Cum să îți alegi sutienul potrivit

0
2873

Sutienele reduc mișcările sânilor, cărora le dau un aspect frumos și sunt, de asemenea, folositoare din punct de vedere al sănătății. Un sutien ales corect protejează sânii unei fete atunci când aceasta face sport și poate împiedica lezarea țesutului mamar.

Alegerea unui sutien potrivit este importantă și pentru postura unei femei, în special dacă aceasta are sânii voluminoși. Dacă sutienul nu se potrivește cu mărimea sânilor, acest lucru poate determina probleme la nivelul spatelui, tensiune musculară, și chiar dureri de cap.

Cu toate acestea, 8 din 10 femei poartă sutiene care nu li se potrivesc.

Totul despre bretele,  găici, benzi, și cupe

Alegerea sutienului potrivit nu trebuie să reprezinte un chin dacă știi elementele esențiale în ceea ce privește măsurile sutienului. Sunt două elemente care descriu mărimea unui sutien: dimensiunea pieptului (denumită și mărimea benzii sau circumferința) și dimensiunea cupei.

Circumferința sau mărimea benzii este partea sutienului care acoperă pieptul și înconjoară spatele. Cupele sunt părțile sutienului care susțin sânii. Sutienele pot avea multe dimensiuni, ce reprezintă combinații diferite între dimensiunea circumferinței (ce apare trecută în cifre – în Europa numerele sunt 70, 75, 80, 85 etc) și dimensiunea cupei (ce apare trecută cu litere – A, B, C etc).

Este important ca ambele dimensiuni, atât a circumferinței, cât și a cupelor, să fie cele corecte pentru tine pentru a te asigura că sutienul se potrivește. Dacă porți un sutien care are o dimensiune a circumferinței greșită, banda sutienului poate fi mult prea strâmtă și inconfortabilă în jurul cutiei toracice, sau poate fi mult prea largă și poate determina sânii să se deplaseze. Sutienele care au cupele prea mici pun presiune pe sâni și îi determină să iasă din sutien în lateral. Cupele prea mari pot forma cute, pliuri, care au un aspect inestetic văzute pe dedesubtul hainelor.

Măsurătorile de acasă

Deci, cum ne putem măsura dimensiunile circumferinței și ale cupelor? Este foarte simplu, și este un lucru pe care îl poți face chiar în intimitatea casei tale. Tot ce ai nevoie este un centimetru.

Experții în măsurătorile sutienelor oferă două metode de calculare a circumferinței. Cea mai întâlnită metodă presupune a împresura centimetrul de jur-împrejurul cutiei toracice și a spatelui, începând de sub sâni. Panglica de măsurat sau centimetrul trebuie menținut lejer și plan pe piele și păstrat orizontal dintr-o parte în cealaltă a spatelui – nu foarte strâmt astfel încât să strângă pielea, dar nici foarte larg astfel încât să atârne la spate. Notează-ți măsurătoarea și adaugă 12 cm. Aceasta este dimensiunea circumferinței tale.

De asemenea, poți estima dimensiunea circumferinței prin trecerea centimetrului peste piept pe deasupra sânilor, pe lângă axile, și împrejurul spatelui (măsoară din aceeași poziție a spatelui ca în prima metodă). Această metodă este mai ușoară pentru că nu este nevoie să faci nicio adăugire sau alte calcule, dar unele persoane consideră totuși că este mai puțin precisă decât prima metodă.

Citeste  Cofeina

Dacă mărimea circumferinței nu se încadrează în tabelul de mărimi ale sutienelor, o regulă bună ar fi să rotunjești în minus (prin lipsă) la numărul specific cel mai apropiat de valoarea obținută de tine. Sutienele de obicei se pot lăsa (întinde) cu timpul și majoritatea prezintă sisteme de reglare (mai strâmt sau mai lejer).

Măsurarea cupei. La fel ca măsurarea circumferinței, atunci când îți faci măsurătorile pentru dimensiunea cupei, asigură-te că nu strângi sau slăbești prea tare centimetrul în jurul tău. Dacă deja deții un sutien fără burete care ți se potrivește foarte bine, poartă-l în timp ce îți iei măsurătorile pentru cupe. Ai grijă, totuși, la tipul de sutien pe care îl folosești pentru așa ceva. Bustierele pentru sport pot aplatiza sânii și pot determina ca dimensiunile citite să fie prea mici față de realitate, în timp ce sutiene cu burete, cu sârmă, sau cu push-up au efect invers.

De această dată, când plasezi centimetrul în jurul corpului tău, o vei face propriu-zis peste sâni. Notează-ți numărul rezultat în urma acestei măsurători. Acum scade rezultatul din urma măsurătorii circumferinței. Dacă diferența dintre cele două numere este mai mică de 2.5 cm, mărimea cupei tale este A. Dacă este de 2.5, mărimea cupei este A; 5 cm, cupa este B; 7-8 cm, cupa este C, și tot așa.

Așadar, ai făcut măsurătorile și ești într-o cabină probând un sutien care ar trebui să fie pe mărimea ta – dar totuși nu pare să se potrivească. Ce faci în această situație?

Modul în care se așază un sutien pe corpul tău depinde de brand și de stilul sutienului. Pentru început, e bine să aduci mai multe modele cu tine în cabina de probă. Și înainte de a-ți strânge lucrurile și a ieși din cabină pentru a căuta o mărime diferită, reglează sutienul și încearcă-l și așa. Dacă sutienul are o încuietoare reglabilă, lărgește sau strâmtează banda deplasând cârligele în altă poziție sau ajustează ariciul, dacă sutienul are un astfel de sistem de inchidere. Banda de jos a unui sutien care se potrivește ar trebui să fie pe la jumătatea spatelui tău și să treacă pe dedesubtul omoplaților pentru a oferi susținerea corectă.

