Sporturile de Iarnă

0
2703

Sporturile de iarnă sunt extrem de amuzante – orice copil care tocmai a înscris golul câștigător într-un meci de hochei sau care a coborât cu sania de pe un deal înalt va confirma acest lucru.

Dar, trebuie să știi cum să fii în siguranță atunci când te dai cu sania, te pregătești de ski sau te plimbi cu patinele pe un iaz înghețat. Altfel, ai putea să te rănești și vei fi nevoit să stai în casă, în timp ce toată lumea se bucură de zăpadă.

Încălzește-te

Indiferent de sportul de iarnă pe care îl alegi, important este să nu îți fie frig. Hainele și echipamentul potrivit, te vor ajuta în această privință. Mulți spun că este bine să te îmbraci cu mai multe straturi de haine. Este corect, dar materialele noi din care sunt făcute acum hainele pentru iarnă, îți vor ține de cald, fără să fie nevoie de prea multe straturi. Dacă nu ești sigur cu ce să te îmbraci când ieși afară, întreabă un adult.

Uneori, copiii spun: „Nu mă deranjează să îmi fie frig”. Această atitudine de băiat rău (sau fată) nu este o idee bună, deoarece, nu este vorba doar despre sentimentul de confort. Corpul are nevoie de o temperatură ridicată pentru a funcționa. Iar atunci când corpul tău are temperatura optimă, nu va folosi atât de multă energie pentru a se încălzi. Asta îți va da ție, un maximum de energie ca să te distrezi. De asemenea, dacă ești îmbrăcat corespunzător, poți petrece mai mult timp afară, fără să îți faci griji în privința degerăturilor.

Distracție în soare

Deși poate părea ciudat pentru sezonul rece, nu uita să îți aplici o cremă cu factor de protecție solară (cel puțin cu SPF 15), atunci când mergi la ski, la săniuș, la patinoar sau când te dai cu snow-boardul. Gheața și zăpada strălucitoare reflectă lumina soarelui direct pe fața ta – așa că, folosește protecție solară și aplică și un balsam de buze cu factor de protecție (chiar dacă afară este înnorat).

La săniuș

Poate fi grozav să cobori cu viteză, cu sania, un deal – atâta timp cât o faci în siguranță. Atunci când îți alegi sania, asigură-te că aceasta este una solidă și una pe care să o poți controla. Nu folosi niciodată sănii improvizate, din capace, pungi de plastic, sau jucării pentru piscină – aceste obiecte sunt periculoase și există șanse să nu le poți controla. De asemenea, nu folosi niciodată o sanie care are marginile colțuroase, tăioase sau care este ruptă (asta se poate întâmpla dacă folosești o sanie veche).

Citeste  Steroizii - periculoși sau nu?

Când te dai cu sania, este important să porți mănuși și bocanci, deoarece, nu numai că îți vor ține de cald, dar vor preveni și loviturile la mâini și picioare. Un obicei bun, cu care să te obișnuiești este să porți și o cască de protecție – medicii spun că este o modalitate foarte bună să îți protejezi capul, atunci când mergi cu sania.

Atunci când alegi locul pentru săniuș, ideal este ca un adult să îl verifice înainte și să se asigure că e în regulă. Dealurile speciale pentru săniuș sunt întotdeauna o alegere bună – sunt mai sigure decât zonele private, ca, de exemplu, curțile caselor. De asemenea, este o idee bună să existe un adult prin preajmă, în timp ce sunteți la săniuș.

Asigură-te că dealul este acoperit de zăpadă, nu de gheață și nu este prea abrupt. Dealul nu trebuie să se sfârșească într-o zonă cu mașini sau pe stradă. Acest aspect este important. Dacă alegi să mergi la săniuș pe un deal necunoscut, ai putea, mai întâi, să mergi pe jos să verifici acest lucru. De asemenea, uită-te după obstacole, precum copaci, tufișuri și bolovani acoperiți de zăpadă. Mergi la săniuș doar pe timpul zilei sau în zone bine iluminate.

Dacă te dai cu sania împreună cu un prieten, asigură-te că limita de greutate nu este depășită – citește pe eticheta de pe sanie numărul de kilograme pe care îl poate susține. Dacă toată lumea coboară dealul cu propria sanie, asigură-te că persoana din fața ta este la destul de mare depărtare, înainte să pornești și tu.

Fie că mergi pe sanie singur sau împreună cu un prieten, nu sta niciodată culcat pe sanie. Dacă pierzi controlul saniei și cazi, există șanse mai mari să te rănești stând în această poziție. În final, există un singur tip de forță potrivită pentru deplasarea unei sănii: puterea copiilor! Nu merge niciodată pe o sanie trasă de o mașină, camionetă sau de un snowmobil.

