Violul, fiind numit de asemenea şi „act de violenţă sexual”, li se poate întâmpla atât bărbaţilor, cât şi femeilor, la orice vârstă. FBI defineşte violul ca: „Penetrarea, nu contează cât de slabă, a vaginului sau a anusului cu orice parte a corpului sau cu un obiect, sau penetrarea unui organ sexual al altei persoane, fără acordul victimei”.
Violul este forţat şi de nedorit. Este vorba despre putere, nu despre sex. Un violator foloseşte efectiv forţa sau violenţa – sau o ameninţare – pentru a deţine controlul asupra altor persoane. Unii violatori folosesc droguri pentru a înlătura abilitatea persoanei să riposteze. Violul este o crimă, chiar dacă este comis de o persoană străină, de o persoană cu care te întâlneşti, o persoană cunoscută sau un membru din familie.
Nu are importanţă cum se întâmplă, violul este îngrozitor şi traumatizant. Oamenii care au fost violaţi au nevoie de grijă, confort şi un mod de a se vindeca.
Ce aş putea face?
Care este cel mai bun lucru pe care l-aş putea face dacă am fost violat(ă)? Ai grijă de tine în cel mai bun mod potrivit ţie. Pentru unii oameni, înseamnă să raportezi crima imediat şi să lupţi pentru a vedea violatorul dus în faţa justiţiei. Pentru alţii, înseamnă să ai parte de îngrijire medicală şi emoţională, fără a raporta violul ca fiind o crimă. Fiecare persoană este diferită.
Iată câteva lucruri pe care toată lumea care a fost în această situaţie, le-ar putea face totuşi:
- Să ştii că violul nu a fost vina ta.
- Să ai parte de îngrijire medicală.
- Controlează-ţi sentimentele.
Nu este vina ta
Indiferent de cum s-a întâmplat, nu este vina ta. Nimeni nu are dreptul să facă sex împotriva voinţei sale. Vina pentru un viol îi revine, în mod exclusiv, violatorului.
Uneori, un violator va încerca să exercite mai multă putere, pentru a face ca persoana care a fost violată să se simtă ca şi cum ar fi fost de vină. Un violator ar putea spune lucruri cum ar fi: „Ai cerut asta!” sau „Ai vrut asta!”. Acesta este doar un alt mod al violatorului de a deţine controlul. Adevărul este că ceea ce poartă o persoană (hainele cu care se îmbracă), ceea ce spune ea sau modul în care acționează, nu este niciodată o justificare pentru viol.
Multe persoane care sunt violate îşi cunosc violatorii. Acest lucru poate duce, uneori, la situaţia în care persoana care a fost violată să încerce să protejeze făptaşul. Asigură-te că îţi protejezi prioritatea. Nu îţi face griji în privinţa protejării persoanei care te-a violat.
Dacă vrei să raportezi crima la poliţie, fă-o. Raportând un viol, i-ar putea ajuta pe alţii să se protejeze de acea persoană – şi te poate ajuta să simţi mai puțin faptul că ai fost o victimă.
Dar, raportând fapta la poliţie, ar putea fi un lucru dificil pentru unii oameni. Dacă nu te simţi confortabil făcând asta, nu trebuie. Poţi prefera să asculţi sfaturi despre ceea ce să faci, de la un adult care are experienţă, care poate fi drăguţ cu tine. Fă orice te ajută să te simţi în siguranţă şi vindecat(ă), fără să te învinovăţeşti.
Solicită asistenţă medicală
Primul lucru de care are nevoie cineva care a fost agresat în acest fel este să meargă la doctor. O mulţime de centre medicale şi departamente de urgenţă a spitalelor au medici şi îndrumători care au fost pregătiţi să aibă grijă de cineva care a fost violat. Este un lucru important să ai parte de îngrijire medicală deoarece un doctor va trebui să verifice dacă ai contactat boli cu transmitere sexuală şi leziuni interne.
Cele mai multe zone au linii de asistență telefonică locale pentru persoanele violate, care îţi pot oferi sfaturi în legătură cu locul unde poţi să obţii ajutor medical. Poate vei dori să ai un prieten sau un membru din familie care să te însoţească, în special dacă eşti supărat(ă) sau nesigur(ă). Unele centre de criză pentru persoanele aflate în această situaţie asigură, de asemenea, avocaţi care te pot însoţi.
Dacă ai sub 18 ani şi nu vrei ca părinţii tăi să afle despre viol, întreabă centrele de criză care se ocupă de viol despre legile din regiunea ta. Multe jurisdicții tratează examenele de viol în mod confidențial, dar unii vor cere ca un părinte sau tutore să fie anunţat.
Ar trebui să obții asistență medicală imediat, fără să schimbi hainele, să faci duș, spălături vaginale sau să te limpezeşti. Poate fi greu să nu te cureţi temeinic, desigur – este un instinct uman natural ca oamenii să spele toate urmele unui atac sexual. Dar, fiind examinat imediat este cel mai bun mod de a te asigura că obții un tratament medical adecvat. Asistența medicală imediată ajută, de asemenea, atunci când oamenii decid să raporteze infracțiunea, furnizând dovezi necesare pentru a urmări violatorul, în condiţiile în care un caz penal este urmărit. Dacă ai fost violat(ă) și crezi că nu vrei să raportezi incidentul, ai putea să îţi schimbi părerea ulterior – acest lucru se întâmplă de multe ori – și având rezultatele unui examen medical, te poate ajuta să faci acest lucru. Există legi, cunoscute sub numele de termen de prescripţie, care dau unei persoane doar o anumită perioadă de timp pentru a exercita o acțiune în justiție pentru o crimă, deci, astfel încât să fie sigur că știe în cât timp trebuie să raporteze violul.
