Oasele și Sistemul Osos

1
11390

Gândește-te la ultimul Halloween pentru un minut. Oriunde te uitai, erau vampiri, fantome sau schelete rânjind către tine. Vampirii și fantomele nu există, dar scheletele cu siguranță!

Fiecare persoană prezintă un schelet constituit din multe oase. Acestea conferă corpului structură, mobilitate, protecție organelor și prezintă multe alte roluri.

Este timpul să aruncăm o privire la oasele tale, la toate cele 206 ce alcătuiesc scheletul corpului unui adult!

Din ce sunt făcute oasele?

Dacă ai văzut vreodată un schelet adevărat sau o fosilă într-un muzeu, ai putea crede că toate oasele sunt moarte. Cu toate că oasele din muzee sunt uscate, tari sau friabile, cele din corpul tău sunt diferite. Oasele ce alcătuiesc scheletul tău sunt toate vii, crescând și schimbându-se tot timpul, ca și alte părți ale corpului.

Aproape fiecare os din corpul tău este alcătuit din aceleași materiale componente:

  • Suprafața exterioară a osului se numește periost. Este o membrană subțire, densă, ce conține nervi și vase de sânge care hrănesc osul.
  • Următorul strat este constituit din osul compact. Această parte, netedă și foarte tare, este aceea pe care o vezi când privești scheletul.
  • În interiorul osului compact se află multe straturi de os spongios cu aspect asemănător unui burete. Osul spongios nu este la fel de tare ca și cel compact, dar este încă foarte puternic.
  • În multe oase, acesta protejează partea interioară a osului, măduva osoasă. Este un fel de jeleu gros, și rolul ei este să realizeze celule sanguine.

Cum cresc oasele?

Când erai copil, aveai mâini micuțe, picioare micuțe, toate erau micuțe! Încet, pe masură ce crești, totul devine un pic mai mare, inclusiv oasele.

Corpul unui bebeluș are în jur de 300 de oase la naștere. Acestea fuzionează (se unesc pe parcurs) pentru a forma cele 206 oase ale adulților. Unele din oasele bebelușilor sunt făcute în întregime din materialul numit cartilaj. Altele sunt parțial constituite din acesta. Cartilajul este moale și flexibil. În timpul copilăriei, pe parcursul dezvoltării, cartilajul crește și este încet înlocuit de către os, cu ajutor din partea calciului.

Până la atingerea vârstei de 25 de ani, procesul va fi complet. După ce s-a întâmplat asta, nu mai poate exista creștere – oasele nu vor fi niciodată mai mari de atât. Toate aceste oase alcătuiesc un schelet care este foarte puternic dar și foarte ușor.

Coloana vertebrală

Coloana ta vertebrală este o parte a scheletului ce se poate verifica ușor:

Schelet Uman

încearcă să îți atingi centrul spatelui și îi vei simți umflăturile (proeminențele) sub degetele tale.

Coloana îți permite să te răsucești și să te apleci, și îți menține corpul vertical. Protejează, de asemenea, măduva spinării, un pachet mare de nervi care trimite informația de la creier către restul corpului. Coloana vetebrală este specială deoarece nu este compusă din unul sau chiar 2 oase: conține 26 de oase! Acestea se numesc vertebre și fiecare are forma unui inel.

Sunt diferite tipuri de vertebre la nivelul coloanei și fiecare îndeplinește un rol diferit:

  • Primele 7 vertebre din partea superioară alcătuiesc zona cervicală. Aceste oase se află în spatele gâtului tău, chiar sub creier, și îți sprijină gâtul și capul. Capul tău este destul de greu, așa că este norocos să se bucure de suportul vertebrelor cervicale!
  • Mai jos de vertebrele cervicale, se află zona toracică, și sunt 12 vertebre în totalitate. Acestea susțin coastele. Sub vertebrele toracice se află 5 vertebre lombare. Sub acestea se află zona sacrală, alcătuită din 5 vertebre care fuzionează și alcătuiesc un singur os.
  • Într-un final, chiar la capătul coloanei vertebrale este coccisul, care este un os alcătuit din 4 vertebre unite. Secțiunile finale ale coloanei sunt importante când vine vorba de a susține greutatea și conferirea centrului de greutate. Deci când ridici un rucsac greu, vertebrele lombare, sacrumul și coccisul îți furnizează puterea. Când dansezi, sari sau chiar și atunci când mergi, aceste componente ajută la menținerea echilibrului.
Citeste  Cum stă treaba cu deshidratarea?

Cutia Toracică

Inima, plămânii și ficatul sunt toate organe foarte importante și din fericire Cutia Toracicadispui de coaste care să se ocupe de protecția lor. Coastele se comportă ca o cușcă de oase în jurul pieptului tău. Este ușor să simți partea terminală a cuștii respective prin trecerea degetelor de-a lungul părților anterioare și laterale ale corpului la o distanță mică sub inima ta (câțiva centimetri). Dacă respiri profund îți poți simți cu usurință coastele în partea frontală a corpului, de asemenea. Unii copii slabi își pot vedea chiar câteva coaste prin piele.

