Oare trebuie să mă îngraș?

0
1897

Oare trebuie să mă îngraș?

Aș vrea să joc hochei așa cum o făceam în gimnaziu, dar acum că sunt la liceu, ceilalți băieți s-au dezvoltat și eu nu. Ce pot să fac?

Toți prietenii mei sunt lați în umeri și arată de parcă ar putea mișca munții din loc. Orice aș face, eu sunt tot, numai piele și os. Oare ce pot să fac pentru a fi și eu ca ei?

Nu este ca și cum aș vrea să mă îngraș foarte tare, doar că aș vrea să am și eu forme cum au fetele de la televizor. Ce pot să fac să arăt și eu așa?

Mulți dintre adolescenți cred că sunt prea slabi și se întreabă dacă ar trebui să facă ceva în legătură cu asta.

De unde această dorință de a câștiga în greutate?

Iată câteva dintre motivele pentru care oamenii vor să ia în greutate:

Mă tem că este ceva în neregulă cu mine. Dacă vrei să te îngrași deoarece crezi că ai o problemă de sănătate, ar trebui să vorbești cu medicul de familie. Cu toate că anumite probleme de sănătate pot fi cauza subponderabilității, majoritatea pot avea și alte simptome, cum ar fi durerea de stomac și diareea. Așadar, este mai mult decât posibil să te simți rău dacă suferi de astfel de probleme de sănătate ce te împiedică să pui câteva kilograme în plus.

Sunt îngrijorat pentru că toți prietenii mei s-au dezvoltat și eu nu. Atât fetele, cât și băieții încep să crească în înălțime și să se dezvolte abia când ajung la pubertate. Schimbările ce vin odată cu pubertatea au legătură cu creșterea în greutate, iar în cazul băieților cu umeri mai lați și dezvoltarea masei musculare.

Cum fiecare crește în mod diferit, este posibil ca unii dintre prietenii tăi să fi început să se dezvolte de la 8 ani (în cazul fetelor) sau de la 9 ani (în cazul băieților). Dar pentru alți copii, pubertatea poate să înceapă abia imediat după ce împlinesc 12 ani, dacă ne referim la fete, sau dacă vorbim despre băieți, 14 ani. Și, oricând ar începe procesul de pubertate, pot să mai treacă încă trei sau patru ani până când te dezvolți complet și ajungi la greutatea și masa musculară pe care o vei avea ca adult.

Unii oameni trec prin ceea ce se numește pubertate întârziată. Dacă te numeri printre cei care înfloresc târziu, s-ar putea să fie din cauză că și unele din rudele tale să fi trecut prin aceeași experiență în trecut. Cei mai mulți dintre adolescenții care se dezvoltă târziu nu trebuie să facă nimic în legătură cu asta, până la urmă, se vor dezvolta normal – și aici vorbim despre luarea în greutate și creșterea masei musculare. Dacă grijile tot nu dispar, poate ar fi mai bine să se ia legătura cu un medic.

Citeste  Endometrioza

Întotdeauna am vrut să practic un anumit sport; acum nu mai sunt sigur dacă pot.

Mulți oameni ajung să iubească un anumit sport în școala primară sau în gimnaziu, dar este posibil să fie uitați pe banca de rezervă pentru că nu s-au dezvoltat la fel de devreme ca ceilalți. Dacă te-ai văzut dintotdeauna jucând fotbal, poate să îți fie greu atunci când corpul nu te ajută. S-ar putea să fie nevoie să aștepți până când corpul tău ajunge la pubertate ca să poți juca fotbal cu echipa.

Sau poți lua oricând în considerare alt sport. Dacă ai fost cel mai rapid jucător defensiv în echipa de fotbal în gimnaziu, dar acum ești înalt și slab poate că ar trebui să te îndrepți spre un alt domeniu sportiv, cum ar fi atletismul. Mulți adulți ajung la concluzia că sporturile pe care iubesc să le practice sunt cele care se potrivesc cel mai bine cu trupurile lor.

Pur și simplu urăsc felul în care arăt!

Pubertatea poate fi un adevărat chin și fără povara perfecțiunii. Corpul tău trece prin anumite schimbări, sau nu o face; corpul prietenilor tăi, la fel. Aceste lucruri sunt remarcate de cei din jur. Este ușor să judecăm totul după aparențe. Viața poate fi uneori un concurs de frumusețe în toată puterea cuvântului!

Corpul tău îți aparține ție și numai ție și oricât de frustrant ar fi, nu poți grăbi sau schimba lucrurile. Dar este un lucru care sigur îți poate fi de folos: fă tot ce este posibil ca să îți menții corpul sănătos, astfel încât să crești și să te dezvolți așa cum trebuie. Respectul de sine, de asemenea, joacă un rol major. Cei care învață să se placă așa cum sunt au asupra lor o aură de încredere care îi face mai atrăgători în ochii persoanelor de sex opus.

Dacă ai probleme cu imaginea de sine, vorbește despre asta cu cineva care a trecut prin ce treci tu acum și care înțelege ceea ce simți – acea persoană poate fi un părinte, un medic, un consilier, antrenorul tău sau un profesor.

Este Vorba despre Creștere, Nu despre Câștig

Oricare ar fi motivul – medical sau de orice altă natură – pentru a câștiga în greutate, un lucru este cert: majoritatea adolescenților nu au de ce să încerce să ia în greutate cu forța. Un efort ca acesta nu va da roade în cel mai bun caz și în cel mai rău, va duce la creșterea grăsimii corporale, expunându-te riscului apariției unor probleme grave de sănătate.

