Ce este o dietă DETOX ?

4
15497

Ce este o dietă de detoxifiere?

Numele sună reconfortant – toată lumea știe că orice este toxic, este rău pentru tine. În plus, aceste diete te încurajează să mănânci mâncare naturală și implică multă apă și legume – toate lucrurile despre care știi că sunt bune pentru tine. Ai auzit despre celebrități care țin diete de detoxifiere, iar oamenii care merg în centrul de dezintoxicare de alcool sau droguri, se spune că sunt detoxificați. Deci, nu ar trebui să fie o dietă de detoxifiere un lucru bun?

Nu chiar. La fel ca multe alte diete capricioase, dietele de detoxifiere pot avea efecte secundare nocive, în special, pentru adolescenți.

O toxină este un produs chimic sau o otravă, care este cunoscută a avea efecte nocive asupra organismului. Toxinele, pot proveni din alimente sau apă, de la produse chimice utilizate pentru creșterea sau pentru pregătirea mâncării, chiar și din aerul pe care îl respirăm. Corpurile noastre prelucrează aceste toxine prin organe precum ficatul și rinichii și le elimină sub formă de sudoare, urină și fecale.

Cu toate că teoriile dietelor de detoxifiere nu au fost dovedite științific, oamenii care le susțin cred că toxinele nu părăsesc întotdeauna corpurile noastre în mod corespunzător, în timpul eliminării deșeurilor. În schimb, ei cred că toxinele se agață în jurul aparatului digestiv, limfei și a sistemelor noastre gastro-intestinale precum și în piele și păr cauzând probleme precum oboseală, dureri de cap și greață.

Ideea de bază din spatele dietelor de detoxifiere este de a renunța temporar la anumite tipuri de alimente, care se presupune că au un anumit conținut de toxine. Ideea este de a purifica și curăța corpul de toate lucrurile „rele”. Dar adevărul este că, corpul uman este proiectat pentru a se purifica singur.

Citeste  Alcoolul și reacțiile lui asupra organismului

Dietele de detoxifiere variază. Cele mai multe implică o versiune rapidă: adică renunțarea la mâncare pentru câteva zile și apoi, treptat, reintroducerea anumitor alimente în dietă.

Multe dintre aceste diete, de asemenea, încurajează oamenii să facă irigări de colon sau clisme pentru a „curăța” colonul (o clismă curăță colonul și rectul folosind apă).

Alții recomandă să iei ceaiuri speciale sau suplimente, pentru a ajuta la procesul de „purificare”.
Există o mulțime de afirmații cu privire la ceea ce poate face o dietă de detoxifiere, de la prevenirea și vindecarea bolilor până la a oferi oamenilor mai multă energie sau concentrare. Desigur, o dietă cu conținut mai mic în grăsimi și zaharuri adăugate și cu conținut mai mare în fibre, poate ajuta mulți oameni să se simtă mai sănătoși. Dar oamenii care susțin dietele de detoxifiere, susțin că starea de bine este din cauza eliminării toxinelor. Nu există nici o dovadă științifică despre aceste diete că ar ajuta corpul să scape de toxine mai repede sau că eliminarea toxinelor te va face o persoană mai energică și sănătoasă.

La ce ar trebui să fii atent?

Dietele de detoxifiere se presupune că ajută la „curățarea sistemului”, dar, mulți oameni cred că vor pierde în greutate, dacă vor încerca aceste diete. Iată adevărul:

 • Dietele de detoxifiere nu sunt recomandate pentru adolescenți. Adolescenții obișnuiți, au nevoie de o mulțime de bunătăți nutritive – cum ar fi suficiente calorii și proteine pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea rapidă. Așa că dietele care implică condiții de repaus alimentar și limitarea severă a alimentelor, nu sunt o idee bună. Anumite sporturi și activități fizice necesită o cantitate amplă de mâncare iar repausul alimentar nu oferă suficient combustibil pentru a le sprijini. Din aceste motive, dietele de detoxifiere pot fi deosebit de riscante pentru adolescenți.
 • Dietele de detoxifiere nu sunt pentru persoanele cu probleme de sănătate. Nu sunt recomandate pentru persoanele cu diabet, boli de inimă sau alte afecțiuni medicale cronice. Dieta de detoxifiere trebuie evitată dacă sunteți gravidă sau aveți o tulburare de alimentație.
 • Dietele de detoxifiere pot produce dependență. Asta pentru că, există un anumit sentiment care vine din deprivarea de alimente sau de la efectuarea unei clisme – pentru unii, este aproape la fel ca dependența pe care unii oameni o obțin de la nicotină sau de la alcool. Acest obicei poate deveni o dependență periculoasă, care duce la probleme de sănătate, inclusiv tulburări grave de alimentație, probleme cardiace și chiar moarte.
 • Suplimentele de detoxifiere pot avea efecte secundare. Multe dintre suplimentele utilizate în timpul dietelor de detoxifiere, sunt de fapt laxative, care sunt concepute pentru a-i face pe oameni să meargă la baie mai des, și asta poate deveni confuz. Suplimentele laxative nu sunt o idee bună, deoarece pot provoca deshidratare, dezechilibre minerale, precum și probleme cu sistemul digestiv.
 • Dietele de detoxifiere nu ajută oamenii să piardă grăsime. Oamenii care postesc timp de mai multe zile, ar putea să scadă în greutate, dar cea mai mare parte va fi apă sau o parte ar putea fi masă musculară. Cei mai mulți oameni își recapătă greutatea la scurt timp după terminarea programului.
 • Dietele de detoxifiere sunt obiective numai pe termen scurt. În afară de a provoca alte probleme de sănătate, repausul alimentar pentru perioade lungi de timp, poate încetini metabolismul unei persoane, făcând-o să își mențină greutatea mai greu sau să piardă cu dificultate în greutate, mai târziu.
Citeste  Ce sunt Țigările Electronice?

Mănâncă corect și corpul face restul singur

Desigur, este o idee foarte bună de a mânca o mulțime de fructe și legume, pentru a primi o mulțime de fibre și să bei apă. Dar, de asemenea, trebuie să te asiguri că obții toate substanțele nutritive necesare din alte alimente, inclusiv proteine (din surse, cum ar fi carnea slabă, pește, ouă și fasole) și calciul (din alimente cum ar fi laptele sau iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi).

Corpul uman este conceput pentru a se purifica. Îți poți face mult bine, mâncând o varietate de alimente sănătoase. Dacă ai întrebări cu privire la dietele de detoxifiere sau ești preocupat de greutatea ta, discută cu medicul tău sau cu un dietetician atestat.

Poți vedea aici un blog vegetarian.

4 COMENTARII

  • Salut Costica,
   nu suntem in masura sa te sfatuim in acest sens. Parerea noastra este sa mergi sa te vada un specialist, doar el iti poate da cel mai bun sfat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.