Sistemul Urinar

0
2318

Urina este primul lichid al corpului despre care un copil învață. Tu probabil că ai învățat despre urină când ai început să folosești toaleta. Acum că ai mai crescut, poți înțelege mai multe despre lucrul acesta galben, numit urină.

Părțile tractului urinar

Dacă bei, urinezi. Dar, urina este mai mult decât doar o băutură pe care ai consumat-o acum o oră. Corpul produce urină ca o modalitate de a scăpa de substanțele nefolositoare și de cantitatea de apă în plus. Înainte să părăsească corpul, urina traversează tractul urinar.

Tractul urinar este o cale care include:

 • rinichii: două organe de forma boabelor de fasole, care filtrează substanțele nefolositoare și produce urina;
 • ureterele: două tuburi subțiri care aduc urina din rinichi către vezica urinară;
 • vezica urinară: un săculeț care stochează urina până când este timpul să mergi la baie;
 • uretra: tubul care transportă urina din vezica urinară în afara corpului.

Rinichii sunt jucătorii cheie ai tractului urinar. Îndeplinesc două roluri importante – filtrează substanțele nefolositoare din sânge și produc urina pentru a o îndepărta. Dacă ei nu ar face asta, toxinele s-ar acumula rapid în corpul tău și te-ar îmbolnăvi. De aceea, auzi că oamenii au nevoie de transplant de rinichi câteodată. Ai nevoie de cel puțin un rinichi funcțional pentru a fi sănătos. Probabil că te întrebi cum ajunge corpul tău să se umple cu toxine pe care trebuie să le elimine. Procesele corpului precum digestia și metabolismul (când corpul transformă mâncarea în energie) produc substanțe nefolositoare sau produse ale corpului. Corpul ia ce are nevoie, dar aceste substanțe rămase trebuie să meargă undeva; mulțumită rinichilor și urinei, au o cale de ieșire.

Citeste  Dorul de Casă

Când ți se cere o probă de urină în timpul unei vizite la medic, aceasta îți dezvăluie cât de bine funcționează rinichii. De exemplu, leucocitele în urină sunt un semn de infecție.

Urina este de asemenea, o cale de a păstra în corp cantitatea ideală de apă. Ai observat vreodată că atunci când bei prea mult, urinezi mai des iar culoarea este una galben pală? Asta se întâmplă deoarece corpul tău încearcă să scape de excesul de apă și urina are mai multă apă în ea decât în mod obișnuit.

Ce conține urina?

Să vorbim mai mult despre felul în care rinichii filtrează sângele. Când sângele trece prin rinichi și o parte din alte lucruri se găsesc în sânge – cum ar fi proteine, glucoză și alți nutrienți- aceștia se întorc în circulația sanguină, în timp ce substanțele de care corpul nu mai are nevoie sunt eliminate. Urina este ceea ce rămâne. Dar ce este ea mai exact?

Urina conține :

 • apă
 • ureea, un produs al corpului ce se formează din catabolismul proteinelor
 • urocrom, un pigment sanguin care îi conferă urinei culoarea gălbuie
 • săruri
 • creatinină, un produs de catabolism al mușchiului
 • produși ai bilei de la ficat
 • amoniac

Trebuie să pleci!

Odată ce urina este produsă, călătorește de la rinichi către vezica urinară, unde este depozitată până când trebuie să mergi la baie. Vezica se extinde pe măsură ce se umple; când este plină, terminațiile nervoase de la nivelul pereților vezicii urinare trimit un mesaj către creier că trebuie să urinezi.

Când te afli la baie, gata de treabă, pereții vezicii contractă sfincterul ( un mușchi în formă de inel, care protejează ieșirea din vezică înspre uretră. În cazul băieților uretra se termină la capătul penisului. În cazul fetelor, aceasta se oprește chiar în fața deschiderii vaginale.

Citeste  Focul e o Joacă?

Sănătatea tractului urinar

Poate că nu te gândești prea mult la urinat și la tractul urinar, dar uite cum poți să ajuți la funcționarea corectă a acestora:

 • Bea fluide în cantitate suficientă. Nu e o cantitate magică, dar asigură-te că bei suficientă apă, în special când este cald afară sau când faci exerciții fizice și te joci. De obicei, medicii recomandă consumul a 2 l de lichide zilnic.
 • Pentru fete: șterge-te din față în spate. Datorită locației uretrei, este foarte ușor ca bacteriile din materiile fecale să ajungă în acea regiune. Dacă o parte din bacterii ajung în tractul urinar, poți dezvolta o infecție numită infecție a tractului urinar.
 • Pentru toți: mergi la baie atunci când ai nevoie. Să amâni prea mult nu este un lucru prea bun pentru tractul tău urinar și poate duce la accidente și alte complicații precum infecții ale vezicii urinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.