Citeste  Indexul de Masă Corporală (IMC)

La patinaj

Patinajul este grozav, fie că alegi să înscrii goluri într-un meci de hochei sau să faci răsuciri în aer. Orice sport ai alege, regula este întotdeauna aceeași: patinează doar în locurile autorizate. În zonele unde temperaturile sunt foarte scăzute, poți patina și afară, pe lacuri sau iazuri înghețate. Dar aceste zone trebuie să fie autorizate pentru patinaj. Vei ști acest lucru, deoarece autoritățile vor monta indicatoare, marcând zonele unde patinajul este permis. Dacă zona sigură pentru patinat este delimitată, asigură-te că nu treci linia de demarcație. Nu patina niciodată, nici măcar pentru o clipă, în locuri fără autorizație. Este posibil ca o porțiune de gheață care pare solidă să nu poată susține greutatea unui copil. Și, la fel ca la înot, nu merge niciodată să patinezi singur.

Acum că ai găsit un loc sigur pentru patinaj, ai nevoie și de patine cu care să fii în siguranță. Patinele trebuie să ți se potrivească perfect. Nu încerca să te înghesui în patine prea mici, sau să îți pui mai multe perechi de șosete pentru a încăpea în patinele fratelui sau a surorii mai mari. Patinele trebuie să fie fixe, dar nu prea strânse și neapărat încheiate complet.

Dacă practici hochei, urmează sfatul profesioniștilor: nu păși pe gheață fără echipamentul potrivit. Asta implică haine speciale care să te protejeze și, cel mai important, casca potrivită. Singura cască pe care o poți purta este una specială pentru hochei pe gheață – nu una pentru rugbi sau pentru mersul pe bicicletă. Dacă nu ești sigur ce echipament să alegi, roagă un antrenor de hochei sau pe specialistul de la magazinul cu articole sportive să te ajute.

Atunci când ești la patinoar, patinează în aceeași direcție ca restul oamenilor. Nu face mișcări bruște – e posibil să lovești pe cineva care nu are timp să se ferească. Aceeași regulă se aplică și atunci când încerci mișcări de patinaj noi – ai grijă pe unde mergi și asigură-te că ai suficient spațiu.

În final, nu intra pe gheață în timp ce mesteci gumă sau mănânci – nu vrei să te îneci sau să scapi ceva pe jos și să provoci un accident.

Citeste  Despre ureche

Cu skiurile și snow-boardul

Înainte să te grăbești pe pârtie, asigură-te că porți echipamentul corespunzător – și că acesta ți se potrivește perfect. Mulți copii au probleme, deoarece echipamentul este prea mare pentru ei. Poate că a aparținut fratelui sau surorii mai mari și speri că ți se va potrivi când vei mai crește. Dar, îți va fi greu să îți controlezi mișcările, dacă porți un echipament prea mare.

Aceeași regulă se aplică și în ceea ce privește ghetele – asigură-te că acestea ți se potrivesc perfect înainte să mergi pe pârtie. Clăparii pentru copii sunt foarte buni, deoarece sunt mai flexibili decât cei pentru adulți și, de asemenea, au catarame care se închid mai ușor – în felul acesta, vei fi gata pentru ski într-un timp mai scurt!

Căștile de protecție sunt obligatorii atunci când mergi cu skiurile sau cu snow-boardul. Ochelarii de protecție te vor proteja de lumina puternică a soarelui și de obiectele care ți-ar putea intra în ochi (precum crengile copacilor). La fel ca la patinaj, și aici ai nevoie de cotiere și genunchiere. Învățăceii trebuie să poarte pantaloni speciali, căptușiți pentru a amortiza căzăturile.

Dacă tot vorbim despre învățat, o idee bună ar fi să iei măcar o lecție de ski sau snow-board înainte să ieși pe pârtie. Astfel, nu te vei răni înainte ca măcar să ai șansa să te bucuri de aceste sporturi. De exemplu, un instructor te va învăța cum să faci oprirea! Chiar dacă ai luat lecții, este bine să fie un adult prin preajmă, în caz că ai nevoie de ajutor. Adulții te pot ajuta să alegi pârtiile potrivite pentru tine. Dacă ești în dubii, este mai bine să începi pe pârtii mai mici și, mai târziu, să le încerci și pe cele mai mari.

Mersul cu skiurile sau cu snow-boardul poate semăna puțin cu condusul unei mașini. Trebuie să înveți să împarți drumul, sau, în acest caz, pârtia, cu ceilalți oameni. Asta înseamnă să fii atent și la cei din jurul tău pentru a putea evita accidentele.

Mai este ceva ce trebuie să știi? Da – mergi afară și bucură-te de zăpadă!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.