Chiar dacă nu eşti examinat(ă) imediat, acest lucru nu înseamnă că nu vei putea fi mai târziu. Este întotdeauna cel mai bine să mergi la un medic imediat după un viol, desigur. Dar, o persoană poate merge în continuare la un medic sau la clinica locală pentru a verifica dacă are boli cu transmitere sexuală, o sarcină sau leziuni, în orice moment după ce a fost violată. În unele cazuri, medicii pot aduna chiar şi dovezi la mai multe zile după ce a avut loc un viol.
Ce se întâmplă în timpul examinării medicale?
Când mergi la spital după un viol, un consilier instruit sau un asistent social te va asculta în timp ce vorbeşti despre ceea ce s-a întâmplat. Vorbind cu un ascultător instruit, te poate ajuta să îndepărtezi unele emoţii pe care le simţi, în aşa fel încât, să începi să fii calm şi în siguranţă din nou.
Consilierul va putea vorbi, de asemenea, cu tine despre examinarea medicală şi ce implică aceasta. Fiecare stat sau jurisdicție are cerințe diferite, desigur, dar aici sunt unele dintre lucrurile care se pot întâmpla în timpul examenului medical:
- Un profesionist medical te va testa pentru boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV / SIDA. Aceste teste ar putea implica colectarea de sânge sau mostre de salivă. Cu toate că gândul de a contacta o boală cu transmitere sexuală după un viol este un fapt extrem de înfricoşător, este cu atât mai eficient sau boala poate fi tratată. Doctorii pot începe cursuri imediate de tratament pentru boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV / SIDA, care va crește foarte mult protecția împotriva dezvoltării acestor boli.
- Dacă eşti femeie, un profesionist medical te poate trata pentru a preveni o sarcină nedorită, dacă doreşti.
- Un profesionist medical te va examina intern pentru a verifica dacă a fost cauzată vreo leziune din cauza violului.
- Un profesionist medical sau un tehnician instruit poate și să ia mostre de păr, piele, unghii sau fluide corporale de pe hainele sau corpul tău.
- Dacă crezi că ţi-a fost dat un medicament pentru viol, un medic sau tehnician poate testa acest lucru, de asemenea. Fii conștient de faptul că acest test de toxicologie include orice fel de droguri ilegale.
În orice moment din timpul examenului medical, poți spune dacă nu doreşti ca un anumit test sau probe colectate să se efectueze. Toate procedurile sunt realizate pentru a te ajuta, astfel încât să ai controlul asupra celor pe care doreşti să fie făcute, precum și un cuvânt de spus în orice nu doreşti.
Controlează-ţi sentimentele
Violul nu dăunează doar fizicului, ci poate fi traumatizant şi la nivel emoțional, de asemenea. Atenţia emoţională corespunzătoare, îngrijirea și suportul pot ajuta o persoană să înceapă procesul de vindecare și pot preveni problemele persistente de mai târziu.
Cineva care a fost violat ar putea simţi o mulţime de lucruri: nervozitate, degradare, ar putea fi speriat, înfricoşat sau confuz. Este de asemenea normal, ca cineva care a fost violat(ă) să se simtă rușinat(ă) sau jenat(ă). Unii oameni se îndepărtează de prieteni și familie. Alţii nu vor să fie singuri. Alţii sunt depresivi, îngrijoraţi sau nervoşi.
Uneori sentimentele care ţin de viol pot apărea în moduri fizice, cum ar fi probleme cu somnul sau cu mâncatul. Ar putea fi greu să te concentrezi la şcoală sau să participi la activităţile zilnice. Alteori, poţi simti că nu vei trece peste trauma violului. Experții, de multe ori, se referă la aceste emoții – și la efectele lor fizice secundare – ca fiind numite sindromul trauma violului. Cea mai bună cale de a reacţiona împotriva lor este cu ajutor profesionist.
Oamenilor le poate fi greu să se gândească sau să vorbească despre o experiență înfricoșătoare, mai ales ceva la fel de personal ca și violul. Cei care au fost violaţi evită să caute ajutor, pentru că se tem că dacă vorbesc despre asta, le va aduce înapoi amintiri sau sentimente care sunt prea dureroase. Dar ascunderea acestui lucru poate face, de fapt, mai mult rău decât bine.
Vorbind despre viol într-un mediu sigur, cu ajutorul și sprijinul unui profesionist instruit este cel mai bun mod de a asigura vindecarea pe termen lung. Operând cu durerea mai devreme, mai degrabă decât mai târziu, poate ajuta la diminuarea simptomelor, cum ar fi coşmarurile şi privirile retrospective. Aceasta poate ajuta, de asemenea, ca oamenii să evite comportamente și emoții potențial dăunătoare, cum ar fi depresia majoră sau auto-vătămarea.
Fiecare supraviețuitor al unui viol acționează prin sentimentele sale, în mod diferit. Unii oameni se simt cel mai confortabil vorbind unu-la-unu cu un terapeut. Alții găsesc că aderarea la un grup de sprijin, îi ajută să se simtă mai bine, pentru a primi înapoi puterea și pentru a trece mai departe. Într-un grup de sprijin, poți obține ajutorul necesar. Experienţa şi ideile tale îi pot ajuta pe alţii să se vindece!