Ce sunt Amfetaminele?

0
1918

Amfetaminele sunt stimulenți. Ele accelerează funcțiile creierului și ale corpului. Pot avea formă de pastile, tablete sau pudră. Amfetaminele sunt de obicei înghițite, dar pot fi și inhalate, injectate sau tamponate (când cineva își linge degetul și presară pudra înainte de a o mânca). Multe studii arată faptul că drogurile sunt amfetamine.

Efecte pe termen scurt

Când amfetaminele ajung în corp, merg direct către sistemul nervos central. Amfetaminele afectează o substanță a creierului, numită dopamină, crescând nivelul acesteia, până când utilizatorul se simte undeva, „sus”.

Amfetaminele îi fac pe cei care le iau, să se simtă puternici, treji și plini de energie de la 3 la 8 ore în medie, pentru o doză mică.

Alte efecte pe termen scurt includ:

 • clănțănirea maxilarului și măcinarea dinților
 • ritm cardiac mărit și creșterea tensiunii arteriale
 • scăderea apetitului
 • vorbire continuă și rapidă
 • consumatorul nu obosește

Efecte pe termen lung

În timp, creierul se obișnuiește cu nivelul crescut de dopamină. Când se întâmplă acest lucru, cei care iau amfetamine dezvoltă o toleranță a drogului. Trebuie să ia mai mult pentru a simți aceleași lucruri ca înainte. Acest fapt, poate duce consumatorii vechi, să aibă dorința puternică de a lua droguri.

Atunci când oamenii consumă o cantitate mai mare de amfetamine, mai des, se poate pune un stres suplimentar asupra inimii, care duce la mărirea tensiunii arteriale și a ratei pulsului, respirație rapidă și chiar la insuficiență cardiacă.

Abuzul îndelungat de amfetamine poate cauza oamenilor halucinații, auzirea de voci inexistente, paranoia și dezvoltarea unei psihoze asemănătoare cu schizofrenia. Cei care consumă de mult timp amfetamine, pot deveni violenți sau pot acționa imprevizibil.

Citeste  Pericolul MDMA

Alte efecte pe termen lung includ:

 • epuizare fizică
 • insomnie și neliniște
 • amețeală și vedere neclară
 • dureri de cap
 • apetit redus și probleme de sănătate din cauza hrănirii incorecte
 • șanse ridicate de a se îmbolnăvi din cauza malnutriției
 • depresie, anxietate și paranoia
 • probleme dentare grave atunci când se consumă metamfetamină
 • tulburări de dispoziție și iluzii similare celor resimțite de persoanele cu tulburare bipolară sau psihoză

Alte probleme posibile

Consumul unei doze prea mari de amfetamină, luată o dată, poate provoca o supradoză. Cineva care ia o supradoză va avea o temperatură ridicată a corpului, halucinații, convulsii și ar putea muri.

Cei care folosesc cantități mari de amfetamine pot deveni dependenți emoțional de ele. Aceștia pot dezvolta o fixație în a găsi și în a lua amfetaine. Ar putea face orice, pentru a le obține, cu asumare de riscuri.

Oamenii care și-au obișnuit corpurile cu consumul mare de amfetamine, vor continua să le ia pentru a evita simptomele de sevraj. Acest lucru poate duce la dorința de abuz de droguri, care poate dura zile, făcând posibila renunțare și mai grea.

Amfetaminele fac parte din stimulenții din Programul II, ceea ce înseamnă că au un potențial ridicat de a crea dependență. Chiar dacă amfetaminele sunt folosite ca medicamente, se pot lua doar cu rețetă limitată. Oamenii care consumă amfetamină fără o rețetă, pot ajunge la închisoare.

Cum poate cineva să renunțe?

Oamenii obișnuiți să consume cantități mari de amfetamină, pot renunța foarte greu. Ei pot trece prin diferite probleme de dispoziție, cum ar fi agresivitate, anxietate și dorință intensă de a consuma droguri. De asemenea, se pot simți deprimați și pot avea chiar gânduri suicidale când încearcă să renunțe.

Citeste  Metamfetamina

Dacă crezi că poți fi dependent de amfetamine, vorbește cu un consilier sau înscrie-te într-un grup de sprijin. Aceste lucruri te pot determina să renunți mai repede.

Evitarea amfetaminelor

În afară de cazul în care amfetaminele au formă de pudră, ele pot arăta ca orice altă pastilă. Deoarece oamenii rareori le numesc „amfetamine”, acest lucru îi poate ajuta să fie conștienți de alte nume de amfetamine, de la nume de marcă, cum ar fi Ritalin sau Adderall la porecle precum Bennies sau Black Mollies.

Dacă cineva îți oferă amfetamine, există șanse ca acea persoană să nu știe cât de periculoase pot fi acestea. Chiar și în cazul în care drogurile sunt prescrise de un medic, asta nu înseamnă că pot fi luate în condiții de siguranță. Protejează-te, fiind conștient de riscuri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.