sau se udă.

Ce e de făcut în cazul în care sângerarea nu încetează?

Dacă rana are o lungime mare sau este foarte adâncă, ai putea avea nevoie de cusături. Doctorul va folosi un anumit tip de anestezic pentru a-ți amorți zona rănită (amorțit înseamnă că, pentru ceva timp, nu vei simți nimic în acel loc). Acest anestezic poate fi aplicat direct pe piele, sau printr-o injecție.

Citeste  Siguranţa pe Internet

Apoi, medicul va sutura, adică, va coase, marginile rănii, folosind un ac și o ață specială.

Pentru tăieturile mici, medicul ar putea folosi, în locul cusăturilor, un fel de lipici special, pentru a-ți închide rana. Acest lipici menține tăietura închisă, astfel încât, pielea să se poată vindeca. În timp, lipiciul se va dizolva singur.

Dacă ai avut nevoie de cusături, va trebui să te întorci la cabinetul medical pentru a le înlătura, odată ce rana este vindecată (în aproximativ o săptămână). Pur și simplu, doctorul va tăia ața cu o foarfecă și o va scoate ușor din piele. De obicei, acest proces nu doare, dar te poate gâdila. Uneori, medicii folosesc o ață care se dizolvă singură, odată cu trecerea timpului, și nu trebuie înlăturată manual.

Câteodată, se poate forma o cicatrice, după ce au fost înlăturate cusăturile. Dacă nu tratezi corespunzător o tăietură mare, ai putea rămâne cu o cicatrice mult mai evidentă.

Când ar trebui să ceri ajutorul unui adult?

Întotdeauna este bine să anunți un adult dacă te-ai rănit. Trebuie neapărat să faci acest lucru, mai ales dacă te-ai tăiat cu un obiect murdar sau ruginit, dacă sângerezi, sau dacă ai fost mușcat sau zgâriat (de un animal sau de către o persoană!)

Mușcăturile și zgârieturile pot necesita îngrijiri speciale, deoarece microbi de la animalul sau persoana respectivă, ar putea să îți pătrundă în sânge. Medicul poate prescrie un antibiotic pentru a preveni infecțiile. În cazul în care ai fost mușcat sau zgâriat de un animal, părinții tăi trebuie să se asigure că acesta nu era purtător de rabie, un virus periculos.

Citeste  Tabara de Ski Pentru Copilul Tau

Unele tăieturi sau mușcături ar putea duce la tetanos, o altă boală gravă. Părinții tăi trebuie să îți verifice fișa medicală și să se asigure că ai fost vaccinat, de curând, împotriva tetanosului.

Alteori, o tăietură, zgârietură sau julitură poate părea inofensivă la început, după care se poate infecta. Infecția apare atunci când sistemul imunitar și celulele albe din sânge nu pot lupta cu numărul microbilor care au pătruns în corpul tău.

Rănile infectate pot fi roșii și umflate, se pot simți calde la atingere, pot provoca dureri sau pot fi umplute cu puroi, un lichid gros de culoare galbenă sau verzuie. Anunță-ți părinții dacă rana ta pare infectată. Ar putea fi nevoie să mergi la un doctor care să îți prescrie antibiotice, pentru a scăpa de infecție.

Din fericire, cele mai multe tăieturi, zgârieturi și julituri se vor vindeca singure, datorită capacității incredibile a corpului de a se reface pe cont propriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.