Coastele tale vin în perechi, iar partea dreaptă și partea stângă a fiecărei perechi sunt identice. Majoritatea oamenilor prezintă 12 perechi de coaste, dar unii s-au născut cu una sau mai multe coaste în plus, iar alți oameni pot avea o pereche în minus.

Toate cele 12 perechi se atașează în spatele coloanei vertebrale, unde sunt menținute în loc, de către vertebrele toracice. Primele 7 perechi se prind în fața sternului, un os puternic din centrul pieptului tău, acesta menținând coastele fixe. Seturile de coaste rămase, nu se atașează direct de stern. Următoarele perechi sunt legate de coastele de deasupra cu ajutorul cartilajului.

Ultimele 2 perechi se numesc coaste flotante pentru că nu sunt conectate de stern sau de cele de deasupra lor. Dar nu îți face griji, aceste coaste nu vor fi niciodată pierdute. Ca și celelalte coaste, sunt atașate cu grijă în spatele coloanei.

Craniul

Craniul tău protejează cea mai importantă parte din corp – creierul. Îți poți simți craniul prin apăsarea capului tău, mai ales în partea din spate la câțiva inci distantă de gât. Craniul este de fapt, alcătuit din diferite oase. Unele dintre ele îți protejează creierul, în timp ce altele realizează structura feței tale. Dacă atingi zona de sub ochi, poți simți creasta osului care formează gaura în care se află ochiul tău.

Și, cu toate că nu îl poți vedea, cel mai mic os al corpului tău se află în cap, de asemenea. Osul scărița din spatele timpanului este de numai 1 până la 13 inci ( 2,5 până la 3,3 milimetri) lungime.

Vrei să mai știi și altceva? Maxilarul inferior este singurul os mobil din capul tău. Se deschide și se închide pentru a-ți permite să vorbești și să mesteci mâncare.

Craniul tău este destul de „cool”, dar este în schimbare încă de când erai un bebeluș. Toți bebelușii se nasc cu spații printre oasele craniului. Acest lucru permite oaselor să se miște, să se închidă și chiar să se suprapună pe masură ce copilul trece prin canalul de naștere. Pe masură ce bebelușul crește, spațiul dintre oase se închide încet și dispare iar articulațiile speciale numite suturi conectează oasele.

Citeste  Ochelarii și lentilele de contact

Mâinile tale

În timp ce stai jos și tastezi, în timp ce te balansezi în leagăn, Manachiar și atunci când îți iei prânzul, folosești oasele degetelor, mâinii, încheieturii și brațului.

Fiecare braț este atașat de un omoplat sau scapula, un os mare, triunghiular în partea superioară a spatelui de-o parte și de alta a cutiei toracice. Brațul este alcătuit din 3 oase: humerusul, deasupra cotului, radiusul și ulna (cubitusul), situate sub cot.

Fiecare din aceste oase sunt mai largi spre margine și mai înguste în centru, ajutând să ofere rezistență locului unde întâlnește un alt os. La finalul radiusului și ulnei sunt 8 oase mai mici ce alcătuiesc încheietura mâinii. Cu toate că aceste oase sunt mici, ele se pot deplasa într-adevăr! Răsucește-ți încheietura mâinii sau fă semnul de salut și vei vedea felul în care aceasta se mișcă.

Partea centrală a mâinii este constituită din 5 oase separate. Fiecare deget al mâinii tale are 3 oase cu excepția policelui (degetul mare), care are două. Deci, împreună cu încheieturile, mâinile și degetele tale, ai un total de 54 de oase – toate pregătite pentru ținerea unor lucruri, scrisul numelui, ridicarea telefonului sau aruncarea unei mingi de softball!

Picioarele tale

Desigur, brațul, încheietura, mâna și oasele degetelor tale sunt minunate pentru ridicarea telefonului, dar cum se presupune că vei alerga să răspunzi la apel? Cu ajutorul picioarelor!

Picioarele tale sunt atașate la un grup circular de oase numit pelvis. Pelvisul are forma unui castron care susține coloana vertebrală. Este alcătuit din 2 oase mari ale șoldului, în față, iar în spate, se află sacrumul și coccisul. Pelvisul se comportă ca un puternic inel de protecție în jurul părților sistemului digestiv, sistemului urinar și sistemului reproducător.

Oasele picioarelor tale sunt foarte mari și puternice pentru a te ajuta la susținerea greutății corpului. Osul care se întinde de la pelvis până la genunchi se numește femur, și este cel mai lung os din corpul tău. La nivelul genunchiului există un os de formă triunghiulară numit rotulă, ce protejează articulația genunchiului. Sub genunchi se află alte 2 oase ale piciorului: tibia și fibula.

