Din ce în ce mai mulţi pasageri, îşi exprimă opinia despre scrisul mesajelor în timpul condusului. Dacă un şofer care scrie mesaje, îţi provoacă nervozitate, dar nu eşti sigur cum să deschizi subiectul, în continuare, găseşti câteva idei:
- Abordarea directă. Poţi spune: „Îmi cer scuze, dar mă deranjează momentul în care oamenii scriu mesaje şi conduc în acelaşi timp”. Aşteaptă să vezi cum reacţionează acea persoană. Multe persoane vor admite faptul că, probabil, nu este o idee bună sau vor lăsa, cel puţin, telefonul jos.
- Abordarea subtilă. Dacă nu îţi e comod să îi spui direct unui conducător auto să renunţe la mesaje, încearcă o aluzie: „Ţi-ar plăcea să îţi scriu mesaje în timp ce conduc?” Sau, în timp ce multe state dau amenzi pentru scrierea mesajelor la volan, ai putea spune „Am văzut mulţi poliţişti azi, nu ţi-ai dori să scrii chiar acum”. Sau poţi puncta lucruri pe care conducătorul auto nu le-a văzut (sau abia le-a văzut). Cum ar fi, „Ai văzut acel câine/copil/camionul răsturnat?”.
Dacă ştii persoana căreia şoferul cu care sunteţi, îi scrie, cere-i acestuia telefonul pentru a-i spune ceva. Apoi, trimite un mesaj în care să scrii: „Conduc, vorbim mai târziu.”
În cazul în care şoferul te sâcâie devenind nervos, este momentul perfect pentru a-i spune: „Da, scrierea mesajelor în timp ce conduci mă enervează. Niciodată nu ştii dacă persoana din faţa sau spatele tău face acelaşi lucru”.
- Abordarea „Uau, priveşte acel conducător auto indisciplinat!”. Atrage atenţia şoferilor care trec de pe o bandă pe alta, care conduc cu 45 de km pe autostradă, care nu ţin cont de indicatoarele STOP sau opresc la lumina verde. Apoi, poți face presupuneri cui i-ar putea scrie. Sau, încearcă un joc în care trebuie să loveşti maşini, câştigând puncte de fiecare dată când vezi un conducător auto care scrie mesaje (acest lucru are avantajul suplimentar de a obliga conducătorul auto să se concentreze asupra împrejurimilor, nu asupra ecranului).
- Abordarea grupului. Dacă întregul grup din care faci parte, crede că un şofer reprezintă un pericol, faceţi un plan împreună. Luaţi cheile de la maşină ale şoferului: asta ar trebui să faceţi, în mod normal, când conducătorul auto este beat, iar studiile arată că şoferii care scriu mesaje, sunt chiar mai periculoşi de atât. Sau, nu acceptaţi să mergeţi cu acea persoană. Dacă un număr de persoane boicotează un şofer, el sau ea va primi mesajul.
- Abordarea de salvare a vieţii. În cazul în care, o persoană continuă să scrie mesaje şi să conducă sau te sâcâie din cauză că eşti îngrijorat, evită să mergi cu acea persoană. Lasă şoferii care scriu mesaje să ştie că îi îndepărtaţi (dacă te simţi confortabil să faci asta) – un pic de rușine, îi face pe oameni să se gândească de două ori, cu privire la obiceiurile proaste. Sau, spune ceva de genul, „Tatăl meu mi-a spus că nu pot merge cu tine, deoarece tu scrii mesaje, în timp ce conduci”.
Vorbind despre părinţi: după cum ştim toţi, nu doar şoferii tineri scriu mesaje la volan. Dacă eşti nevoit să stai în maşină cu un adult care scrie mesaje (sau foloseşte Twitter-ul ori Email-ul) fiind în maşină, fii direct și spune-i să se oprească. Mulţi adulţi ştiu că părinţii le spun în mod constant copiilor, să nu scrie mesaje la volan, deci, se vor simţi destul de stânjeniți încât să pună telefoanele jos.
În cazul în care, un conducător auto nu are nicio intenţie să lase telefonul jos sau râde când tu eşti nervos din această cauză, nu te certa cu el. Ultimul lucru de care are nevoie cineva este un drum periculos, cu un şofer care scrie mesaje. Ieşi din maşină cât de repede poţi. Data viitoare când acel şofer îţi va propune o plimbare cu maşina, spune: „Nu, mulţumesc”.