Citeste  Ce este testul Papanicolau și cum decurge examinarea?

Bretelele sutienului oferă posibilitatea de a modifica felul în care se așează cupele și protejează sânii. Dacă bretelele au lungimea potrivită, sutienul ridică sânii într-un mod confortabil, iar partea din spate a sutienului se va aranja chiar pe mijlocul spatelui tău (dacă sutienul se deplasează în sus, asta ar putea să însemne ca bretelele sunt prea strânse). Ar trebui să poți să pui un deget pe dedesubtul bretelelor pentru ca acestea să nu strângă pielea de pe umeri. În general, fetele scunde vor avea nevoie să poarte bretele mai scurte decât fetele înalte. Dacă ai lărgit bretelele și simți că încă îți strâng pielea, atunci dimensiunea cupei s-ar putea să fie prea mică pentru tine.

Cupele ar putea să fie prea mici, de asemenea, în cazul în care sânii ies din sutien pe lateral, pe deasupra sau pe dedesubtul cupelor. În cazul în care cupele formează cute sau dacă observi un spațiu între sâni și sutien, atunci dimensiunea cupelor este prea mare.

Capcane în alegerea sutienului

Pentru ca un sutien să se potrivească, mai există câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când achiziționezi un sutien.

Creșterea sânilor. Sânii pot crește și se pot schimba rapid în perioada adolescenței, ceea ce înseamnă că, până ce procesul de creștere se încheie, ai putea fi nevoită să schimbi măsura sutienelor de mai multe ori. Dacă sânii tăi sunt încă în dezvoltare, cumpără un număr mai mic de sutiene și ia-ți măsurile frecvent pentru a verifica mărimile.

Din cauza faptului că în timpul procesului de creștere sânii sunt sensibili, vei constata că există materiale și stiluri de sutiene cu care te simți mai confortabil decât cu altele. De exemplu, unele fete preferă cupe dintr-o singură bucată (fără cusături), pentru că acestea nu provoacă iritații la nivelul mameloanelor; alte fete aleg stiluri care reduc mișcările sânilor pentru a calma durerile ocazionale prezente din cauza procesului de creștere.

Schimbările menstruale. Pentru unele fete, sânii își pot schimba mărimea sau forma în diferite etape ale ciclului menstrual. Multe fete constată că au nevoie de stiluri diferite de sutien în funcție de etapa ciclului menstrual în care se află.

Sâni asimetrici. Sânii cresc în ritmuri diferite de la o persoană la alta. Multe fete constată că unul dintre sâni este mai mare decât celălalt. Acest fapt este atât de comun încât producătorii de sutiene proiectează articolele astfel încât să se regleze în funcție de asimetria sânilor. Poți începe prin a regla bretelele sutienului la diverse lungimi pentru a vedea dacă ajută cu ceva.

Citeste  Cum să ai o sarcină sănătoasă

Unele fete cumpără sutiene cu bureți detașabili astfel încât să poată scoate buretele din cupa sânului mai voluminos. Sutienele cu push-up sunt cele mai bune pentru acest truc pentru că ele prezintă un burete ușor de înlăturat, poziționat sub sân.

Cârlige, sârme, și alte peripeții. Uită-te la sutienul pe care ești pe cale să îl cumperi și imaginează-ți cum ar rezista acesta la o zi întreagă de purtat. Dacă încuietoarea din față se deschide mult prea ușor, există șansa ca acel sutien să te dezamăgească în fața întregii clase? Bretelele unui sutien pot să pară potrivite în cabina de probă, dar dacă sistemul de reglare se așează în dreptul umărului sau al omoplatului, te va deranja când porți un rucsac sau o geantă?

Pentru a verifica dacă banda sutienului este prea largă, ridică ambele mâini în sus și apoi lasă-le înapoi în jos pe lângă corp de câteva ori. Dacă sutienul se ridică deasupra sânilor sau peste sâni, atunci banda sutienului este prea largă. Dacă ai nevoie de o bustieră pentru sport, fă câteva sărituri în cabina de proba pentru a evalua cât de bine protejează și previne bustiera mișcările sânilor.

De asemenea, ar fi indicat să probezi și un tricou sau un pulover peste sutienul pe care vrei să-l cumperi, pentru a vedea cum stă pe sub haine. Poate că trandafirul roz atașat pe partea din față a sutienului arată bine pe sutien, dar te face oare să arăți ca și când ți-ar fi crescut un al treilea sân în momentul în care pui alte haine peste? De asemenea, ai grijă la culoarea sutienului – cele care se apropie cel mai mult de tonul pielii tale vor fi cele mai puțin observabile pe dedesubtul hainelor deschise la culoare.

Indiferent de mărimea sau forma sânilor, cel mai important lucru la un sutien este confortul. Probează mai multe sutiene pentru a alege pe cel care ți se potrivește cel mai bine. Unele fete preferă confortul creat de sutienele din bumbac, altora le place suportul pe care îl conferă sutienele din materiale sintetice sau cele cu sârme. Există sutiene care aplatizează sânii pentru fetele ce doresc ca sânii lor să pară mai mici, sau sutiene cu bureți pentru fetele care doresc un alt aspect al sânilor lor. Niciun tip de sutien nu este mai bun sau mai prost – totul depinde de modelul care se potrivește cel mai bine pentru tine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.