Ce este ketamina?

0
3403

Clorhidratul de ketamină sau ketamina, este un anestezic cu o acțiune rapidă și puternică, folosit pe animale și oameni, în timpul intervenției chirurgicale. Atunci când se folosește ilegal, ketamina este un lichid incolor pe care medicii și veterinarii îl injectează cu un ac.

Ketamina ilegală este vândută, în principiu, sub formă de pudră albă sau aproape albă, pe care consumatorii o prizează prin intermediul nasului. Alții oameni o fumează, adesea cu marijuana sau tutun. Ketamina ilegală, de asemenea, vine ca un lichid pe care violatorii sau criminalii îl pot amesteca în băuturi ca o modalitate de a droga o victimă, înainte de a o agresa.

Efectele pe termen scurt

La scurt timp după consumul ketaminei, oamenii pot intra într-o stare de vis sau să aibă halucinații. Alți consumatori simt o senzație de parcă ar pluti sau o detașare plăcută de trupurile lor. Cu toate acestea, ketamina, de asemenea, poate provoca un sentiment terifiant de detașare aproape completă, care se poate simți ca o experiență aproape de moarte. Acest lucru este denumit ca „Gaura-K” și este identic cu a avea o călătorie neplăcută cu LSD.

Efectele majore ale ketaminei durează doar 30-60 de minute, dar ketamina poate continua să afecteze coordonarea și judecata unui consumator timp de 24 de ore.
Alte efecte pe termen scurt includ: delir (o perturbare gravă a stării mintale a unei persoane), amnezie (pierderi de memorie sau uitarea), lipsa coordonării și controlului corpului, depresie, hipertensiune arterială și ritm cardiac mai rapid, încetinirea respirației și a altor probleme respiratorii – în doze mari, ketamina poate chiar încetini respirația până la punctul în care consumatorul moare.

Citeste  Despre Steroizi

Efectele pe termen lung

Nu se cunosc multe despre efectele pe termen lung ale consumului ilegal de ketamină. Medicii și oamenii de știință cred că abuzul de ketamină pe o perioadă lungă de timp, poate duce la probleme cu memoria și atenția. Ketamina, de asemenea, poate avea efecte negative asupra abilităților de învățare și stărilor mintale ale consumatorului. Consumatorii, de asemenea, ar putea avea amintiri ale experiențelor lor, timp de câteva săptămâni după ce au luat drogul.

Utilizarea frecventă a ketaminei, poate determina pe cineva să devină dependent de drog pentru a se simți bine, să facă față vieții sau stresului. Acest lucru poate duce la creșterea consumului de drog și la un risc mai mare al efectelor negative, și al problemelor mintale, pe termen lung.

Alte posibile probleme

Consumând prea multă ketamină sau amestecând-o cu alte droguri sau alcool, cresc foarte mult șansele problemelor grave de sănătate și poate surveni chiar moartea. Asta se poate întâmpla prima dată cuiva care consumă ketamină.

Oamenii care injectează ketamină, riscă să se infecteze cu boli ca HIV/SIDA sau hepatită, dacă ei împart acele cu persoane care sunt infectate.
Ketamina lichidă nu are miros sau culoare, astfel că aceasta poate fi ușor de strecurat în băutura cuiva, fără ca persoana să știe. Oamenilor cărora li se dă ketamină, pot fi mai deschiși la sugestii și mai vulnerabili la agresiune sexuală. De asemenea, din moment ce ketamina poate răvăși memoria cuiva, poate fi dificil să-și amintească ce s-a întâmplat, în timp ce era sub influența drogurilor. De aceea, ketamina este cunoscută ca și „drogul violului.”

Citeste  Ce este Cocaina?

Ketamina ilegală în Statele Unite este furată din cabinetele medicilor veterinari în formă lichidă, apoi evaporată într-o pulbere. Din cauza aceasta, este imposibil pentru consumatori să știe cât de mare e doza pe care o iau sau dacă ketamina a fost amestecată cu alte substanțe chimice periculoase.

Ketamina este listată ca substanță în Tabelul III, însemnând că are uz medical acceptabil, dar are potențial pentru abuz ilegal. Consumul ilegal sau posesia de ketamină poate aduce amenzi considerabile și închisoare.

Cum poate cineva să renunțe?

Ketamina are potențialul de a crea dependență, atât mental cât și fizic. Deoarece oamenii ar putea avea pofte intense pentru droguri, poate fi foarte dificil să renunțe.
Dacă tu nu te poți opri din a lua ketamină, discutând cu un consilier sau alăturându-te unui grup de suținere poate ajuta. Petrecând timpul liber într-un centru de dezintoxicare sau de tratament, de asemenea, poate ajuta oamenii să renunțe la obiceiul ketaminei.

Evitând ketamina

Ca toate celelalte droguri, evitându-le poate fi la fel de simplu ca și când ai spune „nu”. Asta funcționează dacă ți se oferă ketamină, dar, dacă îți este strecurată în băutură? Evitând ketamina, de asemenea, înseamnă să rămâi conștient la ceea ce se întâmplă în jurul tău la petreceri sau cluburi. Niciodată nu accepta o băutură de la un străin, și ține-ți băutura cu tine tot timpul, astfel ca tu să nu oferi nimănui șansa de a strecura ceva în ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.