Marijuana este un amestec de culoare verde-brun de flori uscate, tulpini și plante ale cânepei indiene (Cannabis sativa). O formă mai puternică a marijuanei, numită hashish (hash), seamănă cu prăjituri maro sau negre sau bile.
Marijuana este de obicei și fumată sub formă de țigară (joints sau doobies), sau pusă în trabucuri golite (blunts), pipe (bowls) sau conductă de apă (bongs). Unii oameni o amestecă în mâncare sau la prepararea ceaiului.
Efecte pe termen scurt
Principalul agent chimic activ în marijuana este THC (delta-9-tetrahydro-canabinol). Atunci când cineva fumează marijuana, THC trece de la plămâni în fluxul sanguin. De acolo, acesta ajunge la creier și la alte organe.
THC se conectează cu un receptor al celulelor nervoase în creier. Atunci când aceste celule nervoase sunt în acele zone ale creierului care guvernează percepția senzorială și plăcerea, provoacă marijuana „high”
THC, de asemenea, se conectează cu receptorii de pe celulele nervoase din alte zone ale creierului. Atunci când aceste zone ale creierului afectează gândirea, memorarea, coordonarea și concentrarea, poate cauza efecte secundare nedorite, precum:
- dificultate în gândire și rezolvarea problemelor;
- probleme de memorie și învățare;
- pierderea coordonării;
- percepție distorsionată.
Aceste efecte secundare sunt temporare, dar poate fi periculos șofatul sub influența drogurilor.
Oamenii, de asemenea, ar putea să observe alte efecte secundare pe termen scurt al utilizării marijuanei, precum:
- o creștere a apetitului;
- senzație de amețeală sau oboseală;
- o scădere a inhibițiilor.
Efecte pe termen lung
Cercetătorii au constatat că folosirea marijuanei pe o perioadă lungă de timp, poate avea mai multe efecte secundare de durată. De exemplu:
Modificări în creier. Marijuana poate afecta zonele creierului care joacă un rol în capacitatea noastră de rememorare, multifuncțională și de a acorda atenție.
Probleme de fertilitate. Studiile pe animale sugerează că folosind o grămadă de marijuana poate fi legată de scăderea numărului de spermatozoizi la bărbați și întârzierea ovulației la femei. Femeile care consumă marijuana când sunt însărcinate pot fi mai susceptibile de a avea copii cu probleme de dezvoltare sau de comportament.
Probleme respiratorii. Persoanele care consumă marijuana pot dezvolta probleme cu sistemul respirator – cum ar fi mai mult mucus, o tuse cronică sau bronșită.
Probleme cu sistemul imunitar. Consumând marijuana prea mult, ar putea face mai dificilă lupta organismului cu infecțiile.
Probleme emoționale. Persoanele care consumă marijuana au mai multe șanse de a spune că ei observă semnele depresiei și anxietății. Dacă cineva are o stare similară schizofreniei sau tulburării bipolare, marijuana poate face uneori simptomele mai rele.
Alte probleme
Unele state își schimbă legile ca să facă legală deținerea unor mici cantități de marijuana în anumite situații (cum ar fi: atunci când este prescrisă pentru uz medical). Dar multe state încă au legi împotriva consumului, creșterii și vânzării de marijuana – și persoanele prinse cu aceasta s-ar putea confrunta cu amenzi, incluziv închisoare.
Iată câteva modalități prin care consumul de marijuana te-ar putea afecta:
Acuzații penale. Legile marijuanei pot fi confuze. De exemplu, un stat ar putea permite unei persoane să aibă o cantitate mică de marijuana cu prescripție medicală – dar legile aceluiași stat fac ilegal să o cumperi, să o vinzi sau să o cultivi.
Probleme de carieră. Persoanele acuzate pot sfârși cu antecedente penale care le-ar ruina planurile pentru colegiu sau de a-și găsi un loc de muncă.
Testarea de droguri. Zilele acestea, angajatorii adesea testează persoanele pentru consumul de droguri, ca parte a procesului de angajare. Marijuana poate apărea la un test de droguri timp de câteva săptămâni, după ce a fost consumată ultima dată. Deci, persoanele care consumă marijuana, pot descoperi că ele nu obțin slujba pe care o vor. Unele companii fac teste de droguri de rutină asupra angajaților, astfel încât cine consumă marijuana își poate pierde locul de muncă.
Utilizarea medicală de marijuana
Administrația Mâncării și Drogurilor a Statelor Unite a aprobat pastilele ce conțin THC ca o modalitate de a alina durerea, greața, rigiditate musculară și alte probleme de mișcare – în special, pentru persoanele cu cancer și HIV.
Încă există o grămadă de discuții despre folosirea medicală a marijuanei, totuși. Deci, pastila THC este disponibilă doar în anumite state și cere prescripție medicală. În momentul de față, nu există suficiente cercetări pentru a spune cu siguranță dacă fumatul marijuanei este mai util decât a lua THC ca și pastilă. Oamenii de știință încă studiază acest lucru.
Ce se întâmplă dacă vreau să renunț?
Persoanele care au consumat marijuana pentru o vreme pot avea simptome de sevraj atunci când ele încearcă să renunțe. Se pot simți iritate, anxioase, depresive, au probleme de somn sau nu au poftă de mâncare.
Sevrajul de marijuana poate fi un pic asemănător cu sevrajului de cofeină: este, de obicei, cel mai rău o zi sau două, după încetarea consumului de marijuana. După aceea, simptomele de sevraj descresc gradual. Ele, de obicei, dispar după o săptămână sau două, după ce persoana nu mai consumă droguri.
Dacă tu sau cineva cunoscut vrea să înceteze consumul de marijuana, discuția cu un consilier poate fi de mare ajutor. Studiile sugerează că o combinație de consiliere individuală și sesiuni de terapie în grup, este cea mai bună abordare pentru a stopa consumul de marijuana.