Citeste  Trucuri Și Inspirații Pentru Gătit

Așadar, mai bine concentrează-te pe a deveni puternic, nu gras. Adolescentul trebuie să aibă grijă de el și să își mențină corpul sănătos și în formă, astfel încât acesta să se dezvolte corespunzător. Iată câteva lucruri care pot fi de ajutor:

Nutriția: o misiune posibilă.

Prietenii tăi care vor să piardă în greutate mănâncă mai multe salate și fructe. Surpriză: așa ar trebui să faci și tu. Poți să îți ajuți mai mult organismul dacă mănânci diversificat și sănătos în loc să te străduiești să câștigi în greutate consumând alimente nesănătoase care sunt bogate în grăsimi și zaharuri. Prin încercarea de a te hrăni cu forța, sunt mai mari șansele de a câștiga grăsime corporală în exces, decât de a te îngrășa.

Doar prin consumul de hrană variată sănătoasă, mese echilibrate și gustări regulate, și ridicându-te de la masă când simți că se întrezărește senzația de sațietate, îi oferi corpului ceea ce are nevoie.

O alimentație corectă nu trebuie să fie greu de urmat. Iată câteva trucuri utile:

  • Mănâncă multe legume și fructe
  • Alege consumul de cereale integrale
  • Nu sări peste micul dejun
  • Mănâncă gustări sănătoase
  • Redu consumul de chipsuri și băuturi carbogazoase

Mâncatul sănătos joacă un rol major în acest moment al vieții tale, pentru că numai o nutriție sănătoasă este cheia spre o creștere și o dezvoltare corespunzătoare. De asemenea, tot acum este indicat să înveți despre obiceiurile alimentare sănătoase – o să ajungi să le simți ca o a doua natură – și te vor ajuta să te menții sănătos și plin de energie, chiar și fără a te gândi măcar cum să faci asta.

Importanța Obiceiurilor Sănătoase

Fă mișcare.

O altă modalitate de a menține corpul sănătos este de a include exercițiile fizice în viața de zi cu zi. Poți alege să mergi pe jos până la școală, să te joci Frisbee cu prietenii tăi sau să ajuți cu treburile casnice. Ori, ai putea să te antrenezi la sală sau să te înscrii într-o echipă sportivă.

Regula de aur a efortului fizic în timpul adolescenței: încearcă să faci cel puțin 60 de minute de exerciții de intensitate fizică moderată și înaltă zilnic.

Exercițiile fizice de forță, când sunt făcute corect, sunt o metodă bună pentru a menține corpul sănătos, dar nu înseamnă neapărat că ne ajută să facem mușchi. Băieților, în special, le cresc mușchii brațelor în timpul pubertății, dar asta nu garantează că vor ajunge să pozeze ca modele pentru revista Muscle & Fitness – în câțiva ani – unii oamenii pur și simplu nu au corpul potrivit pentru așa ceva. Genele noastre sunt în mare parte responsabile pentru tipul de corp cu care ne naștem. Corpul de adult vine în toate formele și mărimile, iar unii oameni vor fi mereu slabi, indiferent de ce măsuri ar lua.

Citeste  Sfaturi pentru un bronz sănătos

Dacă ai ajuns la pubertate și te antrenezi așa cum trebuie, vei întări sistemul muscular. Și, în cazul băieților, odată ajunși la pubertate, antrenamentele fizice îi pot ajuta să își dezvolte musculatura, dacă asta vor. Și fetele pot beneficia de pe urma exercițiilor fizice, de asemenea, dar, nu la fel ca băieții.

Ai grijă să lucrezi cu un instructor calificat sau cu un alt adult specializat care să-ți explice ce trebuie să faci pentru a evita să îți faci rău de unul singur.

Slăbitul și suplimentele alimentare. Dacă ești de părere că băutul din cutii sau suplimentele alimentare te vor ajuta să îți dezvolți musculatura peste noapte gândește-te de două ori înainte. Suplimentele alimentare sau pastilele care promit așa ceva, pot, în cel mai bun caz să fie o pierdere de bani, iar în cel mai rău caz, pot fi dăunătoare sănătății tale.

Cea mai eficientă metodă de a dezvolta masa musculară este prin a consuma alimente sănătoase. Înainte de a lua suplimente alimentare de orice natură, fie vorba chiar și de vitamine, este de preferat să cereți părerea unui medic.

Dormitul suficient și de calitate: calea cea mai sigură spre a arăta uimitor.

Somnul joacă un rol major în creșterea și dezvoltarea normală a organismului adolescentului. Un somn suficient, odihnitor și de calitate și organismul tău va fi mai în formă și mai plin de energie. În timpul somnului, corpul lucrează, creierul primește oxigen, organismul eliberează hormonii de creștere și se sprijină astfel dezvoltarea masei musculare a corpului, chiar și în stare de odihnă.

Încrederea de sine contează. Te poate ajuta foarte mult să știi că procesul de schimbare pe care o să îl sufere corpul tău pe viitor, este inevitabil. Foarte puțini dintre noi mai arată la 25 de ani, așa cum arătau când aveau 15 ani.

Nu uita niciodată că, dacă te simți bine în pielea ta, acest lucru va fi remarcat de cei din jur, iar o imagine de sine crescută te va face mai atrăgător în ochii celorlalți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here