Ca și în cazul celor 3 oase ale brațului, cele 3 oase ale piciorului sunt mai mari spre exterior decât în centru pentru a le conferi rezistență.

Glezna este un pic diferită de încheietură: se află în locul unde oasele inferioare ale piciorului se conectează cu un os mare de la nivelul piciorului, numit talus. Lângă talus se află alte 6 oase. Dar partea principală a piciorului este similară cu mâna, având 5 oase. Fiecare deget de la picior prezintă 3 oase mici, cu excepția celui mare care prezintă doar două. Asta aduce numărul de oase ale ambelor picioare și glezne la un total de 52 de oase!

Majoritatea oamenilor nu își folosesc degetele de la picioare pentru a apuca lucruri sau pentru scris, dar le folosesc pentru 2 lucruri foarte importante: statul în picioare și mersul. Fără ca toate oasele piciorului să lucreze împreună, ar fi imposibil să menții un echilibru adecvat. Oasele membrelor inferioare sunt aranjate astfel încât piciorul este aproape plat și un pic larg, pentru a ajuta menținerea unei poziții verticale adecvate. Așa că, data viitoare când mergi, asigură-te că privești în jos și le mulțumești degetelor tale!

Citeste  Focul e o Joacă?

Articulațiile tale

Locul de întâlnire a două oase, se numește articulație. Unele articulații se mișcă și altele nu.

Articulațiile fixe sunt aranjate într-un punct și nu se mișcă deloc. Craniul tău are câteva astfel de articulații (numite suturi, îți amintești?), care închid oasele craniului la nivelul capului unei persoane tinere. Una din acestea se numește sutura parieto-temporala – este aceea care trece de-a lungul părții laterale a craniului.

Articulațiile mobile sunt cele ce îți permit să mergi cu bicicleta, să mănânci cereale și să folosești jocurile video – sunt acele articulații ce îți permit să te răsucești, să te apleci, și să miști diverse părți ale corpului. Unele articulații mobile, cum sunt cele din coloana ta vertebrală, se mișcă doar puțin. Alte articulații, se mișcă foarte mult. Una din principalele articulații mobile este articulația de tip balama. Coturile și genunchii tăi au astfel de articulații, care îți permit îndoirea și apoi întinderea brațelor și picioarelor tale. Aceste articulații sunt ca și balamalele unei uși. Ca majoritatea ușilor, se poate deschide într-un singur sens, poți să îți îndoi brațele și picioarele doar într-o singură direcție. Ai, de asemenea, multe articulații de tip balama la nivelul degetelor.

Un alt tip important de articulații mobile sunt articulațiile sferice. Poți să găsești aceste articulații la nivelul umerilor și șoldurilor. Sunt alcătuite dintr-o terminație rotundă a unui os care se potrivește într-o zonă asemănătoare unei cupe a altui os. Acest tip de articulație permite mișcarea în toate direcțiile. Asigură-te că ai suficient loc și încearcă să îți rotești brațele peste tot.

Ai văzut vreodată pe cineva care punea ulei la nivelul unei balamale pentru a funcționa mai ușor și pentru a-i opri scârțâitul? Ei bine, articulațiile tale vin „la pachet” cu propriul lichid special numit lichidul sinovial, acesta ajutându-le să se miște în voie. Oasele sunt menținute împreună la nivelul articulațiilor de către ligamente, care sunt asemănătoare unor benzi puternice de cauciuc.

Ai grijă de oasele tale!

Oasele te ajută în fiecare zi, așa că asigură-te că ai grijă de ele! Uite câteva indicații:

Protejează acele oase ale craniului (și creierul din interiorul lui!) prin purtarea unei căști când mergi cu bicicleta sau practici alt tip de sport! Când folosești un skateboard, role sau un scooter, asigură-te că porți cotiere, genunchiere și protecție pentru încheieturi. Oasele din aceste regiuni îți vor mulțumi în cazul unei căzături!

Dacă practici sporturi cum sunt fotbalul, lacross sau hockey pe gheață, întotdeauna să porți echipamentul adecvat! Niciodată să nu te joci pe o trambulină! Mulți copii se aleg cu oase rupte ca urmare a săriturilor la trambulină. Oasele rupte se vor vindeca pe parcurs, dar necesită mult timp și nu este deloc amuzantă așteptarea.

Întărește-ți scheletul prin consumarea de lapte și alte produse lactate (cum ar fi brânza cu conținut scăzut în grăsime sau iaurt). Toate acestea conțin calciu, care ajută la întărirea oaselor și creșterea rezistenței lor.

Fii activ! Un alt mod de întărire a oaselor este realizarea de exerciții fizice precum alergatul, săritul, dansul și practicarea unor sporturi.

Urmează acești pași pentru a trata bine oasele tale, iar ele te vor răsplăti!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.